StoryEditor
BELITA ŠURJAK

DOKTORICA KOJA BRINE O VEĆINI ŠTIĆENIKA IZ SPLITSKOG DOMA 'Proteklih sam dana pokušavala dobiti epidemiologe, ali to je bilo nemoguće, imam i dokaz'

 
Dom za stare i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu
 Jakov Prkić / CROPIX

Nakon što je testiranje 49 štićenika Doma za starije i nemoćne u Splitu pokazalo da je njih 10 pozitivno na koronavirus, u karanteni je završila i obiteljska liječnica dr. Belita Šurjak iz Doma zdravlja Splitsko dalmatinske županije koja brine o zdravlju većine pacijenata iz tog doma - ona je njihova obiteljska liječnica.

No, od nje nismo mogli dobiti informaciju je li znala da pacijenti već nekoliko dana imaju povišenu tjelesnu temperaturu i koga je eventualno upozorila na mogućnost zaraze koronavirusom.

- Nisam raspoložena za razgovor. Mogu vam samo reći da sam proteklih dana pokušavala dobiti epidemiologe oko situacije u domu, ali ih nisam mogla dobiti. Da to stoji, potvrđuju i ispisi s mog mobitela. Nisam raspoložena za razgovor. Teško mi je..., ponovila nam je dr. Šurjak i završila razgovor.

Ona je, kao i medicinska sestra koja radi s njom, testirana na koronavirus, ali rezultati dosad nisu poznati. Naime, dr. Šurjak je od srijede u karanteni jer, kako saznajemo, ima majku koja pripada u rizičnu skupinu pa se zato nije odlučila za samoizolaciju kod kuće.

Od ravnatelja Doma zdravlja Splitsko dalmatinske županije dr. Marka Rađe saznajemo da je uobičajena organizacija liječničke skrbi u domovima da liječnici obiteljske medicine obično dva puta tjedno obilaze svoje pacijente. No, je li takav režim ostao i u vrijeme epidemije od korona virusa za Dom umirovljenika u Vukovarskoj nismo mogli saznati od dr. Šurjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 03:06