PRIJETEĆI MAILOVI

Dojave o bombi stigle u sudove, policijske uprave i trgovačke centre: ‘Ovo je napad na državnu vlast‘

U Varaždinu je bila u tijeku rasprava za ubojstvo i četiri pokušaja ubojstva u romskom naselju Parag

Dojave o bombama diljem Hrvatske

 /Cropix

Ključni događaji:

- Dojave o bombi u obliku prijetećeg maila stigle u sudove diljem Hrvatske

- Dojave o obombi stigle su i u više šoping centara

- Šteta bi se mogla mjeriti u stotinama tisuća kuna

- U Šenoinoj u Zagrebu nisu potvrđeni navodi o eksplozivnoj napravi

- Dojave su stigle u čak 18 od 20 policijskih Uprava diljem zemlje

- Sudovi u više gradova nastavili s radom


NOVO 13:30 - Pregledima pirotehničara utvrđeno je da su dojave o eksplozivima na sudovima u više gradova bile lažne, a nakon što je policija izvijestila o porukama koje su primile pravosudne institucije u cijeloj Hrvatskoj zbog dojave o bombama evakuirano je i nekoliko trgovačkih centara.

Prema podacima do 13 sati utvrđeno je da su dojave o bombama na sudovima bile lažne u Varaždinu, Čakovcu, Karlovcu, Gospiću, Sisku i Šibeniku.

Policija je potom izvijestila i da je obavještavamo kako su se ranije anonimne dojave o navodnim eksplozivnim napravama postavljenim u zgradama pravosudnih tijela, proširile na trgovačke centre diljem Hrvatske.

"Na sve lokacije upućeni su policijski službenici protueksplozijske službe koji provjeravaju istinitost dojava te poduzimaju sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a s ciljem zaštite sigurnosti građana, kako bi provjerili istinitost dojava", kažu u policiji.

Nekoliko lokalnih policijskih uprava u međuvremenu je potvrdilo da protueksplozijskim pregledima sudova nije otkriveno ništa sumnjivo.

Predsjednik karlovačkog Županijskog suda Ante Ujević rekao je Hini kako smatra da ovo nije samo čin napada na konkretne zgrade i građanstvo, već da je “napadom na državne ustanove napadnuta sama državna vlast te da sve to treba dobro istražiti”.

“U konkretnom slučaju radna dinamika je narušena na način da se nije izgubilo samo dva tri sata rada, već su mnoge sudske rasprave prekinute i odgođene, odrađeno će se u nekim slučajevima morati i ponoviti, a o mogućem potaknutom osjećaju nesigurnosti općenito u društvu ne želim ni govoriti”, zaključio je Ujević.

Kazao je i da su prijetnju dobili internetskom poštom te da su se svi sa županijskog i općinskog suda te iz državnog odvjetništva evakuirali u roku od nekoliko minuta.

“Policija je unutar desetak minuta od dojave već započela pregled detektorima metala i drugim protueksplozijskim uređajima i napravama, a kada smo čuli da su svi sudovi dobili prijetnje znali smo da je mala vjerojatnost da smo u realnoj opasnosti. No, trebalo je poduzeti sve da ne dođe do stradavanja ljudi”, rekao je Ujević.


13:05 - Županijski, Trgovački i Upravni sud u Osijeku, Općinski sud Đakovu, trgovački centar Portanova u ponedjeljak su kao u brojni drugi sudovi, ustanove i trgovački centri u Hrvatskoj bili na udaru lažnih dojava o podmetnutim bombama. No, kako se svaka takva dojava iz mjera opreza i predostrožnosti mora provjeriti, svi su oni na nekoliko sati morali zatvoriti vrata za građane.

Policijski službenici protueksplozijske zaštite PU osječko-baranjske obavili su preglede ustanova u Osijeku, kao i u Portanovi te su utvrdili da se radi o lažnim dojavama. Jednako tako lažnima su se, prema priopćenju PU vukovarsko-srijemske, pokazale i dojave o postavljenim bombama u jednom trgovačkom centru u Vinkovcima te u objektima pravosudnih tijela u Županji i Otoku.


12:58 - Dojava o bombi stigla je i u zgradu Green Gold u Zagrebu


12:45 - Kako nam javljaju čitatelji, u tijeku je i evakucija šoping centra Joker u Splitu.


