JAKA KONKURENCIJA

DOLAZAK BOGATOG AVIOPRIJEVOZNIKA Etihad napada Croatia Airlines: Od travnja lete iz Zagreba za Rim

Šef Croatia Airlinesa kaže da će se postaviti prema konkurenciji kad vide njihove poslovne planove

Aviokompanija Etihad Airways iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u travnju sljedeće godine ulazi na hrvatsko aviotržište kao izravna konkurencija Croatia Airlinesu.

Uprava Etihada je u nedjelju u Abu Dhabiju objavila kako su kupili 33,3 posto vlasništva švicarske low cost aviokompanije Darwin Airline s kojom osnivaju svoju novu kompaniju Etihad Regional i od lipnja sljedeće godine namjerava otvoriti 21 novu liniju sa 18 novih odredišta. Jedno od njih je i Zagreb.

Direktni udar na jednu od najisplativijih linija Croatia Airlinesa jest ona iz Zagreba za Rim koju će Etihad Regional također uspostaviti s avionima Darwin Airlinea.

Direktni udar

“Nama je to profitabilna linija i mi ćemo se prema dolasku konkurencije postaviti kada vidimo kojim će avionima letjeti, koji će biti njihovi redovi letenja i cijene karata. Sigurno će nam uzeti dio putnika, ali sam isto tako uvjeren da možemo na toj liniji opstati i uz konkurenciju kakav Etihad”, kazao nam je jučer predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Krešimir Kučko.

Kupili bivši JAT

Dolazak Etihada u Hrvatsku događa se samo nekoliko mjeseci nakon što je ova kompanija kupila 49 posto vlasništva JAT-a odnosno Air Serbie. Još u tijeku procesa kupnje JAT-a spekuliralo se da bi Etihad mogao biti zainteresiran za kupnju 49 posto Croatia Airlinesa. Jesu li zaista zainteresirani, vidjet će se krajem mjeseca kada istječe rok za davanje ponuda za kupnju manjinskog vlasništva domaće nacionalne aviokompanije.

Sindikati već u četvrtak štrajkom zatvaraju Pleso

U četvrtak djelatnici Aerodroma Zagreb kreću u štrajk. Odluka je to Sindikata nakon što je postupak mirenja propao. Sindikati već mjesecima traže da se radnicima koji će preći raditi kod novog koncesionara da otkaz, isplate otpremnine i posao kod novog poslodavca. Uprava i Ministarstvo prometa to odbijaju predložila isplatu od jedne i pol plaće, a onima koji imaju uvjete za odlazak u mirovinu isplate otpremnine. Za to se namjeravalo izdvojiti 70 milijuna kuna. No, članovi Skupštine tvrtke prošlog tjedna odbili su takav prijedlog. Prema planu francuski koncesionar bi 2. prosinca trebao preuzeti zagrebački aerodrom i zaposlenike.

( K.Ž.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:17