KRUNOSLAV CAPAK

‘Dolazi do sloma sustava u koji smo vjerovali, teško ćemo dobiti obećane doze cjepiva. Mjere? Sigurno će biti popuštanja‘

Ako se u veljači poveća količina cjepiva, Capak kaže da bi do kraja veljače cjepivo mogli primiti stariji i kronični bolesnici
Krunoslav Capak
 Davor Pongracic/Cropix

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak osvrnuo se u Dnevniku HTV-a na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj te na kašnjenje dogovorenih doza cjepiva.

Obećane doze ćemo teško dobiti, kaže Capak.

- Pfizer nam je smanjio broj doza za sljedeće tri isporuke. Ono što nam dolazi u sljedeća dva tjedna je smanjeno za 14 kutija, po 975 doza. Mi smo dobili 11 kutija cjepiva manje, to nas razočarava i otežava nam provedbu plana cijepljenja. Sve količine koje imamo čuvamo za docjepljivanje, rekao je.

Nada se da će distribucija u ožujku biti puno veća, no to se još ne zna. Hrvatska je već trebala dobiti 4800 doza Moderninog cjepiva, no i to je odgođeno pa će ono stići u nedjelju. Kada je riječ o cjepivu AstraZenece, još se čeka registracija.

- AstraZeneca je prva pregovarala sa svim zemljama EU, obećavali su da će već u prosincu biti isporučene velike količine cjepiva. I u njihov razvoj cjepiva EU je uložila velik novac i od njih smo najviše očekivali. Oni će se registrirati tek 29. siječnja, a ponudili su distribucijsku listu koja bi počela 15. veljače. s 44.000 doza. EU traži od njih da isporuka počne ranije i da se ispoštuju potpisani ugovori. Mi se nadamo da će se situacija popraviti, ali teško da ćemo dobiti obećane doze, rekao je Capak za HRT.

Neke su zemlje uspjele nabaviti cjepivo iako se nisu na vrijeme uključile u pregovore s proizvođačima, a Capak na to kaže da mu se čini da neće doći do pravedne raspodjele.

- Dolazi do sloma sustava u koji smo vjerovali. EU je napravila sve da to bude pravedna raspodjela prema broju stanovnika, ali čini nam se da do te pravedne raspodjele neće doći. Zemlje koje su individualno pregovarale i dale više novca očito su dobile više nego što smo mi, rekao je.

Svi koji su primili prvu dozu Pfizerova cjepiva, i drugu će dobiti na vrijeme. Ako se u veljači poveća količina cjepiva, Capak kaže da bi do kraja veljače cjepivo mogli primiti stariji i kronični bolesnici.

- No, to bi trebale biti značajne količine cjepiva jer takvih osoba ima najmanje 600-700 tisuća u Hrvatskoj.

Na kraju se osvrnuo i na mogućnost popuštanja epidemioloških mjera u Hrvatskoj. Iako je situacija bolja, ne možemo biti potpuno zadovoljni, posebno zbog opasnosti novog soja virusa.

- Razgovori se još vode, mi ćemo tu odluku na vrijeme pripremiti. Sigurno će biti određenih popuštanja. Na nacionalnoj razini će se dopustiti odlazak u škole za djecu od 5. do 8. razreda, razgovara se intenzivno da se dopusti sport i rekreacija na otvorenom. Za sve ostalo ćemo vidjeti, u ovom trenutku nemamo definitivnu informaciju što će biti dopušteno, rekao je Krunoslav Capak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:29