VRIJEDAN PROJEKT

DODJELA BESPOVRATNIH SREDSTAVA Za projekt dnevne bolnice u Dubrovniku i Metkoviću 50 milijuna kuna

 Tonci Plazibat / CROPIX

Ministar zdravstva Milan Kujundžić uručio je u petak u dubrovačkoj palači Ranjina ravnatelju Opće bolnice Dubrovnik Mariju Bekiću 50 milijuna kuna vrijedan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Dnevna bolnica u Dubrovniku i Metkoviću".

Kujundžić je podsjetio kako je riječ o njegovu obećanju u predizbornoj kampanji 2016. godine.

- Tad sam rekao da je na tri lokacije nužno otvoriti dnevne bolnice, jer su predaleko od bolnica. Jedna je u dolini Neretve, druga u Imotskoj krajini, a treća na sjeveru Istre. Zagvozd je već realnost, Metković se ostvaruje, a Istrani još nisu iskazali interes - rekao je ministar.

- Što se tiče Dubrovnika, ne možemo se predstavljati u svijetu, a da takav biser svjetskog turizma nema zdravstvenu brigu na dohvat ruke. Tu bolnicu treba razvijati, pa i imati i financijske troškove, ali bez toga se ne može - rekao je Kujundžić. Istaknuo je kako će u dnevnoj bolnici u Metkoviću raditi liječnici iz dubrovačke bolnice, ali i iz drugih krajeva.

U metkovskoj bolnici radit će liječnici Ostojić, Gabrić, Bušić, Bulim pa i ministar Kujundžić

- U Hrvatskoj se zna tko zna raditi, a tko ne. U Metkoviću ću raditi i ja, ali i ljudi koji su niknuli u dolini Neretve, od Rajka Ostojića i Mladena Bušića do Nikice Gabrića i Joška Buluma, ili prijatelji doline Neretve iz Zagreba i Splita. U metkovskoj bolnici će se raditi vrhunska medicina, osobno sam kontaktirao sve te ljude - rekao je Kujundžić.

Ravnatelj Bekić istaknuo je kako je pola sredstava namijenjeno izgradnji zgrade trokatnice u Metkoviću, a drugi dio za opremanje u dubrovačkoj bolnici.

- Dotrajalu i potrošenu opremu, za koju nemamo novca za obnovu, zamijenit ćemo suvremenom. Već 2023. godine očekujemo da će dnevna bolnica u Metkoviću početi s radom. Time ćemo osigurati našim građanima 'pravilo zlatnog sata' u blizini ustanova - rekao je Bekić. Dodao je kako će financijska ulaganja u bolnicu i stambeno zbrinjavanje odrediti budućnost zdravstva u najjužnijoj hrvatskoj županiji.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić ugovor je ocijenio "iznimno važnim za županiju i hrvatsko zdravstvo".

- Trebalo je vremena dok smo ovo ostvarili, ali velik projekt poput ovoga ne može se u tako kratkom vremenu riješiti. Od Ministarstva državne imovine dobili smo zgradu, prijavili smo projekt SAFU-u i danas smo završili taj dio posla. Čeka nas još natječaj za izvođenje radova i otvaranje dnevne bolnice - rekao je Dobroslavić.

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Nikolina Klaić istaknula je kako fondovi EU mijenjaju izgled zdravstvenog sustava Dubrovačko-neretvanske županije, u koju je u protekle tri godine kroz različite operativne programe uloženo 669 milijuna eura, dok je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric podsjetio kako su u posljednjih nekoliko godina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji potpisana 22 ugovora vrijedna 6 milijardi kuna.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković rekao je kako je u posljednje dvije godine uloženo oko 50 milijuna kuna za poboljšanje kvalitete zdravstvene skrbi u Dubrovniku, pri čemu gradska vlast stalno ulaže u nekoliko zdravstvenih ustanova.

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan naglasio je kako će dnevna bolnica u Metkoviću ostvariti rast kvalitete zdravstvene zaštite u dolini Neretve.

Ugovor je ostvaren kroz natječaj u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava EU "Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama“, a Unija je bespovratno uložila više od 49 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:36