CIJEPLJENJE U RIJECI

‘Dolaze nam čitave obitelji, mame i tate s djecom od 12 godina nadalje, jedva su dočekali‘

‘Ovo je upravo odličan trenutak da se pripremimo za novu školsku godinu kako bismo je prošli bez online nastave‘, ističe dr. Čulina
Cijepljenje djece u sportskoj dvorani Zamet
 
 Matija Djanjesic/Cropix

U sportskoj dvorani na Zametu u Rijeci jučer je održano cijepljenje protiv COVID-19 bolesti, i djece i odraslih. Odaziv je bio dobar, kako odraslih tako i djece, štoviše sva cijepljena djeca bila su naručena nakon što su ih njihovi roditelji za cijepljenje predbilježili, piše Novi list.

– Cijepljenje je trajalo od jutra do 15 sati, i cijepili smo više od 40 djece, uglavnom starijih osnovnoškolaca i nekoliko mlađih srednjoškolaca. Naime, stariji srednjoškolci su već prije mogli biti cijepljeni jer je cijepljenje za njih prije bilo odobreno, no ipak cijepiti se došlo i 50-ak odraslijih adolescenata, maturanata i studenata prvih godina studija. Tako da su maturanti i oni mladi koji su na početku studija zapravo već jednim dijelom procijepljeni, te su neki od njih došli na drugu dozu cijepljenja, objasnila je doc. dr. sc. Tatjana Čulina, specijalistica školske medicine iz Odjela školske i sveučilišne medicine pri Nastavnom Zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

- Očekivali smo da će sada na cijepljenje dolaziti osnovnoškolska djeca jer je sada za djecu te dobi odobreno ovo cjepivo. Cijepili smo Pfizerom i došla su djeca od 12, 13, 14 godina, a iz razgovora s njima i roditeljima uvidjeli smo da su jedva dočekali da se i oni cijepe. Svi su obavezno bili u pratnji roditelja, a poneki su došli i s cijelim obiteljima i svi se cijepili, mama, tata i djeca ove dobi – svi odjednom. Isto tako, mnogima su roditelji i ostali stariji članovi obitelji već ranije cijepljeni. Nakon što su cijepljeni svi su još 15-ak minuta bili ovdje, no nikome nije bilo ništa loše, i svi su zadovoljni otišli svojim putem, kazala je dr. Čulina pa dodala:

– Mnoga djeca koja su se danas cijepila rekla su da žele biti sigurna da neće nekoga zaraziti. Dakle, oni već imaju izgrađenu svijest: žele biti sigurni da neće biti prijenosnik virusa. Znam da roditelji ponekad imaju neku nesigurnost, no ponavljam da su naša iskustva da nikome ništa loše nije bilo, da imaju vremena s nama porazgovarati i dobiti sve moguće informacije o cjepivu. Naravno, nitko nas na ništa ne prisiljava, ali nema razloga za čekanje. Ovo je upravo odličan trenutak da se pripremimo za novu školsku godinu kako bismo je prošli bez online nastave, kako bi se naša djeca ponovo mogla družiti, pa naravno i mi odrasli, poručila je.

Jasminka Matica, zdravstvena radnica koja radi u Laboratoriju u Domu zdravlja PGŽ-a došla je sa svojim 14-godišnjim sinom.

– Zdravstveni sam radnik, jako cijenim znanost i puno znam o cijepljenju. Radim u laboratoriju gdje određujemo antitijela i vidim koliki se imunitet ljudima stvori kada se cijepe. Iz toga iskustva odlučili smo, odnosno i sin je odlučio cijepiti se. On želi normalno živjeti, želi ići na izlete, na putovanja, na nastavu u školu. Za sad je još uvijek preporuka da se cijepe djeca koja imaju neke kronične bolesti, ali isto tako se mogu cijepiti i drugi koji su zainteresirani. Moj sin nema ništa takvo, i jedva je dočekao da se odobri cijepljenje s Pfizerom i da se cijepi. Nama je škola na roditeljskom sastanku dala e-mail na koji smo mogli prijaviti djete za cijepljenje i tako smo se prijavili, objasnila je Jasminka Matica.

Danijela Grlaš pratila je svoju kćer Chiaru koja se jučer cijepila, koja će uskoro imati 16 godina i na jesen krenuti u drugi razred gimnazije, piše Novi list.

– Mislim da je zaista više nego dovoljno dvije godine online škole, ograničenog kretanja, nedruženja, bez izleta i mnogo toga što mlade veseli, što bi im trebalo priuštiti. Nadam se da će na jesen moje dijete konačno moći ići u školu i biti sa svojom generacijom. Konačno, moći će kod none doći bez maske, moći ćemo se i obiteljski družiti i biti opušteni. Mislimo da je cijepljenje jedini način, ispravan put da se konačno to prekine i da imaju mladost kakvu zaslužuju, rekla je turistička radnica, mama Danijela Grlaš, naravno već cijepljena, kao svi ostali odrasli članovi njihove obitelji. A Chiara je kratko nastavila: 'Prošle dvije godine bile su naporne, ali uspjela sam sve riješiti. I drago mi je da sam se uspjela cijepiti.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 12:50