12:25 - Više pravosudnih ustanova diljem države u ponedjeljak je od jutra primilo brojne prijeteće dojave o postavljenim bombama, a u tijeku su policijski pregledi i provjere takvih dosad uvijek lažnih dojava.

Iz MUP-a su objavili kako diljem Hrvatske policija zaprima dojave o navodno postavljenim eksplozivnim napravama u zgradama pravosudnih tijela, a na sve lokacije upućeni su policijski pirotehničari koji provjeravaju istinitost dojava.

U policiji u najprije objavili da se anonimne dojave odnose na navodno postavljene eksplozivne naprave u većem broju objektima/zgradama pravosudnih tijela na područjima 18 od 20 policijskih uprava sa sjedištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Bjelovaru, Sisku, Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu, Gospiću, Puli, Virovitici, Čakovcu i Koprivnici.

Naknadno su anonimne dojave zaprimljene i u preostale dvije policijske uprave - krapinsko-zagorskoj i požeško-slavonskoj.

Na sve lokacije su upućeni policijski službenici protueksplozijske službe koji provjeravaju istinitost dojava i poduzimaju sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a s ciljem zaštite sigurnosti građana.

Građane podsjećaju na samozaštitno ponašanje i pozivaju ih da u slučaju uočavanja sumnjivih predmeta ili osoba o svemu obavijeste policiju na 192.

Iz Vlade su u ponedjeljak Hini rekli da nisu dobili nikakvu dojavu o bombi, kako su to prenijeli neki portali, pa slijedom toga nije bilo nikakvog postupanja, odnosno evakuacije zaposlenih u Banskim dvorima

U Vladi su pritom poručili kako sve nadležne službe postupaju temeljem dojava o bombama na sudovima u više gradova.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić rekao je za HRT da ga je pravosudni policajac o dojavi obavijestio tijekom sastanka s delegacijom vrhovnog suda Ukrajine te da mu se čini kako je to povezano s tim.

O takvim dojavama vezanima uz sudove od jutra javlja sve više policijskih uprava u zemlji.

Ona zagrebačka potvrdila je kako joj je u samo pola sata dojavljeno o postavljanu eksplozivnih naprava na više lokacija u Zagrebu, a u tijeku su provjere i postupanja kako bi se utvrdilo jesu li dojave lažne.

Istaknuli su da su u tijeku njihove provjere i postupanja kako bi se provjerilo jesu li dojave lažne, kao što s i pokazalo za sve do sada.

Iz zgrade splitskog Općinskog i Županijskog suda te tamošnjih tužiteljstava i zemljišno-knjižnog odjela zbog takvih je dojava evakuirano nekoliko stotina zaposlenika.

U prijetećoj email poruci navodno je pisalo "Rušit će se zgrade. Nemojte ovo zanemariti. Bomba je postavljena".

Da su zaprimili takve dojave, na više istarskih te na dva najviša suda u Slavonskom Brodu, javili su iz istarske i brodsko-posavske policije.

Dojave o postavljenim bombama ne dobivaju samo sudovi, već i druge ustanove, uglavnom škole.

Zagrebačka policija tako je prije dva tjedna uhitila maloljetnika koji je lažno emailom dojavio o postavljenim eksplozivnim napravama u tri škole na Trešnjevci i zdravstvenoj ustanovi u Klaićevoj ulici.

U prisutnosti majke priveden je u policijsku postaju zbog utvrđivanja svih okolnosti i provođenja kriminalističkog istraživanja.

Iz policije ističu kako svaku zaprimljenu informaciju ili dojavu o mogućim postavljenim eksplozivnim napravama uzimaju krajnje ozbiljno i s oprezom te žurno obavljaju provjere na terenu, a tako je bilo i u ovim konkretnim slučajevima.


12:20 - Djelatnici i stranke Općinskog suda u Gospiću vratili su se u 11.15 u zgradu suda, nakon što je policija pregledom utvrdila da je zgrada sigurna, odnosno da je dojava o podmetnutoj bombi bila lažna, no rad suda je time "bitno poremećen", saznaje Hina na sudu.

Predsjednica suda Dubravka Rukavina poručila je da je događaj različiti djelovao na različite ljude, da su se neki pojedinci, pogotovo stranke, uplašili zbog žurne evakuacije.

