NOVI PLAN

Dolazi do promjena u pisanju mature: Trajat će pet dana dulje, učenici je neće polagati istodobno

Pisanjem više i niže razine obveznih predmeta u različite dane, želi se osigurati lakša provedbu epidemioloških mjera
 Dragan Matic/Cropix

Zbog epidemiološke situacije, Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je suglasnost na promjenu kalendara provedbe državne mature u ljetnome roku. Novim kalendarom, koji je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje, ispiti iz obaveznih predmeta na maturi – matematika, hrvatski jezik i engleski neće se pisati u istome danu iz obje razine (niže i više), već se razdvajaju.

Time se ovogodišnja državna matura produljuje s četiri na pet tjedana.

Razdvajanjem razina na ispitima s najvećim brojem pristupnika, provedba državne mature produljila se za pet dana, odnosno umjesto četiri tjedna provedbe državna matura u ljetnom roku provodit će se pet tjedana.

Prema novom kalendaru, svi ispiti ljetnog roka provodit će se od 1. do 30. lipnja, no završetak ljetnoga roka državne mature i objava konačnih rezultata pomiču se za samo jedan dan. Objava konačnih rezultata ispita državne mature bit će 21. srpnja.

Iz Nacionalnog centra poručuju kako ova izmjena neće utjecati na upise na visoka učilišta.

- Odluke vezane uz provedbu državne mature uvijek su osjetljive i nikada se ne donose preko noći. Prateći svakodnevno epidemiološku situaciju, tražila sam da se napravi analiza rizika na temelju broja ovogodišnjih pristupnika. Ovom izmjenom kalendara provedbe državne mature u ljetnom roku maksimalno će se zaštiti kako pristupnici, tako i svi nastavnici koji su neizostavni dio provedbe državne mature, izjavila je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić.

Po novome kalendaru, ispit iz engleskog jezika na A razini pisat će se 4. lipnja, a na B razini 7. lipnja.

Ispit iz matematike (A) bit će 28. lipnja, a iz B razine dan kasnije.

Ispit iz hrvatskog, test i esej, organizirat će se u četiri dana: test A razine 21. lipnja, B razine 23. lipnja; esej na A razini bit će 24. lipnja, a na B razini 25. lipnja.

U nastavku donosimo novi kalendar polaganja mature.

image
rokovi kalendar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:53