PROTIVNICI NE BIRAJU SREDSTVA

'DOKAŽITE DA STE VJERNICA. PROKLINJEM I VAS I VAŠU DJECU AKO GLASUJETE ZA' Zastupnice HDZ-a žale se da dobivaju prijeteće poruke zbog Istanbulske

 
 Tom Dubravec/Cropix / Screenshot

Dok Željka Markić, predsjednica Udruge U ime obitelji i jedna od organizatorica subotnjeg prosvjeda protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, najavljuje nove aktivnosti i nove prosvjede koji bi se trebali proširiti izvan Zagreba, njezini pristaše započeli su pravi rat mailovima usmjerenim na članove HDZ-a.

Neke od ženskih zastupnica koje su se u javnosti deklarirale za Istanbulsku konvenciju i smatraju je nužnom u borbi protiv nasilja nad ženama, na adresu dobile su poruke prijetećeg sadržaja:

Prijetnje

“Dobila sam doslovce više od 250 mailova raznih ljudi. Neki su, vjerujem, s lažnim imenima, iako ima i onih s punom adresom, titulom i brojem telefona. Pozivaju, prozivaju, prijete.

Ono što me jedino smeta je da mi proklinju djecu. Citiram: ‘Grijeh vaš ako glasujete neka prijeđe na vašu djecu... Neka vaša djeca pamte vaš grijeh... Dokažite da ste vjernica. Proklinjem vas i vašu djecu ako glasujete za, povijest vam neće oprostiti ni zaboraviti i nosit ćete pečat prokletstva. Ako ste protiv obitelji, protiv ste hrvatske budućnosti...’”, požalila nam se jedna zastupnica HDZ-a i dodala kako se ta “bitka mailovima vodi na četiri fronte i različito je intonirana; osim poimence, aktivisti ih šalju posebno ženskim zastupnicama, svim članovima Kluba i po izbornim jedinicama”.

Protestne mailove potvrdile su i još neke članice HDZ-a. Jedna od njih je i Marija Jelkovac, koja se, doduše, izjasnila da je protiv ratifikacije: “Nisam dobila nikakve prijeteće poruke, građani jednostavno izražavaju svoje stavove ”.

Nema više dilema

Sanja Putica također je dobila niz poruka u kojima građani apeliraju da se konvencija ne ratificira. Većina njih stiže na adresu Kluba zastupnika HDZ-a, a ne na njezin osobni e-mail. Kaže kako je više muči kurikularna reforma od Istanbulske konvencije: “Intenzivno se pripremam za konvenciju jer sam u izaslanstvu u Vijeću Europe koje je donijelo Konvenciju. Mislim da više nema prevelikih dilema, predsjednik je svima pa i meni osobno, pojasnio nejasnoće vezane uz IK i popratnu izjavu koja će ići uz nju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:09