DAVOR BOŽINOVIĆ

‘Dolazi do eksponencijalnog rasta. Novu godinu slavite vani, a misu pratite putem televizije‘

Rekao je da se sugerira da se Nova Godina slavi vani, a da vjernici misu prate preko televizije. ‘To je sigurnije za sve‘

Davor Božinović

 Goran Mehkek/Cropix

Na svečanosti obilježavanja završetka razminiranja Zadarske županije, simbolično je upriličena predaja potvrde o cjelokupnom isključenju iz minski sumnjivog područja županije, piše Dnevnik.hr.

Na svečanosti je bio nazočan potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, župan Božidar Longin te ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut koji su održali prezentaciju ''Rješavanje minskog problema Zadarske županije''.

''Snaga, volja, vještina i hrabrost'', rekao je Longin i dodao da je stradalo osmero pirotehničara na razminiranju.

''Sjećamo se svih onih koji su radili na razminiranju, na ogromnom zadatku i poslu koji je uspješno odrađen. Danas je bilo zadovoljstvo predati potvrdu o minski očišćenom području'', kazao je Božinović. ''Ovo je trenutak kada se prisjećamo svih žrtava'', rekao je Božinović i dodao da je zadnje stradala osoba bila u 2016., a dijete u 2014. godini.

''Nadamo se da ćemo do 2026. sve očistiti'', kazao je ministar i zaključio da preostaje sedam do osam županija. ''Ima ih nešto malo u Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj, najviše u šumskim i brdskim područjima, kao i tamo gdje su se vodili ratovi'', istaknuo je i podsjetio na situaciji kada su policajci spasili migrante od mina.

Božinović je predao načelniku Općine Pakoštane Milivoju Kurtovu simboličnu ''zadnju minu'' jer su upravo na tom području izvršeni posljednji poslovi razminiranja.

O koronavirusu

Što se Nove Godine tiče, Božinović je kazao da su u ovom trenutku fokusirani na praćenje situacije s koronavirusom. ''Dolazi do eksponencijalnog rasta, što se pripisuje omikron varijanti. Delta varijanta je bila puno brža od ranijih, a omikron je višestruko brža u odnosu na deltu. Imamo miks te dvije varijante virusa i moramo o tome voditi računa. Primjerice, Velika Britanija je dvaput rušila broj dnevno zaraženih osoba od početka pandemije'', kazao je Božinović.

Istaknuo je da je u Dalmaciji rast novozaraženih u sve četiri županije. ''Pozivat ćemo ljude da što više borave na otvorenom. Zatvoreni su opasnost. Imali smo nekoliko slučajeva u Europi gdje je omikron zarazio ljude u zatvorenoj prostoriji'', podsjetio je ministar.

''U Južnoj Africi je puno mlađe stanovništvo i tamo je ljeto. Znamo da se tada virus manje širi. Mi ulazimo u zimu, sve će se više ljudi zatvarati i strahovito je važno da svatko vodi brigu o sebi i ne podcijenjuje situaciju'', upozorio je.

Kazao je da su donesene nove mjere i s obzirom na situaciju u Europi ne mogu ići u popuštanja. ''Ukoliko brojevi ne budu rasli i ako će se održati trend laganog pada - razgovarat ćemo. Sve što bih sada rekao bilo bi neodgovorno jer nitko ne zna što će se dogoditi u sljedećih par dana'', kazao je i istaknuo da nitko, pa ni struka, ne može sa sigurnošću reći što će biti.

''Činjenica je da imamo određen broj slučajeva i sve što smo do sada naučili, realnije je očekivati da je toga više nego manje'', rekao je Božinović za omikron varijantu. ''Trebamo pričekati i vidjeti hoće li ovi veliki europski brojevi dovesti do više hospitalizacija'', rekao je ministar.

Rekao je da se sugerira da se Nova Godina slavi vani, a da vjernici misu prate preko televizije. ''To je sigurnije za sve'', smatra Božinović, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2022 01:13