NOVI INCIDENT

‘Dogodit će vam se Beograd!‘ Ljutiti roditelj prijetio nastavnici u zagrebačkoj školi, policija pretražila učenikov dom

Zabrinjavajuća statistika ukazuje da su mentalni poremećaji djece i mladih skočili za gotovo 300 posto

Ilustracija

 Nera Simic/Cropix

Prošlo je tjedan dana nakon jezivog masakra u beogradskoj školi, a policija i stručne osobe intenzivno kontroliraju situaciju. Do novog incidenta došlo je u jednoj zagrebačkoj školi, javlja RTL.

Zbog ozbiljnih prijetnji beogradskim scenarijem jednog roditelja, ali i pronalaskom zabranjenih stvari kod učenika, jučer je intervenirala policija.

Mladiću je pretražen dom, a incident je prijavljen ministarstvu obrazovanja.

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja zaprimilo je zahtjev Osnovne škole za pokretanjem psihološke krizne intervencije što je i realizirano. RZavnateljica Osnovne škole savjetovana je o postupcima zaštite učenika te je upućena da prijavi jučerašnji događaj sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima", poručili su iz ministarstva.

Iz sindikata Preporod poručuju kako se po pitanju sigurnosti u školama treba još puno toga napraviti. A najveći je problem što ravnatelji često ne žele da se o tome govori.

"Mi smo prije nekoliko dana u jednoj zagrebačkoj školi imali incident gdje je roditelj prijetio nastavnici da će im se dogoditi Beograd", rekao je za RTL Željko Stipić iz sindikata Preporod i dodao da je do prijetnje došlo jer je učenik dobio ukor.

Beogradski slučaj podsjetio je na zabrinjavajuću statistiku koja ukazuje da su mentalni poremećaji djece i mladih skočili za gotovo 300 posto, a pokušaji suicida za 280 posto.

U cijeloj zemlji imamo samo 56 dječjih psihijatara, no trebali bismo ih imate barem duplo više.

"Ali ono što je sigurno bilo je da su bili zgranuti, u nekim situacijama čak manje iznenađeni tom situacijom nego mi odrasli. Tragično je čuti da im je nasilje nešto što je normalno, ali su njime zaista bombardirani od različitih izvora", objasnila je Snježana Kovač koji je školski psiholog. Rekla nam je da se u školi u kojoj radi nakon masovnog ubojstva u Beogradu razgovaralo s djecom, no da ističe da se ipak radi o premalo razgovora.

Krizna intervencija koja je pokrenuta u jednoj zagrebačkoj školi znači da se sa svima koji su bili izloženi toj situaciji mora obaviti razgovor, čuti njihove emocije kako bi se stanje stabiliziralo.

Ministarstvo unutarnjih poslova o incidentu u školi nije se oglasilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 12:28