Također, dodala je, kako je dojava bila u 9.45, a pregled je trajao do 10.45, “mogu reći da smo se vratili k obavezama u 11.15, što znači da nam je ovaj događaj bitno poremetio rad, ritam izvršavanja obaveza”.


11:57 - Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da su dojave zaprimljene za otprilike deset pravosudnih tijela.

- Obaviještena je policija, evakuirani su zaposlenici, službenici i pravosudni dužnosnici, rekao je Malenica za HRT.

- Teško mi je komentirati o čemu se ovdje radi, je li riječ o lažnoj ili stvarnoj bombi. Prepustio bih policiji da izvrši pretrage, rekao je ministar.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je rekao:

- Već neko vrijeme Hrvatska je izložena teroru osoba koje šalju lažne dojave o bombama, čime pokušavaju širiti strah i paniku. Na żalost, i danas smo ponovno izloženi dojavi o postavljenim bombama u većem broju pravosudnih institucija. Dojave izgleda koincidiraju sa sastankom s ukrajinskom delegacijom na Vrhovnom sudu u Zagrebu. iako se nadamo da su dojave lažne očekujem promptnu istragu nadležnih tijela, otkrivanje počinitelja, radi li se o pojedincima ili grupi i njihovo strogo kažnjavanje, jer se ovom maltretiranju ljudi i širenju straha mora stati na kraj!


12:10 - Sudovi koji su zaprimili anonimne dojave su: Vrhovni sud RH, Županijski sud u Zagrebu, Županijski sud u Dubrovniku, Županijski sud u Karlovcu, Županijski sud u Zadru, Županijski sud u Vukovaru, Županijski sud u Puli, Županijski sud u Varaždinu, Županijski sud u Velikoj Gorici, Županijski sud u Sisku, Županijski sud u Splitu, Općinski građanski sud u Zagrebu, Općinski kazneni sud u Zagrebu, Općinski prekršajni sudu u Zagrebu te Općinski sud u Splitu, izvijestila je policija.


11:49 - Zbog dojave o bombama evakuirana su i dva trgovačka centra u Zagrebu, Arena Centar i Avenue Mall.


11:47 - Posijana panika, prema posljednjem priopćenju MUP-a, na kraju nije zaobišla ni (pre)ostale dvije policije Uprave. Dojave o navodno postavljenim eksplozivnim napravama u objektima pravosudnih tijela zaprimile su i Krapinsko-zagorska te Požeško-slavonska policijska Uprava.


11:31 - U čak 18 od 20 policijskih Uprava diljem zemlje jutros su stigle dojave o postavljenim eksplozivnim napravama. Iz MUP-a kažu "da je u kratkom vremenskom razdoblju više policijskih uprava zaprimilo informacije o anonimnim dojavama da su u zgradama/objektima pravosudnih tijela na njihovom području ‘navodno postavljene eksplozivne naprave‘".

- Anonimne dojave se odnose na navodno postavljene eksplozivne naprave u većem broju objektima/zgradama pravosudnih tijela na područjima 18 od 20 policijskih uprava sa sjedištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Bjelovaru, Sisku, Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu, Gospiću, Puli, Virovitici, Čakovcu i Koprivnici. Na sve lokacije su upućeni policijski službenici protueksplozijske službe koji provjeravaju istinitost dojava i poduzimaju sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a s ciljem zaštite sigurnosti građana - kažu iz MUP-a.

Ujedno podsjećaju građane da na "samozaštitno ponašanje te pozivaju sve da u slučaju uočavanja sumnjivih predmeta ili osoba o svemu obavijeste policiju na 192."


11:29 - Iz PU zagrebačke kažu kako na lokaciji u Šenoinoj u Zagrebu koju su temeljito "pročešljali" djelatnici Protueksplozijskog odjela, nisu potvrđeni navodi o eksplozivnoj napravi.


11:22 - Šteta pričinjena pravosudnom aparatu zbog niza prekinutih sudskih rasprava kao i onih koje su trebale biti održane u prijepodnevnim satima, a nakon vremena dojave o bombama, je velika. Osim klasičnih troškova članova sudskih vijeća, tu su troškovi branitelja okrivljenih te opunomoćenika oštećenih, razna dovođenja pritvorenika i zatvorenika iz penalnih ustanova iz različitih kaznionica, kao i dolasci svjedoka na rasprave koji imaju pravo nadoknade troškova pristupa ročištima.

