ŠOK U SRCU SLAVONIJE

'Dok mi nisu doveli djecu nisam vjerovao, a sada vidim - većina ne zna kako izgleda prase, pile, zec, a za kravu misle da je ljubičasta'

 CROPIX

Dok je s početkom školske godine u dijelu škola eksperimentalno krenula "Škola za život", primjeri iz života u Đakovu kažu da dobar dio djece (naj)nižih razreda osnovne škole, tvrde to u Veterinarskoj stanici (VS) Đakovo, ne znaju kako izgledaju domaće i druge životinje, poput praseta, pileta, zeca! Zvuči nevjerojatno i krajnje zabrinjavajuće da dobar dio djece, upozorava direktor VS-a Ante Strmotić, nikada nije imao iskustvo izravnog kontakta s njima.

Podatak je to više poražavajući budući da je riječ o nevelikom gradu, samom srcu žitnice, gradu doslovce okruženom intenzivnom poljoprivredom. Uočivši problem, Veterinarska stanica organizira u svojoj ambulanti za male životinje posjete školaraca iz đakovačkih, ali i okolnih seoskih osnovnih škola, pa još nevjerojatnije djeluje da seosko dijete ne zna za (pojedine) domaće i druge životinje, piše Glas Slavonije.

- Djeci pokazujemo štenad pasa, mačku, pile i zeca. Reakcije su nevjerojatne, a pitanja idu i do krajnje banalnosti. Mnogima od njih to je prvi susret s pojedinima od tih životinja pa ili, u nedostatku ikakvog iskustva, pokazuju nevjerojatan strah ili ga uopće nemaju, ne mareći uopće kako će neka od tih životinja reagirati na dodir. Jer, dobrom dijelu djece slika neke domaće i druge životinje svodi se na likove iz slikovnica i crtića. Nevjerojatno je da je dijelu djece pile - ono malo, žuto slatko pile što ga ilustriraju za Uskrs, pa pravo uopće ne prepoznaju. Ne znaju ni vrste životinja, a neznanje ide do apstrakcije. Možete li zamisliti da u jednom Đakovu 90 posto djece nije vidjelo gusku uživo, da dio djece uživo nikada nije vidio patku, puru… Kažu, ne znaju što je to. Na upit kako izgleda krava, kažu da je ona ljubičasta, s Milka čokolade. No, u jednu ruku, nije ni za zamjeriti jer sve je manje mogućnosti da kravu vide tu ili u okolici budući da ih danas ovdje drži tek nekoliko farmi i domaćinstava. Velik postotak djece nije vidio ni prase uživo! - iznosi poražavajuće podatke Strmotić.

Na organizirani posjet školaraca Veterinarska se stanica odlučila, kaže, nakon što je uočila da djeca pri dolasku s roditeljima u njezinu ambulantu za male životinje pokazuju veliko neznanje i začuđenost kada je riječ o životinjama, i to onima uobičajenima za naše područje, piše Glas Slavonije.

- Dio djece, iako u samom Đakovu imamo Ergelu lipicanaca, ne zna kako uživo izgleda konj, nego govore o likovima s TV-a, pa je naša namjera da s Ergelom organiziramo posjete djece, da upoznaju tu plemenitu životinju, da ih se educira o njoj, da je se ne boje - nastavlja Strmotić.

Naša poznata psihologinja Mirjana Nazor kaže kako nevjerojatno zvuči da roditelji nemaju potrebu da tu gdje žive djecu uče o životinjama, pokazuju ih u stvarnim situacijama. I ovo je dokaz koliko današnja djeca odrastaju (samo) uz računalo, moderne tehnologije, bez klasične igre, druženja, upoznavanja "prirode i društva". Strmotić ukazuje i na, kako kaže, pogrešan pristup roditelja pri pojašnjavanju djeci što jedu kada jedu meso, izbjegavajući pritom suočiti ih s time od koje je ono životinje i sl.

- Ima tu i onog rezona "neće mu to trebati, ono će se školovati…" - dodaje Strmotić. Stoga u VS-u Đakovo najavljuju i druge aktivnosti vezane uz što veću edukaciju djece kada je o domaćim (i drugim) životinjama riječ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:32