ANTE KOTROMANOVIĆ

Dolazak Miloševića i SDSS-a na Oluju u Knin za mandata SDP-ove Vlade nije bio moguć

Ante Kotromanović, bivši ministar obrane nakon dodjele odlikovanja za Oluju govori o svojoj vojnoj karijeri i Sinjskoj alci
 Goran Mehkek/Cropix

1. Gospodine Ante, čestitam na odličju Petar Krešimir koje vam je na kninskoj tvrđavi dodijelio vrhovni zapovjednik OS Zoran Milanović. S kakvim raspoloženjem i sjećanjima ste se susretali tog svečanog dana?

- Svake godine tih dana sjećanja su jaka i emocije su uzavrele. Nemoguće je to sve skupa zaboraviti, jer je odgovornost bila velika, a većina nas tek malo ozbiljniji klinci. Samu bitku imam u glavi kao neki dokumentarni film. Kronološki se sjećam svih problema, zapovijedi koje sam izdao, situacija tih nekoliko dana. Mjesecima prije Oluje bili smo na Dinari, boreći se doslovce svaki dan. Postali smo pravi dinarski vukovi - oštri, grubi i snažni.

2. Koliko ste se vi kao civil, vojnik, časnik, ministar promijenili u proteklih 25 godina, a koliko u 25 proslava Dana pobjede u Oluji?

- Ja sam se strašno puno promijenio. Mislio sam da sam nakon rata iskusan čovjek koji je prošao sve i svašta, ali godine tek donesu onu pravu zrelost i životnu mudrost koja nije samo ratna. Da citiram Churchilla, poboljšati se znači mijenjati se, biti savršen znači mijenjati se često. A proslava Oluje - uvijek je to na neki način déjà vu.

3. Koji dijelovi govora premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića su vam ostali u pamćenju?

- Nažalost, nijedan nisam slušao jer nisam bio u Kninu već 60 km dalje. Naime, u to vrijeme miješao sam teleći rižoto i pripremao sinjske arambaše za Milanovića, generale HV-a i svoje prijatelje u mom selu Potravlje, ali vidio sam kasnije da su obojica poslali dobre, snažne i moderne poruke.

4. General Gotovina bio je kratak i jasan, a neki će reći i pomalo suzdržan u govoru. Kako ste to doživjeli?

- Kao što rekoh, i on je bio na tom ručku pa ga nisam slušao u Kninu, ali on uvijek šalje mudre i pametne poruke, no, nažalost, mnogi ga ne slušaju.

5. Što kažete na dolazak Borisa Miloševića iz SDSS-a na proslavu. Nije li se to moglo dogoditi i kad ste vi bili ministar?

- Nažalost, ne. Ista stranka koja ga je ove godine dovela, ranijih godina organizirala je zviždanja i uvrede i takve ideje bi sigurno proglašavala izdajničkima. Možda smo mi kao Vlada bili previše obazrivi, ali to sigurno ne bi prošlo ovako mirno da smo mi organizirali. U svakom slučaju, pozdravljam dolazaka Miloševića i zbilja trebamo raditi na tome da se svi osjećaju na jedan način ugodno taj dan, a i sve ostale dane u Kninu. I Hrvati i Srbi.

6. Milorada Pupovca sada napadaju iz Srbije kako je “dao legitimitet etničkom čišćenju u Oluji”, no dojam je da on afirmacijom “djece iz kolone” upravo čini sve da se ne zaboravi što se tada dogodilo. Kako vi to vidite?

- Mudar potez. Kako sam i sam bio izbjeglica, tako to i doživljavam. Uvijek je teško vidjeti djecu u ratnom vihoru, ali i gospodin Milošević i gospođa Šimpraga ostali su živjeti i raditi u Hrvatskoj. Oni su dio našeg društva, dio povijesti i dio budućnosti.

7. Na proslavi se predstavio novi ministar obrane Mario Banožić, prvi koji nije iz vojnog establišmenta. Kako ste s još nekim bivšim ministrima i generalima na proslavi Oluje komentirali njegovo imenovanje?

- Da, komentirao sam to s nekim umirovljenim generalima i zaključio kako čovjeku treba pružiti priliku. On je sada odgovoran za sustav, za dobro i loše, bit će na meti kritika. Ministra sam upoznao u Kninu na tvrđavi i svidjela mi se njegova jednostavnost i pristupačnost.

8. Da vas uvjeri u dobre namjere, što bi trebao pod hitno napraviti, a što zaboraviti u razvijanju HV-a?

- Teško pitanje. U MORH-u se preko noći ništa ne događa. Sve su to dugoročni procesi i dugoročno planiranje. Po meni, za početak treba osigurati autonomnost u poslu i s glavnim stožerom izanalizirati i postaviti prioritete za budući razvoj i opremanje OS RH.

9. Vaša Sinjska alka će se ipak održati bez obzira na rizike od Covida. Što očekujete od ovogodišnjeg viteškog natjecanja?

- Koliko čujem, sve je spremno da otpočne prva trka. Ništa nas ne može zaustaviti. Ništa ne može zaustaviti alkarsko nadmetanje. Ni ratovi ni kuge, pa ni ovaj karijesni Covid. Alka živi vječno, Hajduk živi vječno, Bog i nitko više.

10. Povukli ste se iz politike, radite kao savjetnik u Croduxu. Što je potrebno napraviti za oporavak SDP-a, a vjerujem da jednim okom pratite što se događa u SDP-u. Kako vidite njihov izlazak iz krize i jeste li spremni sudjelovati u njemu?

- Opet teško pitanje. Ni nakon nekoliko minuta razmišljanja, jednostavno, nisam dokučio kako to sve staviti u jedan odgovor. SDP-u treba puno neke nove snage, energije, osjet za stvari koje se događaju u društvu, puno novih kvalitetnijih ljudi i valjda jedan dobar vođa koji će znati okupiti vojsku, organizirati i izaći na megdan. Jesam li ja spreman sudjelovati? Uvijek sam spreman sudjelovati ako netko misli da mogu pomoći na bilo koji način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:11