Sudeći prema svemu, zbog današnje najvjerojatnije "neslane šale" nepoznatog dizača panike, šteta bi se mogla mjeriti u stotinama tisuća kuna.


NOVO 11:15 - Kako nam javlja naša reporterka iz Istre, i tamo su evakuirani sudovi.


Dojave o bombi u obliku prijetećeg maila stigle su jutros u sudove diljem zemlje, od Zagreba do Splita.

Inicijalno nam je stigla informacija da je mail s dojavom o bombi stigao i u Vladu Republike Hrvatske, no iz Banskih dvora su nam poručili da takav mail nije primljen.

"Objekti Vlade su sigurni i nije planirana nikakva evakuacija, provjeravamo o čemu je riječ s obzirom na niz dojava koje su stigle na sudove", kažu nam iz Vlade.

Poruka odaslana jutros s maila RESSISTANCE na niz adresa je prijeteća, napisana bez točke i zareza i u njoj se pošiljatelj čak i zahvaljuje primateljima.

"U sudu je postavljena bomba. Mi nismo u ratu s običnim građanima. Molimo napustite zgradu. Ne treba nam smrt. Cilj. Uništavanje zgrada. Molim te, nemoj to ignorirati. Naša upozorenja."

Nije za isključiti da ju je pošiljatelj pisao pomoću Google prevoditelja.

image

Policija ispred Općinskog građanskog suda u Zagrebu zbog dojave o bombi

Davor Pongracic/Cropix
image

Policija ispred Općinskog građanskog suda u Zagrebu zbog dojave o bombi

Davor Pongracic/Cropix

Dojave o bombi diljem Hrvatske

Upravo je u tijeku evakuacija zgrade u kojoj se nalaze splitski sudovi, potvrdio je za Jutarnji glasnogovornik splitskog Županijskog suda, sudac Dinko Mešin, nakon što im stigao mail o dojavi o bombi.

Nešto prije 10 sati zbog dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi ispražnjena je i zgrada varaždinskog suda. U zgradi su smješteni županijski, općinski, trgovački i prekršajni sud i u ovo je vrijeme bila puna. U jednoj od sudnica u tijeku je bila rasprava za ubojstvo i četiri pokušaja ubojstva u romskom naselju Parag u Međimurju za koje su optuženi Nino i Mario Balog.

U tijeku je pretraživanje zgrade i ne zna se hoće li sud danas nastaviti s radom.

image

Sud u Varaždinu

image

Sud u Varaždinu

image

Sud u Varaždinu

U Zagrebu je pak dojava oko 9.30 sati da su u zgrade sudova na Zrinjevcu postavljene bombe. Prijeteće upozorenje dobili su Vrhovni sud koji se nalazi u zgradi u Amruševoj te Visoki kazneni sud i zagrebački Županijski sud koji se nalaze u zgradi na Zrinjevcu, a dojave su navodno upućene e-mailom. Obje zgrade su evakuirane, te bi policija ubrzo trebala provesti protueksplozijsku kontrolu.

image

Županijski sud u Zagrebu

Marin Dešković
image

Županijski sud u Zagrebu

Marin Dešković
image

Županijski sud u Zagrebu

Marin Dešković

Županijski sud u Karlovcu dobio je oko 9.30 sati dojavu o bombi, a u tijeku je policijsko postupanje.

I brodska policija "okupirala" je zgrade u kojima se nalaze Županijski i Općinski sud u Slavonskom Brodu.

- Policijski službenici protueksplozijske zaštite su upućeni na adrese sudova kako bi provjerili istinitost dojave i poduzeli druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti - izvijestili su iz PU brodsko-posavske.

image

Policija ispred Općinskog građanskog suda u Zagrebu zbog dojave o bombi

Davor Pongracic/Cropix
image

Policija ispred Općinskog građanskog suda u Zagrebu zbog dojave o bombi

Davor Pongracic/Cropix
image

Policija ispred Općinskog građanskog suda u Zagrebu zbog dojave o bombi

Davor Pongracic/Cropix
image

Policija ispred Općinskog građanskog suda u Zagrebu zbog dojave o bombi

Davor Pongracic/Cropix
image

Policija ispred Vrhovnog suda zbog dojave o bombi.

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Policija ispred Vrhovnog suda zbog dojave o bombi.

Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:48