PLENKOVIĆ OVISI O SUDBINI AGROKORA

DOJMOVI OKUPLJANJA HDZ-ovaca 'Plenković nije dobio potporu kakvu je priželjkivao. Ovoliko kritika nije dobio nijedan predsjednik'

 
Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Andrej Plenković “preživio” je Izvještajni sabor stranke. Dobio je potporu stranačkih kolega, ali sasvim sigurne ne onakvu kakvu je priželjkivao. A Davor Ivo Stier svojim govorom i kritikama definitivno je ukrao show u Ciboni - dojam je dijela HDZ-ovaca dan nakon stranačkog okupljanja u Košarkaškom centru “Dražen Petrović”. Smatraju da će Plenković opstati još neko vrijeme, ali mu u stranci ne predviđaju dugoročnu budućnost.

- Sve je još daleko od neke konkretne akcije, ali kritike koje smo čuli na Saboru od više članova pripremne su radnje. Mislim da je proces promjena počeo - smatra jedan od istaknutih HDZ-ovaca. Posebno se osvrnuo na Stierov govor koji je, po mnogima, bio jedan od najboljih na HDZ-ovu Saboru.

- Stier je praktički poručio da je spreman preuzeti vodstvo. Mnogi su to shvatili kao najavu kandidature. Njegove izjave moraju se uzeti krajnje ozbiljno. Mislim da je dobro procijenio trenutak jer ovakva stranačka okupljanja su rijetka. Na njima se moraš deklarirati, a Stier je to učinio - kaže naš sugovornik. Dodaje kako je Sabor HDZ-a razobličio neke stvari, poput one da bi Milijan Brkić mogao biti neka alternativa.

Dobre šanse

- Brkićevo izlaganje ostalo je u sjeni, iako je govorio puno duže od ostalih - komentirao je ovaj HDZ-ovac. Drugi ističe kako nikako ne stoje prozivke šefa Kluba HDZ-a Branka Bačića da je Stier “pod teretom odgovornosti podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova”.

- To je smiješno. Stier je otišao zato što je raskinuta koalicija s Mostom i zato što nije podržavao savez s HNS-om i to svi znaju. Bio je principijelan i kod Istanbulske konvencije, ali i u nekim ranijim slučajevima. Malo tko bi se odrekao fotelje zbog toga - kaže jedan istaknuti član stranke.

Većina u stranci smatra kako će na izborima, kad god oni bili, zasigurno biti više kandidata te u tom kontekstu, uz Stiera, najviše spominju Miru Kovača, Domagoja Miloševića i Tomislava Tolušića. No, nakon Sabora neki govore da je najviše šansi na strani Stiera.

- Nema idealnog kandidata, ni Stier nije idealan, ali je u ovom trenutku najbolji kojeg HDZ ima. Njegov problem su možda političke procjene jer je u prošlosti oko nekih stvari pogriješio. Osim toga, danas su prioriteti gospodarstvo i rješavanje problema oko nefunkcionalne državne uprave, što Stieru nije blisko, ali to bi se moglo riješiti ako Stier odabere dobar tim i pokaže spremnost za timski rad - smatra jedan dugogodišnji član HDZ-a.

Nema bazu

Dodaje kako Stier možda nema svoju bazu, ali da dobro stoji kod konzervativnog dijela HDZ-a te da ima dobre odnose s Crkvom.

- Bit će zanimljivo vidjeti kako će se situacija dalje razvijati. U stranci mnogi misle da je Plenković doživio svoj zenit u HDZ-u i da je sada u silaznoj putanji. To se jučer jasno vidjelo. Ne pamtim da je ijedan predsjednik stranke tako otvoreno bio kritiziran na stranačkom skupu. Nije to doživio čak ni Tomislav Karamarko na prošlom Saboru kada ga je prozvao upravo Plenković - govori drugi sugovornik iz stranke. Neki su pak uvjereni da će Plenkovićevu daljnju sudbinu odrediti nagodba u Agrokoru te da će se tek nakon toga vidjeti hoće li Plenković uspjeti kupiti vrijeme ili će to biti kraj.

