NOVA VLAST U OSIJEKU

Dogovor s HDZ-om: HNS s jednim vijećnikom dobio mjesto predsjednika Gradskog vijeća

Vladimira Hama je na tu funkciju predložila većina u osječkom vijeću predvođena HDZ-om
Vladimir Ham
 Vlado Kos/Cropix

Što manje glasova birača, to veća šansa za neku funkciju. Tako se najkraće može opisati izbor novog predsjednika Gradskog vijeća Osijeka u osobi Vladimira Hama, predsjednika osječkog HNS-a, kojeg je na tu funkciju predložila većina u osječkom vijeću predvođena HDZ-om.

Ham je, podsjetimo, nakon prvog kruga lokalnih izbora podržao Ivana Radića u utrci za gradonačelnika Osijeka protiv Berislava Mlinarevića (Domovinski pokret, Most), a samim time je i postao dio vladajuće većine koju uz HDZ i njihove predizborne koalicijske partnere čine i Snaga Slavonije i Baranje Vladimira Šišljagića, a naknadno im se priključio i nezavisni Tomislav Mišetić, koji je vijećnik postao na koalicijskoj listi DP-a i Mosta.

HNS-ova lista za Gradsko vijeće dobila je 5,43 posto glasova i kao zadnja se plasirala u predstavničko tijelo, a on je ujedno i njihov jedini vijećnik HNS-a. U prvom mandatu gradonačelnika Ivana Vrkića od 2013. do 2017. bio je njegov zamjenik.

Radić će tako imati sigurnu većinu koju čini ukupno 17 od 31 vijećnika, pri čemu ih je 14 s HDZ-ove koalicijske liste. Hamov izbor prošao je uz glasove praktički i kompletne oporbe, izuzev dvoje vijećnika platforme Možemo! koji su bili suzdržani.

image
Sjednica Gradskog vijeća
Vlado Kos/Cropix

Za prvog potpredsjednika Gradskog vijeća izabran je Drago Šerić iz stranke ANU, HDZ-ovog koalicijskog partnera, dok je drugi potpredsjednik Željko Požega s liste DP-Most. On je, inače, u prošlom sazivu bio predsjednik Vijeća i dio vladajuće većine predvođene SDP-om.

image
Jasenka Crnković, zamjenica gradonačelnika Osijeka, Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka, Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka
Vlado Kos/Cropix

Inače, za drugog potpredsjednika Vijeća, što je mjesto koje uobičajeno pripada oporbi iako u prošlom sazivu nije bilo tako, bio je predložen i SDP-ov Milan Blagojević, kojeg su podržali vijećnici SDP-a kao najjače oporbene stranke te Možemo!.

No, kako je, prema riječima SDP-ovog Borisa Piližote, HDZ odlučio podržati čovjeka s liste DP–Most, što im je očito manje zlo od toga da podrže SDP-ovca, vijećnici SDP-a povukli su svoj prijedlog, pa je Požega izabran kao jedini kandidat za drugog potpredsjednika. SDP i Možemo! kod glasanja za njega i Šerića bili su suzdržani.

image
Vladimir Šišljagić
Vlado Kos/Cropix

- Htio bih reći da oporba ne mora imati drugog potpredsjednika Vijeća, što smo vidjeli u prošlom sazivu kada HDZ i NL Ante Đapića kao jedina oporba nisu imali tu funkciju, ali kako želimo slati dobre slike iz Osijeka odlučili smo podržati oporbenog kandidata - rekao je gradonačelnik Radić, koji je čestitao svim vijećnicima i poželio im konstruktivan rad te ih pozvao da podrže sve dobre projekte.

Inače, neki izabrani vijećnici su prije konstituiranja podnijeli ostavke ili zbog nespojivih dužnosti ili iz osobnih razloga, a među njima i HDZ-ovi direktori Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda, Josip Škorić i Zoran Đuroković, kao i predsjednik uprave Pevexa, Krešimir Bubalo iz DP-a.

U Gradskom vijeću, pak, i dalje je veteran hrvatske i osječke politike, bivši gradonačelnik Osijeka Anto Đapić, koji je ušao kao zamjena za Vedrana Novokmeta.

image
Anto Đapić
Vlado Kos/Cropix
image
Župan Ivan Anušić i Anto Đapić
Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:59