Istječe rok

Dogovor ili štrajk: Hrvatski sindikati traže značajno više, evo za koga predlažu veće koeficijente

Riječ je o velikom broju zaposlenika, a konačni izračun izdataka bio bi mnogo veći od spominjanih 5,5 milijuna eura mjesečno

Sindikati u obrazovanju podijeljeni su u metodama dolaska do boljih plaća

 Ranko Šuvar/Cropix

Svi naši članovi traže da se njihova radna mjesta nađu u sindikalnom očitovanju Vladi. Ne odnosi se to samo na učitelje, nego i na druga radna mjesta u sustavu odgoja i obrazovanja. Naša je obveza tražiti veći rast, a na Vladi je odgovornost hoće li udovoljiti i za to osigurati dodatna sredstva, kaže Sanja Šprem, predsjednica Matice hrvatskih sindikata i čelnica najvećeg sindikata u državi - Sindikata hrvatskih učitelja, uoči isteka roka za predaju očitovanja o novim koeficijentima za javne službe.

Podsjetimo, Vlada je sindikatima dala dvotjedni rok za očitovanje o uredbama o koeficijentima koji istječe danas, a uredbe planira donijeti do 1. ožujka.

U trenutku kada je sindikalna scena podijeljena, pa dva od četiri reprezentativna sindikata u obrazovanju ustraju na organizaciji prosvjeda u petak na Markovu trgu, očito je da će - bez obzira na razinu nezadovoljstva - u svojim očitovanjima svi tražiti od Vlade više od ponuđenog.

Zahtjevi sindikata

Zajednički zahtjev SHU i Nezavisnog sindikata zaposlenika u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) jest prebacivanje učitelja-nastavnika, stručnih suradnika i odgojitelja u domovima, tajnika i računovođa u viši (osmi) platni razred u kojem bi, umjesto ponuđenog raspona od 1,86 do 2,0, dobili koeficijente u rasponu od 2,01 do 2,30.

- S obzirom na to da se pozicija o kojoj govorimo, nositelji službe, ne odnosi samo na učitelje, riječ je o velikom broju zaposlenika. Konačni izračun povećanja bio bi zbog domino-efekta na sve ostale koeficijente mnogo veći od nedavno spomenutih 5,5 milijuna eura mjesečno - ističe Šprem.

Uz prvi zahtjev o prebacivanju nositelja službe u viši platni razred, NSZSŠH će u svom očitovanju Vladi tražiti konkretne korekcije koeficijenata za pojedina radna mjesta. Osim što su na Vladinoj listi koeficijenata zamijetili propuste, pa, primjerice, strukovnog učitelja s VŠS nema u tablici, odgojitelju u učeničkom domu koeficijent je smanjen. - Njihov koeficijent mora biti usklađen s koeficijentom nastavnika, kao što je bilo dosad - kaže predsjednica sindikata Nada Lovrić.

Tražit će i viši koeficijent za domare (prebačaj s 1,12 na 1,30), a njihov je prijedlog i da radno mjesto tajnika i voditelja računovodstva također uđe u viši platni razred, kao i učitelji-nastavnici, s rasponom koeficijenata od 2,01 do 2,30. Zdravstveni voditelj u učeničkim domovima, odnosno medicinske sestre i tehničari u njima, pogrešno se u prijedlogu uredbe vode kao medicinske sestre sa srednjom stručnom spremom, iako im je, objašnjava Lovrić, uvjet zapošljavanja viša stručna sprema.

Prosvjed u petak

- U tablici koju smo dobili od Vlade nema radnog mjesta noćnog pazitelja u učeničkom domu, a tražimo i da radno mjesto ekonom nosi koeficijent od 1,38, kao što je predviđeno za ostala radna mjesta referenta III. vrste - napominje Lovrić.

S druge strane, treći reprezentativni sindikat u obrazovanju, Preporod, poslao je svoje očitovanje s, kako kažu, samo paušalnim osvrtom na neformalno im prikazane koeficijente. Smatraju da su zaposlenici u obrazovanju, a posebno oni u posebnim ustanovama i učeničkim domovima, zapostavljeni u odnosu na druge.

Posebno ističu zdravstvo i socijalnu skrb. - Naš je zahtjev da koeficijent nositelja službi, učitelja i stručnih suradnika ne bi smio biti ispod 2,17, što iznosi desetpostotno povećanje u odnosu na predloženo - kaže Željko Stipić, uz napomenu kako organizacija prosvjeda i odaziv terena prelaze njegova očekivanja.

Prosvjed organiziraju u suradnji sa Sindikatom znanosti i visokog obrazovanja, a neće im se pridružiti SHU i NSZSŠH.

"Primjedbe nisu obvezujuće, ali ne bude li dogovora - prekidaju rad"

Istječe rok od 15 dana u kojem su sindikati imali pravo predati svoje primjedbe na Uredbu o koeficijentima. Njihove primjedbe za donositelje uredbe nisu obvezujuće i sindikati to dobro znaju, ali ako se ne usvoje, prijete i štrajkom.

Naime, svoje su primjedbe poslala tri zdravstvena, reprezentativna sindikata: Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatski sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi.

Predstavnike svih sindikata primio je ministar Vili Beroš te su razgovarali o prijedlozima.

- Mi smo predali naše primjedbe i sugestije te smo razgovarali s ministrom koji je kazao da će pokušati što je više moguće izaći u susret - kaže predsjednik samostalnog sindikata Stjepan Topolnjak.

Iako Ministarstvo i Vlada nemaju rok u kojem bi trebali objaviti što jesu ili nisu prihvatili od primjedbi, Topolnjak drži da bi sredinom sljedećeg tjedna mogli dobiti prve informacije.

- Ono što je sigurno, uredba mora biti gotova 1. ožujka kako bi ušla u centralni obračun plaća. Iskreno se nadamo da ćemo svi biti zadovoljni koliko je to moguće - zaključuje Topolnjak.

Anica Prašnjak, predsjednica sestrinskog sindikata, kaže da su tijekom jučerašnjeg dana prikupljali još neke podatke i dovršavali tablice te će sutra, posljednjeg dana roka, predati svoje primjedbe.

Podsjetimo, zdravstveni su sindikati bili generalno nezadovoljni te su liječnici zaprijetili štrajkom ako se ne prihvate njihove primjedbe, a podržale su ih sve liječničke udruge.

Što se sestara tiče, problematične su razlike u koeficijentima između stručnih sprema, a iz Samostalnog sindikata navode kako je premala razlika između NKV radnika i onih sa srednjom stručnom spremom.

- Ipak se mora poštovati nečije školovanje - kaže Topolnjak, a preostaje vidjeti hoće li se riješiti i problem fizioterapeuta koji su u utorak prosvjedovali. q Ivana Krnić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 15:40