NOVI MANIFEST

Doista voliš svoju domovinu? Onda prvo plati porez

Ministar u Vladi koja nas je dovela do teške ekonomske situacije od radnika traži da si smanje plaće. Je li to domoljublje?
 Danijel Tuškan/CROPIX

ZAGREB - Darko Milinović, potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva, nedavno je poput klasičnog gubernatora pohodio svoj rodni Gospić čijoj je bolnici, u kojoj je svojedobno i radio, poklonio neki vrlo skupi i važan aparat. Vrijedna gesta, jer zašto bi sve moralo biti u Zagrebu!?

No, tada, ponesen i ganut vlastitom važnošću u domoljubnom zanosu, s pozicije vlasti i u potpunosti imovinski osiguranog čovjeka, predložio je onako ovlaš i posve neočekivano zaposlenicima bolnice da se kao čin ljubavi prema domovini odreknu 15 posto od svojih ne baš raskošnih plaća!

Neka krenu od sebe

Time je iznenadio mnoge, a ponajviše sebe, ali i potaknuo pitanje koliko je njegov prijedlog iskren, domoljuban, bizaran ili pokvaren u situaciji kada zemlja, upravo zbog poteza njegove Vlade, grca na rubu ekonomske propasti.

S pravom se postavilo pitanje je li odricanje od plaće domoljubni čin te je li na djelu novi HDZ-ov etički vrijednosni sustav.

Nedavno je premijerka Jadranka Kosor predstojeću jesen opisala vrlo ružnim i uznemirujućim bojama, gotovo na rubu nacionalne kataklizme.

- Ovim je prijedlogom, pak, ministar Milinović izazvao posprdna podbadanja javnosti.

- Ako žele smanjenje plaća, neka krenu od sebe, rekao je prof. Ivo Banac, napominjući da su, recimo, u vrijeme velike ekonomske depresije u SAD-u, sveučilišni profesori pristali na smanjenje plaće, ali ne kao domoljubni čin, već gestu solidarnosti kako ne bi, zbog troškova plaća, došlo do otpuštanja njihovih kolega.

Sjetimo se izjave “Ko je jamio, jamio je” koju su izgovarali ljudi koji bi smjesta povukli pištolj da ih se optuži za manjak hrvatstva te vremena kad su u ovoj zemlji mnogi bili žigosani kao nedovoljni rodoljubi samo zbog toga jer nisu podržavali vladaćuju političku opciju, iako to nema veze s domoljubljem.

Neukusna improvizacija

Profesorica Andrea Zlatar kaže da su u ovoj zemlji, slijedeći Milinovićevu logiku, onda najveći domoljubi oni radnici koji mjesecima ne dobivaju plaću ili su potplaćeni jer se najviše odriču. Domoljublje, kaže profesor Neven Budak, nije socijalna kategorija.

Prema mišljenju povjesničara Zlatka Hasanbegovića, pravo domoljublje iskazuje se u ekstremnim i kriznim stanjima, a to je “realizirano” u nedavnom ratu.

- Politička elita ove zemlje nakon takve žrtve i dokazanog domoljublja, nema pravo tražiti iskaze ovakvog “demagoškog domoljublja” i to zbog njihovih pogrešaka i krivih poteza. Neka politička klasa svojim primjerom pokaže što je to domoljublje u zemlji s ovoliko nezaposlenih i sve nižim standardom, rekao je Hasanbegović.

Neven Budak smatra da ovaj Milinovićev istup nije “neka nova etička strategija HDZ-a o domoljubnim vrijednostima”, već je to bila nespretna i neukusna improvizacija.

- To nija smišljena politika, nego očaj Vlade koja ne zna kako isplivati iz situacije u koju nas je dobrim dijelom ona dovela svojim potezima, rekao je Budak.

Hasanbegović je zaključio kako je nepošteno stalno od “malog čovjeka” tražiti žrtvu u ime domoljublja, dok su mnogi “veliki Hrvati” bez stida i srama sudjelovali u pljačkaškoj privatizaciji i time ovu zemlju doveli u stanje kakvo je danas.

Domoljublje je krepost

Don Živko Kustić, pak, kaže kako je normalno da se čovjek žrtvuje za domovinu, ali se “domoljublje iskazuje, a ne mjeri”.

- Domoljublje je krepost, kaže Kustić. Stoga, ako se netko želi odreći dijela plaće, neka to učini, ali dragovoljno, a ne po nečijoj naredbi. Domoljublje se ne može nametati dekretom, kaže Kustić.

Određeni oblik odricanja jest iskaz domoljublja, no neukusno je to umatati u zastavu i tvrditi da je netko manji domoljub jer ne pristaje odvojiti od svoje ionako male plaće, pogotovo kada inicijativa dolazi od povlaštene političke elite, rekao je Nikica Barić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 12:14