DRAMA U POZADINI AKCIJE

Dok su spasioci tražili djecu koju je odnijelo more kod Omiša, HGSS-ovca koji im se htio pridružiti pokosio auto

Iz splitske policije potvrdili su nam da se nesreća dogodila oko 23.30 sati u Dućama na predjelu Golubinka

Omišani su s dvije bracere krenuli u potragu za djecom po jakoj buri

 Privatni album

Kada je žurnim službama u nedjelju kasno navečer, nešto prije 23 sata, stigla dojava o troje nestale djece, koja su se uputila na SUP daskama iz Lokve Rogoznice prema Omišu, po buri u jačanju, mnogi pripadnici tih službi preskočili su miran san, ostavili obitelji i krenuli u potragu za 14-godišnjacima, inače češkim državljanima, piše Slobodna Dalmacija.

Krenula je potraga s kopna i mora, digli su se dronovi, policija, Lučka kapetanija, a njima se htio pridružiti i član HGSS Stanice Split iz omiške ispostave koji je, nažalost, na putu doživio težu prometnu nesreću kada mu je, neslužbeno saznajemo, vozač osobnog autobomila oduzeo prednost i oborio ga.

Iz splitske policije potvrdili su nam da se nesreća dogodila oko 23.30 sati u Dućama na predjelu Golubinka, u srazu osobnog automobila i motocikla gdje je HGSS-ovac zadobio teže tjelesne ozlijede, te je prevezen u splitsku bolnicu. Oko ove nesreće provodi se istraga, kažu u policiji. Naknadno smo saznali da ima teže ozlijede kuka i gležnja.

Omišani su s dvije bracere krenuli u potragu za djecom po jakoj buri. Istovremeno, dok je ovog momka vozila hitna u bolnicu, njegovi kolege pronašli su troje nestale djece i to nedaleko od Pučišća na Braču gdje ih je bura odnijela na SUP-ovima. Djeca su bila neozlijeđena, ali vidno prestrašena i malo pothlađena.

- Dobili smo dojavu da je troje djece vjetar otpuhao na daskama u kanal, te smo odmah uzeli dvije bracere, ukrcali vatrogasce iz DVD Omiš s reflektorima, a prijatelj je krenuo svojim gliserom i mještanima u potragu. Čim smo izašli iz ušća Cetine dočekali su nas ogromni valovi. Još ne vjerujem da smo plovili po takvom vremenu. Ali nije bilo dileme. Djeca su bila u pitanju.

Prvo smo našli djevojku 200 metara od bračke obale, u totalnom šoku. Nakon pola sata, i dva momka koji su se uspjeli izvući na kopno. Mi smo bili sretni kao mala djeca kad smo ih pronašli. Onda smo čuli vijest o našem kolegi koji nije stigao u potragu zbog prometne. Želimo mu brz oporavak! - ispričali su nam članovi omiške ispostave HGSS-a kojima je povratak u Omiš po jakoj buri trajao satima.

Troje mladih Čeha nakon pregleda u Dom zdravlja u Omišu, vraćena su roditeljima s kojima će policija, u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja, obaviti detaljni razgovor, kao i s osobama koje su bile s djecom na plaži. Dvoje djece imalo je prsluk za spašavanje, dok jedno nije imao nikakvu zaštitu kada je krenulo na vožnju. U logistiku oko potrage za njima pozvani su i češki policijski službenici koji su čitavo vrijeme bili uz roditelje i olakšali komunikaciju s policijom.

Nakon ovog događaja, može se unedogled povesti rasprava o potencijalnim rizicima koje nose raznorazni morski rekviziti za zabavu, a posebice o neodgovornom ponašanju. Odgovornost je na svima: i na onima koji ih koriste i onima koji ih iznajmljuju. Na roditeljima posebice ako su maloljetna djeca u pitanju kao ovaj put kada se na noge diglo pola Omiša, zaplovilo po jakoj buri i visokim valovima u noć, kada su se sve žurne službe angažirale po obali i na moru, kada jec jedan od volontera zamalo izgubio život na putu da pomogne drugima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:23