VARANJE SUSTAVA

DOKTOR I PROFITER Radio u Švedskoj, a od HZZO-a dobivao tisuće za privatnu praksu: 'Pa što onda, u hrvatsku ordinaciju sam dolazio jednom mjesečno!'

Mario Malnar otišao je privremeno u Švedsku na školovanje i u svojoj ordinaciji zaposlio drugog liječnika. Na kraju je odlučio ostati, a praksu nije nikad ugasio
Mario Malnar
 Foto: Facebook

Mario Malnar, obiteljski liječnik i prvi predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) od prošlog ljeta živi i radi u Švedskoj. Kako je njegov odlazak trebao biti privremen, dok završi dodatnu edukaciju, odlučio je zadržati privatnu ordinaciju obiteljske medicine i ugovor s HZZO-om.

Za vrijeme odsustva u njegovoj ordinaciji radili su drugi liječnici, a on je dobivao ugovoreni novac od HZZO-a za rad ordinacije.

No, HZZO je smatrao kako je Malnar na taj način povrijedio sve odredbe ugovora te mu je promptno raskinuo ugovor, zbog čega je izgubio koncesiju.

Edukacija

- Najteže sankcije izriču se zbog protuzakonitog postupanja nespojivog s obavljanjem djelatnosti ili zbog opetovanog i upornog kršenja ugovornih obveza - kažu u HZZO-u.

S druge strane, dr. Malnar smatra kako nije radio ništa protuzakonito, dapače, pokušao je dobiti suglasnost od Ministarstva i HZZO-a.

- Zatražio sam od Ministarstva dopuštenje, a potom i pauziranje privatne prakse, no nisu mi ni odgovorili - pojašnjava Malnar te tvrdi kako je tijekom odsustva barem jednom mjesečno radio u ordinaciji, a nekad i dulje. Inače ga uglavnom mijenja njegova mentorica, liječnica iz obližnjeg mjesta, i članovi grupne prakse, kojima je on pomagao kada je to bilo potrebno. Ovakav vid rada smatra potpuno legalnim i u skladu sa zakonom i ugovorom s HZZO-om. - Moja prva ideja bila je edukacija u Švedskoj, no kako nisam dobio od Ministarstva nikakav odgovor vezan uz produljenje ili pauzu privatne prakse, a tamo sam dobio odličnu ponudu, odlučio sam se za bolje - kaže Malnar.

Ipak, ugovor mu je raskinut, a u Hrvatskoj liječničkoj komori kažu kako o ovom slučaju nemaju nikakvih saznanja s obzirom na to liječnik Mario Malnar nije član HLK.

Nevažeća licenca

To znači da njegova licenca koja omogućava rad u Hrvatskoj više nije važeća te da do njezina obnavljanja ne može raditi u Hrvatskoj.

No, ovo nije jedinstven slučaj. Naime, HZZO trenutačno raskida tri ugovora s koncesionarima jer su zapošljavali drugog liječnika u svoju ordinaciju.

- Tako je mjera pokretanja postupka za raskid ugovora izrečena jednoj ordinaciji u djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite jer je nositelj tima izgubio dozvolu za rad mjerodavne komore, ista mjera izrečena je i za tri ordinacije ugovorene u djelatnosti opće/obiteljske medicine iz razloga jer ugovoreni zdravstveni radnici privatne prakse nisu obavljali privatnu praksu osobnim radom, što je protuzakonito - kažu u HZZO-u.

Da stvar bude gora, kako neslužbeno doznajemo, jedan od njih je radio na kruzeru, dok je u ordinaciji radio liječnik “na crno”.

Dobra zarada

Inače, standardni tim sa 1700 pacijenata, prema podacima HZZO-a, dobije oko 66 tisuća kuna mjesečno. Taj novac uključuje glavarinu od oko 8400 kuna, zatim hladni pogon od 17.443 kune te se, uz spomenute elemente prihoda, dio prihoda ostvaruje i prema izvršenju dijagnostičko-terapijskih postupaka (DTP) te prema ponuđenim dodatnim mogućnostima (sudjelovanje u skupnoj praksi, provođenje preventivnih programa, ordinacija s 5 zvjezdica), na koji način standardni tim prosječno mjesečno dobije 42.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:40