SAVJETI U VRIJEME KORONE

DOKTOR SLAVKO SAKOMAN 'Taj slinavi joint kruži od njuškice do njuškice. Pa kažem koronavirus je, brate jesi ti normalan, dajte barem svaki svoj joint'

Slavko Sakoman
 Sandra Simunovic / CROPIX

Nakon što su Nacionalni stožer i Vlada Republike Hrvatske najavili popuštanje mjera uvedenih s ciljem borbe protiv pandemija koronavirusa postavlja se pitanje hoćemo li razviti neke nove navike u ponašanju.

Mnoge stvari i predmete u javnom prostoru su predviđene za zajedničko korištenje, a pritom nisu u pitanju samo kvake na vratima i gumb na dizalu, a o tome je upravo bilo riječi u prilogu RTL Televizije. Od ručki u tramvajima, tipaka na bankomatima, čak i svete vode u crkvama.

Između ostalog, mijenja se način na koji ćemo posuđivati knjige u knjižnicama, koje se otvaraju već u ponedjeljak. Čitaonice neće raditi, a knjige će nakon korištenja morati u karantenu.

- Preporuke su takve da sva građa koja je vraćena mora biti u karanteni 72 sata. Mi ćemo to vjerojatno pakirati u vreće s datumom, čekati da prođe rok, pa ponovno prebrisati i vratiti korisnicima, rekla je Ivančica Đukac Kero, knjižničarska savjetnica u Knjižnicama grada Zagreba.

Postoji još jedna stvar koju je, prema istraživanju iz 2016. čak 16 posto ljudi u Hrvatskoj podijelilo barem jednom. Mnogi pacijenti doktora Sakomana i više puta na dan.

- Taj slinavi joint kruži od njuškice do njuškice. Pa kažem koronavirus je, brate jesi ti normalan, pa još ćete se svi zaraziti. Jeste vi normalni? Dajte barem svaki svoj joint. To je bio savjet barem da se smanji šteta, poručio je psihijatar Slavko Sakoman u izjavi za RTL.

Koronavirus brže gubi snagu kad je izložen suncu, vrućini i vlazi, izjavio je u četvrtak jedan dužnosnik američke vlade. No pitanje koje je postavio Donald Trump nakon iznošenja rezultata ajnovijeg istraživanja šokiralo je sve.

- Ako dezinfekcijsko sredstvo ubije virus u jednoj minuti, postoji li način da ga ubrizgamo u organizam da nas pročisti, izjavio je Donald Trump u četvrtak izazvavši zgražanje i osudu zdravstvene zajednice diljem svijeta.

No, već u petak pokušao je ublažiti vlastiti komentar rekavši da je bio sarkastičan.

- Bilo je to sarkastično pitanje novinarima poput vas, samo da vidim što će se dogoditi - rekao je predstavnicima medija u Bijeloj kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:32