OPORBA SKLOPILA 'SAVEZ ZA PROMJENE'

'Dok 77 žigosanih u Saboru donosi proračun očaja, mi građanima ove zemlje nudimo nadu'

Lideri SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a u Kastvu su Kukuriku koaliciju pretvorili u Savez za promjene. Pod tim će sloganom zajednički pokušati osvojiti vlast
Kastav, 231110.Danas su se na Kastvu okupili celnici i clanovi politickih stranaka takozvane Kukuriku koalicije. Koalicija je sastavljen od stranaka : SDP, HNS, IDS i HSU. Deklaraciju koja je programska osnova za nastup na iducim parlamentarnim izborima potpisali su Ivan Jakovcic - IDS, Radimir Cacic - HNS, Zoran Milanovic - SDP i Silvano Hrelja - HSU. Deklaracija je potpisana u Vijecnici grada Kastva.Foto: Zeljko Sop / CROPIX
 Željko Šop / CROPIX

KASTAV - Dok 77 "žigosanih" u Saboru donosi proračun očaja i beznađa, mi smo iskoristili ovaj savršen dan i građanima ove zemlje ponudili nadu - tim je riječima čelnik HNS-a Radimir Čačić slikovito objasnio zašto baš danas u Kastvu lideri četiriju stranaka, Kukuriku koaliciju pretvaraju u Savez za promjenu.

Pod tim će sloganom SDP, HNS, IDS i HSU zajednički pokušati osvojiti vlast na predstojećim parlamentarnim izborima. Tako su tek nešto više od godinu dana od prvog okupljanja u gradiću iznad Rijeke i jednako toliko do redovnih izbora i formalno definirali programsku platformu kojom kreću u ofenzivu na Parlament.

Zoran Milanović, Radimir Čačić, Ivan Jakovčić i Silvano Hrelja potpisivanje deklaracije obavili su u sobi za vjenčanja kastavske Gradske vijećnice, dakle veoma prigodnoj za sklapanje koalicijskog braka. Umjesto zavjeta vjernosti obećali su korjenite promjene sustava vrijednosti, decentralizaciju te jak gospodarski rast.

- Hrvatska je zemlja koja treba novi početak i drugačiju odgovornu vlast, umjesto ovoga što danas imamo, nikad nestabilniju državu u kojoj se upravo otkriva sav ponor korupcije, rekao je Milanović koji inače ne očekuje širenja Saveza jer kaže kako na političkoj sceni nema puno hipotetskih partnera.

Čačić najavljuje da će njihova vlast donijeti novi gospodarski zamah, obećaje odgovorno i pošteno raspolaganje novcem građana te korjenite promjene u hijerarhiji odgovornosti. Jakovčić je predvidljivo govorio o jačanju regionalne vlasti, dok je Hrelja obećao popraviti sve pokvareno u ovoj državi.

U samom tekstu Deklaracije kroz osam točaka i samo načelno naveli su glavne smjernice svog predizbornog programa - od rasta BDP-a, ulaganja u znanje, beskompromisnu borbu s korupcijom reformu poreznog sustava, decentralizaciju, pokretanje gospodarskuih razvojnih poluga, zaštitu radničkih prava, unapređenje mirovinskog sustava.

Inače o predizbornim listama, kadrovima za Banske dvore očekivano se u Kastvu ništa nije moglo doznati, svi odreda naime tvrde da tu temu još nisu otvorili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 22:16