JAVNA PODRŠKA

DOGOVOR O 22 MILIJARDE KUNA Ministar Varga na web stavio poruke podrške samom sebi

Vargu su pohvalili šefovi međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima zdravstvenog osiguranja i domaće udruge
 Neja Markičević/CROPIX

Ministar zdravlja Siniša Varga na internetskim stranicama svog ministarstva pohvalio se potporom koju je dobio od međunarodnih organizacije za projekt izdvajanja HZZO-a iz državne riznice.

Tjednima je trajala njegova borba s ministrom financija Borisom Lalovcem koji se protivio takvoj ideji, ali je na kraju Varga izašao kao pobjednik. Ministar zdravlja je, po svemu sudeći, kako bi se izborio za provođenje svog najvažnijeg projekta, u pričuvi imao potporu od nevladinih udruga ali i međunarodnih organizacija.

Osim nekoliko Udruga pacijenata podršku izdvajanju HZZO-a stigla je i od prvih ljudi Europske platforme socijalnih osiguranja (ESIP) te Međunarodne organizacije društava za uzajamno osiguranje (AIM) koje smatraju da će takav potez osigurati veću autonomiju u upravljanju zdravstvenim proračunom što će stabilizirati cijeli sustav te više neće biti potrebne njegove sanacije.

- Izlazak HZZO-a iz državne riznice jedna je od osnovnih reformi za unapređenje zdravstvenog sustava u Hrvatskoj. HZZO je u državnoj riznici Vaše zemlje proteklo desetljeće, te je kao takav jedan od rijetkih nacionalnih fondova za zdravstveno osiguranje u EU-u koji funkcionira unutar sustava državne riznice.

Trenutna situacija proračunu za zdravlje ostavlja vezane ruke u smislu sredstava namijenjenih za zdravstvenu zaštitu koja se troše nenamjenski. Izlazak iz državne riznice svakako bi osigurao veću autonomiju u upravljanju proračunom za zdravstvenu zaštitu, veću fleksibilnost, jednostavniji pristup zdravstvenim uslugama te odgovornost Zavoda za vlastite financije. Izdvajanje iz državne riznice smanjilo bi proračun za 1,1 milijardu kuna proračuna osiguranog zakonom, koji zdravstveni sektor stvarno dobiva kada se zbroje trenutna imovina i sredstva za sanaciju, te kako bi se osiguralo zaustavljanje sanacije dugova jednom financijskom injekcijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 12:40