DOČEK ZA PREMIJERA

Dok je Plenković pričao o inflaciji, BBB-ima i ‘Lex AP-u‘, ‘okružile‘ ga građanke: ‘Što znači AP? Pa tog se ne bih ni ja sjetio!‘

‘Što znači AP?‘, pitao je gospođu premijer. ‘AP - apsolutni pobjednik naš‘, odgovorila je i izazvala osmijeh na licu Plenkovića
 Screenshot N1

Premijer Andrej Plenković u subotu je u Gospiću istaknuo da usporavanje inflacije i turistički prihodi, kao i snažan gospodarski rast, pokazuju da Vlada vuče poteze u pravom smjeru te očekuje da će se trend smanjivanja inflacije nastaviti.

"Mjere koje smo poduzeli i razgovor s ključnim ljudima najvećih trgovačkih lanaca rezultirali su usporavanjem inflacije na mjesečnoj razini sa 7,8 u kolovozu na 6,6 u rujnu, što je prva procjena Državnog zavoda za statistiku", izjavio je premijer te poručio kako to pokazuje da Vlada vuče poteze u pravom smjeru i da očekuje da će se inflacija nastaviti smanjivati.

Istaknuo je i kako Hrvatska nastavlja sa snažnim gospodarskim rastom te se referirao na današnju objavu rezultata turističke sezone za prvih šest mjeseci koji su puno bolji nego prethodne godine.

Rast BDP-a

"Ove ćemo godine biti na razini turističkih dolazaka iz 2019., no s puno većim prihodima nego te godine, što je dobro za rast BDP-a", rekao je Plenković novinarima u Gospiću gdje je prisustvovao potpisivanju programa gospodarske i društvene revitalizacije Like.

Komentirao je i pregovore sa sindikatima te rekao da će se razgovori ministara s predstavnicima sindikata državnih i javnih službi nastaviti idućih nekoliko tjedana, te je siguran da će se u njima naći rješenje koje je i fiskalno održivo i dobro za građane. Osim toga, Vlada priprema uskoro poslati u Sabor u drugo čitanje prijedlog zakona o plaćama državnih i javnih službenika.

Premijer je ovu priliku iskoristio da podsjeti kako je njegova vlada kroz dva mandata podigla osnovicu plaća za 33 posto, a prihodi su povećani i kroz dodatke, granske kolektivne ugovore i koeficijente.

"U našem je mandatu prosječna plaća rasla više od 50 posto, medijalna 45 posto, a minimalna 70 posto", naglasio je Plenković.

O izmjenama Kaznenog zakona

Rekao je i da je razgovarao s grčkim premijerom o zatvorenim Dinamovim navijačima. “On mi je ponovio da je jedno izvršna vlast, a drugo državno odvjetništvo, policija. Međutim, dali smo im jasno do znanja da očekujemo da predugi boravak ondje tolikog broja ljudi nije svrhovit ”, naveo je.

Dotaknuo se i izmjene Kaznenog zakona koji su u HND-u nazvali udarom na medije te ponovio da je “to totalno izvrgavanje činjenica".

"To nema veze s utjecajem na slobodu medija, novinara nema u tom članku", rekao je Plenković te dodao da je cilj usklađivanje sa standardom 30 članica Vijeća Europe.

Cilj je, kaže, da nejavni dio kaznenog postupka ne može doći u ruke onoga tko želi utjecati na istragu i prava okrivljenika.

"Meni je smiješno da su protiv toga oni koji znaju uvijek sve prije svih. Tu ima aktera koji zlorabe te informacije kako bi kreirali nešto u javnom prostoru što se poslije pokaže neistinitim", rekao je Plenković. Naveo je primjer bivšeg ministra Polančeca za kojega je rekao da je prošao medijski linč da bi na kraju bio oslobođen.

Ponovio je da je to europski standard i da nema nikakve veze s pojavom inicijala AP u nekim predmetima.

“Jutros je bio Bačić na jednoj od televizija (N1 op.a.) i govorio o dvije Hrvatske. Jedna je ona koja diže standard građana i druga koja stiže od jalove Hrvatske koja pokazuje da je sve krivo. Obrnuto, Amerikanci kažu “look at the numbers”, brojke vam sve govore, samo ih pogledajte”, izjavio je.

‘AP – apsolutni pobjednik naš‘

Premijer Andrej Plenković subotu je proveo u Gospiću u povodu manifestacije "Jesen u Lici" gdje je obišao izlagače, dao izjavu za medije i družio se s ljudima.

Premijer se pritom i slikao s okupljenima, a u jednom trenutku mu je prišla i gospođa koja mu je stisnula ruku i pohvalila ga, javlja N1.

“Što znači AP?”, pitao ju je premijer.

“AP – apsolutni pobjednik naš”, odgovorila je i izazvala osmijeh na licu Plenkovića.

“Ovoga se ne bih ni ja sjetio”, odgovorio joj je.

Snimku možete pogledati OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. veljača 2024 06:33