- Ako ne uspije, prvi će mu leđa okrenuti i odreći ga se oni koji su mu u subotu najviše pljeskali na Saboru stranke - kaže ovaj HDZ-ovac. Dodaje kako u slučaju uspjeha nagodbe Plenkoviću daje možda još najviše godinu dana.

- Njegova vjerodostojnost je ozbiljno narušena - kaže.

Prekidanje

Dio članova, ako je suditi po njihovim reakcijama nakon stranačkog skupa, bio je razočaran.

- Bilo je jasno da je Sabor izrežiran od početka do kraja, atmosfera je, pogotovo u prvom dijelu, bila pomalo umjetna. Pomno je bio dogovoren raspored govornika tako da su u prvom dijelu praktički neograničeno mogli govoriti ministri i oni koji su hvalili Plenkovića, a kad su na red došli oni za koje se pretpostavljalo da će izreći kritike, njih se po nekoliko puta prekidalo. Vidjeli ste da ni Miro Kovač ni Domagoj Milošević nisu uspjeli reći sve što su htjeli - komentirali su neki HDZ-ovci. Kažu kako je Sabor jasno pokazao da pozicija Andreja Plenkovića u stranci nije tako čvrsta kako vodstvo nastoji prikazati.

U Plenkovićevom krugu pak ističu da su zadovoljni Saborom i da premijer ima veliku podršku.

- Premijer je jedini na Saboru govorio o konkretnim stvarima, njegovi kritičari nemaju baš šanse. Stier ne može ugroziti Plenkovićevu poziciju. On nema infrastrukturu, iako ima sentiment desnog krila HDZ-a. Osim toga, u lošim je odnosima s Milijanom Brkićem - kazao je izvor iz HDZ-a blizak premijeru. Kaže kako ne vjeruje da će se u idućih nekoliko mjeseci dogoditi nešto bitno.

- Vrijeme je na Plenkovićevoj strani - kazao je sugovornik iz premijerova kruga.

REKLI SU

Miro Kovač

“Ne smijemo dopustiti da nam se vjerodostojnost dovede u pitanje. Ključne procese ne smiju mimo naše stranke voditi takozvani eksperti bez demokratskog legitimiteta. Ti su nam eksperti u prošlosti nanijeli veliku štetu.

Domagoj Milošević

“Našim političkim konkurentima i negativnim trendovima u društvu trebamo se suprotstaviti sadržajem, ispravnim politikama, radom i rezultatima, ali i vjerom u naše građane... Naša je odgovornost završiti napokon tranziciju”

Ivana Maletić

“Nitko nema pravo nametati svoje misli i svoju volju. Korupciju i sukobe interesa ne toleriramo i ne prihvaćamo. Oni nisu kolektivni. Ne mogu se vezati za stranku, narod ili državu. Uvijek imaju ime i prezime i onaj tko je odgovoran, taj odgovara”

Drago Krpina

“Proteklo vrijeme i djelovanje HDZ-a obilježile su neke odluke koje su u članstvu i biračkom tijelu stvorile nedoumicu i zadršku. Mislim tu prije svega na ratifikaciju Istanbulske konvencije. HDZ ne smije postati ulog bilo kojeg pojedinca u ostvarivanju njegovih političkih ambicija, ma kakve one bile”

Davor Ivo Stier

“Svjestan sam da su mnogi zabrinuti i pitaju se kojim smjerom idemo... Ovo je važan trenutak za HDZ. Ili ćemo bez fige u džepu protiv klijentelizma ili ćemo zasluženo završiti u ropotarnici povijesti. Moramo snažno ući u borbu protiv klijentelizma. Jeste li spremni? Velim vam, ja sam spreman i vjerujem da ste i vi spremni”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 15:11