OKRUTNO UBOJSTVO

Dolores (17) zapalila svijeću na deponiju gdje vjerojatno leži tijelo njezine ubijene majke

Zoran Sorić (57), drugi suprug Doloresine majke, priznao je policiji da je Ljubicu prije godinu dana, nakon čega je tijelo bacio u kontejner kraj zgrade.
 Jure Mišković / CROPIX

ZAGREB - Sedamnaestogodišnja Dolores Filipović danas je točno u podne na ulazu zadarski gradski deponij u Kožinu zapalila svijeću za svoju ubijenu majku Ljubicu Filipović Sorić (39) čije tijelo još nije pronađeno, a po svoj prilici je završilo na deponiju.

Maloljetna je djevojka u pratnji medija te predstavnika četiri braniteljske i tri civilne udruge zapalila svijeće, izmolila „Oče naš“, ali i ostavila uokvirenu pjesmu „Ni jedna k'o mati“ koju je ilustrirala fotografijom sebe i pokojne majke te potpisala sa „tvoja Dolores“ i „smajlićem“.

- Redovito kontaktiramo sa policijom i vjerujem policiji, iako sam svjesna toga da sam upravo ja puno pomogla istrazi svojim inzistiranjem da otkrijem gdje je moja nestala majka. Svim udrugama i svima u Zadru zahvaljujem na potpori koju mi iskazuju u potrazi. Želim naći mamu da znam gdje joj je grob i da joj imam gdje donijeti cvijeće. Eto, samo to želim - kazala je Dolores kojoj je trebalo neko vrijeme da se pribere kako bi uopće nešto mogla reći.

U Kožino su došli predstavnici zadarske HVIDR-e, Udruge maloljetnih branitelja, Udruge Damir Tomljenović Gavran, Udruga odgajatelja Maraska, Udruga Nada i još nekoliko predstavnika od ukupno 17 udruga koje su podržale Dolores.

- Svaki čovjek, da je za života ne znam kakav bio, ima pravo na pokop. Ovdje se radi o mučnom traženju djeteta koje samo želi pronaći i pokopati majku. Mi je podupiremo kada od policije i državnih institucija traži da se istraga ne obustavlja sve dok se tijelo pokojne Ljubice ne pronađe. Osim toga, na ovaj način podupiremo i borbu protiv obiteljskog nasilja - kazao je u ime svih udruga Klaudio Vidajić iz HVIDR-e.

Zoran Sorić (57), drugi suprug Doloresine majke, priznao je policiji da je Ljubicu prije godinu dana ubio u iznajmljenom stanu na zadarskoj Meladi, gdje su živjeli, nakon čega je tijelo bacio u kontejner kraj zgrade.

Iako je od njegovog priznanja prošlo gotovo četiri mjeseca, zadarska policija još nije počela tražiti tijelo koje je bi se prema Sorićevom priznanju trebalo nalaziti na kožinskom deponiju. Dok u policiji tvrde da se za kretanje u potragu čeka nalog istražnog suca Ante Anića, sudac Anić je kazao kako istraga još traje, te da se još ispituju svjedoci, a zakazana je i rekonstrukcija događaja.

Ubijena Ljubica Filipović Sorić više od godinu dana se na MUP-ovim stranicama vodila kao nestala, a suprug Zoran ju je, navodno, kobno udario kada je ona njemu udarila psa. U istrazi se branio kako ga je prestrašilo kada je vidio da je mrtva, pa je odlučio tijelo sakriti u deku i baciti u smeće. Supruginoj obitelji rekao je kako su se posvađali i da ga je ona napustila. Njezina 17-godišnja kćerka Dolores policiji u Kutini prijavila da je njezina majka i započela je istraga koja je inspektore dovela do stana u Ulici Benka Benkovića gdje su krim vještaci pronašli i inkriminirajuće tragove ubojstva.

Zoran Sorić, koji je do prije 10 godina radio kao pirotehničar splitskog poduzeća "Avangarda", sve je priznao. On je umirovljen kada je 2001. godine teško ranjen prigodom razminiranja drniškog Petrova polja. Eksplozivna naprava otkinula mu je ruku do nadlaktice, a zadobio je i niz manjih rana po čitavu tijelu.

Nešto prije u mjestu Dragaliću u Brodsko-posavskoj županiji upoznao je i Ljubicu Filipović s kojom se oženio osam godina kasnije. Ona je s njim preselila u Zadar, gdje je povremeno radila kao konobarica. Oženili su se 30. listopada 2009. godine, a nepunih dva mjeseca kasnije novopečeni suprug je ubio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:51