KAKO JE FINANCIRAN NJEGOV BORAVAK U SAD-u

Dojkić izjavio istražiteljima USKOK-a: Bio sam direktor u američkoj tvrtki Roberta Ježića!

Koliko je USKOK temeljito istraživao uvjete pod kojima je Andrej Dojkić, bivši dečko Petre Sanader, dobio na korištenje BMW serije 3, u optužnici u postupku za Fimi-Mediju, svjedoči i to da je pribavljen i obrazac za test vožnju, račun, primopredajni zapisnik za vozilo, ali i popis svih vlasnika BMW-a 3 320D u Hrvatskoj.

No, istražiteljima USKOK-a BMW i stan Petra Dojkića koji je kupio novcem koji mu je darovao otac nakon prodaje stana u Beogradu, nisu više bili bitni.

Poslušao savjet

Četiri dana ranije, 2. prosinca, bili su završeni ovjereni prijepisi dopisa američkih ministarstava pravosuđa i domovinske sigurnosti koji su potvrdili njihove pretpostavke da je njegov i boravak Petre Sanader plaćao Robert Ježić, vlasnik Diokija, te da je stan u Zeckendorf tornjevima plaćan preko odvjetničkog ureda Yorama Ginacha. Četiri dana kasnije u Gajevu je nakon poziva USKOK-a stigao Andrej Dojkić.

- Zanima nas samo Amerika - rekli su mu istražitelji.

- Pitajte - odgovorio im je Dojkić. Na stolu je bilo šest registratora u kojima je bila prikupljena dokumentacija o njegovu i Petrinu boravku u SAD-u. Izvodi s bankovnih računa o transakcijama, uplate, isplate, dopisi.... pokazivali su mu istražitelji i postavljali pitanja.

- Što je ovo?

- To je plaća koju sam primao od tvrtke International Chemical Services, koja je osnovana preko odvjetničkog ureda, u kojoj je Robert Ježić postavio Andreja Dojkića za direktora.

- Jeste li uplaćivali kakav novac? - postavili su mu pitanje istražitelji, a on je odgovorio niječno. No, brzo se prisjetio da je uplatio 5000 dolara na račun u austrijskoj banci na ime Ive Šarića, Sanaderova punca, kao povrat duga obitelji Sanader.

Andrej Dojkić nam je u prosincu izjavio kako nije mnogo komunicirao sa Sanaderom kad je bio u kući bivše djevojke u Kozarčevoj i kako su ti razgovori u pravilu bili površni. No, prema optužnici, vidi se da je mladi glumac bio i poslovno povezan s obitelji Sanader, a USKOK je pribavio i dokaze o tim poslovnim odnosima.

Kako smo neslužbeno doznali, Dojkiću su već nakon Sanaderove ostavke slana upozorenja da se izvuče iz poslovnih odnosa s bivšim premijerom, što je on i učinio. USKOK je u međuvremenu pribavio i ovjereni prijevod ugovora o najmu stana za Petru Sanader i Andreja Dojkića.

U spisu je i ugovor koji je, 1. kolovoza 2009., Ježićeva tvrtka Chemical Services Corporation, u kojoj je Dojkić bio direktor, sklopila s Tierra Realty S. A.

Gostovanje na Columbiji

Na popisu dokumenatacije koja je stigla iz SAD-a nalazi se i ugovor o prodaji stana od 10. prosinca 2009. No, u popisu se ne navodi na koga se odnosi taj kupoprodajni ugovor, je li stan kupio netko od obitelji Sanader i na kojoj adresi.

Na tom popisu su i dva ugovora o najmu stanova za Petru Sanader i Andreja Dojkića. Istog dana kad su stigli dopisi o ugovorima za stanove, u USKOK su stigli i prijevodi o tome koliko je Ivi Sanaderu plaćano za gostovanje na Sveučilištu Columbia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:48