KADROVIRANJE

Dogovor u koaliciji: SDSS-u, Čačiću i HSLS-u po dva državna tajnika, ostaje jedan HNS-ov

Željko Uhlir ostat će na mjestu državnog tajnika u Ministarstvu graditeljstva, a Josip Salapić iz HDSSB-a u Ministarstvu pravosuđa
Milorad Pupovac i Mile Horvat
 Bruno Konjević/Cropix

Dovršava se kadrovska križaljka nove Vlade Andreja Plenkovića kada je riječ o državnim tajnicima, a kako doznajemo, dobar dio strukture već je poznat.

Plenković je tako, kažu nam u HDZ-u, dogovorio s koalicijskim partnerima da dobiju desetak mjesta državnih tajnika, a ono što je sasvim sigurno jest da će se smanjivati ukupan broj zbog spajanja resora, pa bi ih na kraju trebalo biti između 35 i 40 umjesto 50-ak, koliko ih je do sada bilo.

Najveća je gužva, kažu sugovornici, upravo u ministarstvima koja su se spajala, poput Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstva socijalne politike, ali i u Ministarstvu poljoprivrede, a Plenković, kažu nam u HDZ-u, osim koalicijskih partnera, tu mora zadovoljiti i apetite lokalnih stranačkih organizacija, pa tu nastaju problemi.

Prema onome što smo uspjeli doznati, kao najjači partner u vladajućoj većini SDSS bi trebao dobiti dva ili tri državna tajnika, što se još dogovara. Sugovornici iz Vladinih krugova kažu nam da će sasvim sigurno na mjestu državne tajnice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU ostati dosadašnja njihova dužnosnica Spomenka Đurić, a u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, kao nekadašnji državni tajnik u bivšem Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, ostat će Mile Horvat.

U Ministarstvu fondova EU državni bi tajnik trebao postati HDZ-ov Šime Erlić iz Zadra. U Ćorićevu ministarstvu trebalo bi biti najviše pet državnih tajnika i, osim Horvata, svi ostali će biti HDZ-ovci, eventualno se možda progura i jedan HNS-ovac, iako je izglednije da će ta stranka dobiti dva državna tajnika, i to u Ministarstvu financija i Ministarstvu graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine.

image
Šime Erlić
Jure Mišković/Cropix

U Ministarstvu financija HNS-ov državni tajnik trebao bi postati Stjepan Ćuraj, a Željko Uhlir ostat će na mjestu državnog tajnika u sadašnjem Ministarstvu graditeljstva koje je donedavno vodio Predrag Štromar, a sada ga vodi Darko Horvat. HDZ-ov Mario Šiljeg ostaje na mjestu državnog tajnika u megaministarstvu Tomislava Ćorića.

image
Željko Uhlir
Goran Mehkek/Cropix

Dva državna tajnika imat će i Narodna stranka - Reformisti Radimira Čačića, i to u Ministarstvu znanosti i obrazovanja ili u Ministarstvu kulture te u Ministarstvu turizma i sporta.

Dva ili tri državna tajnika imat će, pak, HSLS, i to u Ministarstvu unutarnjih poslova i u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. U MUP-u ostaje HSLS-ov državni tajnik za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove Žarko Katić.

HDSSB-ov Josip Salapić trebao bi ostati na mjestu državnog tajnika Ministarstva uprave i pravosuđa.

image
Josip Salapić
Dragan Matić/Cropix

Dio državnih tajnika mogao bi biti imenovan i na današnjoj sjednici Vlade, ali vjerojatnije idućeg tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:45