NOVI ZAKON

Dolazi kraj radu na crno, uvodi se i stup srama!

Inspektori će moći narediti poslodavcu da za neprijavljenog radnika retroaktivno plati sve doprinose
Ilustracija
 Vlado Kos/Cropix

Sljedeće godine Vlada namjerava donijeti novi zakon o suzbijanju neprijavljenog rada, tj. rada na crno, ne bi li potkresala krila poslodavcima koji nelegalno "zapošljavaju" i izbjegavaju plaćati doprinose. Već je usvojen Nacionalni program za suzbijanje neprijavljenog rada za razdoblje od 2021. do 2024. godine, s akcijskim planom radi osiguravanja radnopravno statusnog položaja radnika i socijalne sigurnosti neprijavljenih radnika, "neovisno o volji poslodavca".

Muljanje države

Glavna poluga za borbu protiv poslodavaca koji krše prava radnika i potkradaju državni proračun i dalje ostaje Državni inspektorat, ali s većim ovlastima; inspektori bi imali pravo, kada uhvate radnika na crno, poslodavcu naložiti da ga prijavi od dana kada je počeo raditi, a ako se to ne može utvrditi, onda bi poslodavac bio dužan za tri mjeseca retroaktivno uplatiti plaće i doprinose.

Poslodavcima bi se, ipak, dala prilika za popravni - za prvo otkriće neprijavljenog rada radnika bi morali prijaviti za posljednja tri mjeseca, za drugo na šest mjeseci, a u slučaju da ih inspekcija i treći put uhvati opet bi im se izrekla obaveza prijave radnika za šest mjeseci retroaktivno i mjera zabrane obavljanja posla na mjesec dana. No, i ta se zabrana ukida ako poslodavac u roku od tri dana plati kaznu i prijavi radnika.

Ako poslodavac ne prijavi radnika u tom roku, prijave će provesti Zavod za zdravstveno osiguranje i Zavod za mirovinsko osiguranje. Porezna uprava donijet će "rješenje po službenoj dužnosti o obaveznim javnopravnim davanjima za razdoblje od utvrđenog dana početka rada odnosno tri/šest mjeseci retroaktivno". Ideja je i da se osnuje i javni registar "bijelih" i "crnih" poslodavaca, tj.onih koji su uhvaćeni da radnike zapošljavaju nelegalno i onih koji poštuju zakonske regule - nešto poput javnog stupa srama i putokaza radnicima što mogu očekivati kod određenog poslodavca.

"Izrađena je strategija za suzbijanje neprijavljenog rada. Imamo potporu radnika i poslodavaca, suglasnost je dosta visoka oko toga da rad na crno treba iskorijeniti", kažu neslužbeno u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, kaže da to dobro zvuči, ali da nije dovoljno. Zalaže se za "takve mjere koje će osigrati da muljanje države i zloupotreba očajničke pozicije radnika budu preskupe". Sever ocjenjuje da "ispada da se poslodavcima to isplati, čak i ako moraju platiti kaznu, jer su te kazne apsolutno preniske" i naglašava da se s opomenama previše ide naruku poslodavcu. Te opomene, nastavlja, poslodavcu stvaraju osjećaj lagodnosti i manevarskog prostora za izigravanje zakona, zbog čega se događa da inspekcija ulazi na jedna vrata, a neprijavljeni radnici bježe na druga.

Sever upozorava da je rad na crno znatno šira kategorija od neprijavljivanja radnika, koji jest drastičan primjer, ali nije usamljen; i radnik koji je prijavljen na minimalcu, a dio plaće dobiva na ruke u kategoriji je rada na crno, kao i prekovremeni koji nisu evidentirani. "Na mala vrata sada se osigurava i dodatni rad pod izlikom da ga radnici žele, a 'žele' jer nemaju drugog izbora, osim otići van", kaže Sever koji ideju oko retroaktivne prijave ocjenjuje kao dobru, ali naglašava da se bez drastičnih kazni ništa neće promijeniti.

Potkapacitirani Inspektorat

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata, kaže da pregovori o konkretnim mjerama tek počinju. Fokusirani su i na mjere borbe protiv rada na crno uvođenjem nadzora nad primjenom kolektivnih ugovora s proširenom primjenom kad je riječ o isplati minimalca.

Skeptičan je prema učinku budućeg zakona jer, kako naglašava, Inspektorat je potkapacitiran i nikakve se mjere neće moći provesti ako se ne ojača i prestane biti meta stalne pretumbacije. "Zbog toga Inspektorat nadzire, i to ne baš uspješno", primjećuje Novosel, "samo isplatu minimalne plaće". "Sve dok ga ne reorganiziraju, Inspektorat će biti neučinkovit."

Inspekcijski nadzor treba poboljšati, mora biti efikasniji i brži

I u Hrvatskoj udruzi poslodavaca smatraju da je nužno poboljšati inspekcijske nadzore "koji moraju biti puno efikasniji i brži, a ne da kada dođu u tvrtku, primjerice, nekoliko zaposlenika mora printati gomilu papira, nadzoru nema kraja, pri čemu se onemogućavaju redovite aktivnosti".

To je nešto na što im se članovi često žale. Osim toga, napominju, inspekcija niz podataka i prije nego što dođe u nadzor već može "povući" od drugih tijela, pa je nužno pojačati razmjenu informacija među tijelima državne uprave.

U HUP-u apeliraju da se pri donošenju ili izmjeni propisa pazi na propisivanje uvjeta, njihove opravdanosti i smisla. Tvrde da je siva/crna ekonomija najčešće rezultat "neprimjereno i nerealno postavljenih uvjeta i komplicirane, nejasne ili neprovedive administrativne obveze".

Kao pozitivan primjer suradnje socijalnih partnera navode građevinski sektor - kolektivni ugovor za graditeljstvo određuje minimalne plaće i obvezno se primjenjuje na sve radnike i poslodavce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2022 12:56