NISU ZADOVOLJNI STUDIJOM

'DOKAD ĆE SJEVERNI JADRAN BITI ŽRTVA? ČIME SMO TO ZASLUŽILI?' Stanovnici Omišlja na skupu se usprotivili plutajućem LNG terminalu

 
Mirela Ahmetović, stanovnici Omišlja, Vjeran Piršić
 Matija Djanjesic / HANZA MEDIA

Vizualno nagrđivanje, podhlađivanje mora, nejasne odrednice oko sanacije kada se prestane s eksploatacijom, potencijalna šteta za turizam, mala ili nikakva korist za lokalnu zajednicu koja od tog turizma živi...

Ovo su neke od najučestalijih primjedbi stanovnika Omišlja izrečenih na javnom predstavljanju studija utjecaja na okoliš kod izgradnje plutajućeg LNG terminala, predviđenog u tom naselju na krčkoj obali.

Prezentacija studije izazvala je veliki interes otočana, tako da se u školskoj dvorani u Omišlju okupilo 400-injak ljudi svih generacija, a kada se govorilo o naodno minimalnom utjecaju na zrak, ekosustav mora, buku i vizure, to je izazivalo meškoljenje i negodovanje koje ipak nije prelazilo u povišene tonove.

Omisalj, 151117.
Odrzano javno izlaganje studije o utjecaju na okolis LNG Terminala sa izmjenom zahvata prihvatnog terminala za upp na otoku Krku i uvodjenjem faze plutajuceg terminala za prihvat, skladistenje i uplinjavanje upp-a. Na fotografiji: Vjeran Pirsic, etnolog.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX
Vjeran Piršić, etnolog.

- Život lokalnog stanovništva mora biti broj jedan - upozorio je jedan od Omišljana, zamjerajući da linija odlučivanja ide od Vlade prema dolje, umjesto obrnuto. Stanovnici Omišlja, kao i okolnih naselja koji su također došli na prezentaciju u sklopu javne rasprave, gotovo su jednoglasno protiv plutajućeg LNG terminala, a podržava ih i Primorsko-goranska županija.

Načelnica općine Omišalj Mirela Ahmetović pokupila je najveći pljesak govoreći o nejasnoj i nedorečenoj studiji te ekonomskim efektima s kojima Omiljani nisu nimalo zadovoljni. Naime, ova općina od turizma uprihodi oko 6 milijuna kuna godišnje, a iz komunalnih naknada i koncesija od LNG terminala sada im se govori da će uprihoditi milijun kuna na godinu.

Omisalj, 151117.
Odrzano javno izlaganje studije o utjecaju na okolis LNG Terminala sa izmjenom zahvata prihvatnog terminala za upp na otoku Krku i uvodjenjem faze plutajuceg terminala za prihvat, skladistenje i uplinjavanje upp-a. Na fotografiji: Mirela Kmetovic, nacelnica Omislja.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX
Mirela Ahmetović, načelnica Omišlja

- Je li itko iz Ministarstva energetike i okoliša ovdje? Nitko! To je dovoljno za shvatiti što Ministarstvo i Vlada koja je donijela ovu odluku misli o lokalnoj zajednici. Mi za njih nismo Republika Hrvatska - rekla je, između ostaloga, načelnica, upozoravajući na gomilu nejasnoća i nedorečenosti oko ovog projekta.

Jedan je od stanovnika Omišlja upozorio kako turisti koji im dolaze, već kada čuju priče o izgradnji LNG terminala, nezadovoljno vrte glavom.

- Dokle će sjeverni Jadran biti žrtva? U Bakru su izgradili Koksaru, ovdje su izgradili JANAF i Dina Petrokemiju. Dina već godinama stoji nesanirana, prepuna toksičnih tvari. Hoće li tako biti i s LNG terminalom kada prestane njegova eksploatacija nakon 15 - 20 godina? Čime smo to zaslužili? - zaključio je jedan od stanovnika tog otočkog naselja.

Omisalj, 151117.
Odrzano javno izlaganje studije o utjecaju na okolis LNG Terminala sa izmjenom zahvata prihvatnog terminala za upp na otoku Krku i uvodjenjem faze plutajuceg terminala za prihvat, skladistenje i uplinjavanje upp-a. Na fotografiji: izlaganje.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:35