NIKOLA KOLAK

DOK LIJEČNIČKA KOMORA NE DONESE ODLUKU, GINEKOLOG IZ VINKOVACA I DALJE RADI Tri puta tjedno ide u Petrovu na subspecijalizaciju

Dr. Nikola Kolak prati rad liječnika na odjelu i nije u izravnom kontaktu s pacijenticama
 RTL screenshot

Nakon tri tjedna, koliko je proteklo otkako je 24-godišnja Matea Janković iz Ivankova s hrvatskom javnosti podijelila svoje bolno iskustvo poroda uz Općoj županijskoj bolnici Vinkovci, prvi put javno se oglasio i dr. Nikola Kolak, ginekolog spomenute bolnice, koji je vodio Matein porod tijekom kojeg je ona rodila mrtvo dijete. Matea i njezina obitelj liječnika smatraju odgovornim za smrt maloga Ivana, a Zdravstvena inspekcija objavila je prošloga tjedna da je nakon provedenog stručnog nadzora utvrđeno kako porođaj nije vođen sukladno pravilima suvremene opstetričke prakse te “kako zbog neadekvatnog vođenja i praćenja porođaja nije prepoznata fetalna patnja”.

Dr. Kolak u intervjuu koji je dao za Večernji list navodi da nije kriv za smrt bebe.

Na bolovanju je

Rekao je i da ne zna kako bi postupio kada bi mu Matea ponovno došla na porod, ali da bi u slučaju neke druge osobe sve ponovio i isto napravio. Uvjeren je da nije pogriješio. Nakon svega otvorio je bolovanje na kojem je i u ovom trenutku.

Dr. Kolak radi kao ginekolog već 20 godina, a u razgovoru je priznao i da s trudnicama zna biti verbalno grub, za što su ga mnoge prozvale nakon ovog slučaja. Pravda to svojom željom da ih “grubom konverzacijom vrati u stvarnost” jer se time, kako je rekao, “rodilje stimulira da same pomognu i aktivno sudjeluju u porođaju, a ne da odmažu”. Dr. Kolak inače je trenutačno na subspecijalizaciji urološke ginekologije u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb. Kako smo doznali, tamo je do sada bio tri puta na tjedan dana, pri čemu nije u izravnom kontaktu s pacijenticama, nego kao subspecijalizant prati rad liječnika na tom zavodu.

Suspenzija liječnika

Njegovi daljnji dolasci na kliniku u Petrovoj ovisit će o odlukama Hrvatske liječničke komore te Opće županijske bolnice Vinkovci u kojoj je zaposlen, odnosno o tome hoće li mu biti oduzeta licenca za rad i o tome hoće li biti suspendiran ili ne. Naime, HLK je već primio izvještaj Zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja o zdravstveno-inspekcijskom nadzoru tijeka poroda Matee Janković.

Nadležno povjerenstvo HLK, Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor, razmotrit će na prvoj sljedećoj sjednici dokumentaciju te će donijeti mišljenje o slučaju i po potrebi pokrenuti postupak.

“Uvjeren sam da će Povjerenstvo donijeti stručnu i etički utemeljenu odluku. Spremni smo suočiti sa svim stručnim i etičkim izazovima te donijeti odluke koje će potvrditi njezinu vjerodostojnost”, izjavio je Trpimir Goluža, predsjednik HLK.

Umanjena plaća

Uprava bolnice najavljuje da će, uskoro, donijeti odluku o profesionalnoj sudbini dr. Kolaka. Bolnica ga može suspendirati do okončanja istrage, odnosno eventualnog sudskog postupka, koji opet ovisi o rezultatima istrage DORH-a. Ako bude suspendiran, liječnik neće moći dolaziti u bolnicu, ali će do primati umanjenu plaću. HLK ga pak može poslati na Sud časti, i oduzeti mu licencu za rad ako se utvrdi da je bilo liječničke pogreške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:08