23. OBLJETNICA

DOGOVORENO DA ĆE SE GOVORI NA PROSLAVI OLUJE ODRŽATI NA TRGU ANTE STARČEVIĆA Organizatori uvažili sugestije braniteljskih udruga

 Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Na proslavi ovogodišnje, 23. obljetnice akcije Oluja u Kninu, državni će dužnosnici govoriti na Trgu Ante Starčevića, a ne na kninskoj tvrđavi, zaključeno je utorak na sastanku ministara hrvatskih branitelja, obrane i unutarnjih poslova Tome Medveda, Damira Krstičevića i Davora Božinovića sa predstavnicima braniteljskih udruga.

"Na sastanku je jednoglasno usuglašen program zajedničkog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ u Kninu 4. i 5. kolovoza 2018. godine", priopćilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja. Cjeloviti program obilježavanja u Kninu, detaljno će u srijedu, nakon sastanka Organizacijskog odbora u Kninu, predstaviti predsjednik tog Odbora državni tajnik Zdravko Jakop.

Proteklih dana dio braniteljskih udruga nije bio zadovoljan protokolom po kojem bi središnje obilježavanje 23. obljetnice Oluje bilo na kninskoj tvrđavi umjesto na glavnome Trgu Ante Starčevića. Organizatori, tri resorna ministarstva, htjeli su da se najveći dio protokola, uključujući i govore državnog vrha, održi na platou kninske tvrđave, no tome su se usprotivile gotovo sve braniteljske udruge tražeći da glavni dio proslave bude na Trgu dr. Ante Starčevića. U braniteljskim krugovima su tvrdili kako organizatori ustrajavanjem da proslava bude na Tvrđavi, zapravo, žele izbjeći moguće zvižduke dužnosnicima.

Proslava u duhu zajedništva

Potvrđujući da je postignut dogovor, ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo sastankom. "Cilj programa je da proslava bude dostojanstvena, u duhu zajedništva, otvorena, i da se taj dan osjećamo pobjednički, jer taj dan smo donijeli mir i taj dan slavimo mir u Hrvatskoj", rekao je.

"Nema tu njihovih i naših zahtjeva, mi smo svi zajedno. Oluja se slavi u cijeloj Hrvatskoj", uzvratio je Krstičević na pitanje jesu li ministri pristali na braniteljske zahtjeve oko protokola?

"Trg je simbol pobjede. Na Trgu odajemo poštovanje suborcima koji su poginuli, a na Tvrđavi je završen rat. Prije 23 godine 7. gardijska brigada je tamo stavila zastavu i to je obilježilo završetak rata u Hrvatskoj", kazao je Krstičević, navodeći kako nema razloga da se na Trgu zviždi vladajućima. "Prošle godine su bili govori na igralištu, Trgu pa Tvrđavi. Bilo je govora na puno mjesta. Cilj je da budu govori na Trgu i bit će govori na Trgu", rekao je ministar obrane.

Govori će biti na Trgu Ante Starčevića, rekao je predsjednik Udruge Specijalne policije Zoran Maras, koji je na pitanje je li bilo teško nagovoriti ministre, kazao "da su to razumni ljudi".

"Logična je simbolika cijele priče da državni vrh, zajedno sa zapovjednicima ratnih postrojbi, podigne zastavu i spustimo se na Trg Ante Starčevića", istaknuo je Maras.

Potvrdio je da su udruge na zadnjem sastanku imale primjedbe, "više sugestije" na protokol proslave, te da "vjeruje da je to kopiran protokol od lani". Od Vlade i Sabora je zatražio da "prestanu s manipulacijama", da se izglasa zakon o protokolu i obilježavanju značajnih obljetnica kako ne bi bilo više takvih nesuglasica.

I predsjednik Zbora veterana gardijskih postrojbi Miljenko Kolobarić potvrdio je kako je prihvaćen njihov prijedlog o govoru dužnosnika među narodom i ocijenio kako nije bilo koordinacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:45