OGROMAN PROBLEM

Dom zdravlja Zadar ima jednog pedijatra, umirovljenika. Ostali su u privatnoj praksi: ‘Ne žele dežurati ni za 1000 eura!‘

Ravnateljica kaže da ih ne nedostaje samo u Domu zdravlja, već i u bolnici

Renata Bek

 Luka Gerlanc/Cropix

Nakon što je dr. Nevena Švorinić dala otkaz, Dom zdravlja Zadar odnedavno ima samo jednog zaposlenog "domskog" pedijatra, i to umirovljenika. Liječnica koja je raskinula radni odnos s Domom zdravlja namjerava otvoriti svoju privatnu pedijatrijsku ordinaciju, nevezanu uz HZZO, kao što su to nedavno već učinile njezine dvije kolegice. Riječju, u mreži pedijatrijske zdravstvene skrbi ostali su samo pedijatri privatnici (koncesionari).

"Imamo u županiji devet pedijatara, od kojih sedam radi u zadarskim ordinacijama. Prema mreži, trebalo bi ih biti 14, ali to zasad ne možemo imati jer nedostaje pedijatara", kaže dr. Renata Bek, ravnateljica Doma zdravlja Zadar. Dodaje kako je istina da s pedijatrima u Zadru "škripi", odnosno da ih nedostaje ne samo u Domu zdravlja, već i u bolnici.

Upravo činjenica da je županijski Odjel za zdravstvo odlučio pomoći zadarskoj Općoj bolnici u kojoj radi samo šest pedijatara tako da pedijatri zaposlenici Doma zdravlja dežuraju u bolnici jedanput u dva mjeseca od 14 do 20 sati subotom ili od 8 do 20 nedjeljom potaknula je odlazak domskih pedijatrica.

Kažu da ne žele dežurati u bolnici, premda bi im se svako dežurstvo, prema riječima pročelnika Marka Kolege, plaćalo čak 1000 eura jer bi Županija za to izdvojila dodatna sredstva. No, nije pomoglo, pa se sada problem povećao i za bolnicu i za Dom zdravlja.

S duge strane, u obranu zadarskih pedijatara stale su liječničke udruge koje tvrde da su kolege jako opterećeni, da dnevno imaju od 70 do 100 djece i da još moraju odgovarati na poveći broj mailova. Zato dodatna dežurstva, kažu, ne dolaze u obzir. Bune se i zbog toga što roditelji "ne sele" djecu stariju od sedam godina kod obiteljskih liječnika, već ona ostaju kod "pretrpanih" pedijatara godinama.

Veća primanja

Traže da svi liječnici primarne zdravstvene zaštite budu privatnici u HZZO-ovoj mreži, točnije da niti jedan liječnik ne bude zaposlenik doma zdravlja, ali da im ostaju prava, a to znači od DZ-a plaćenu zamjenu za vrijeme godišnjih odmora, kao i specijalizaciju bez ikakve obveze povratka u županiju.

Riječju, liječnici su zainteresirani za rad u zdravstvenoj mreži HZZO-a samo kao nositelji ordinacije (koncesije) jer su im tako primanja značajno veća.

Međutim, u Županiji kažu kako im nije jasno zašto za nemalu naknadu liječnici ne žele pomoći kolegama u bolnici, čije je opterećenje veće jer, primjerice, dežuraju i pet puta mjesečno, brinu o ležećim malim pacijentima, rade na hitnim prijemima...

Problem specijalizacija

Upozoravaju da velik dio djece uopće ne bi trebao zbog trenutačnih zdravstvenih problema dolaziti u bolnicu jer to mogu riješiti primarni pedijatri, ali roditelji su na to prisiljeni jer u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nema dežurstava vikendom i blagdanima.

Navodno su ova dežurstva trebala biti tek privremena pomoć zbog toga što Županija radi plan mjera za privlačenje liječnika za rad u bolnici, odnosno Domu zdravlja, koje bi trebale biti dovoljno atraktivne posebice mladim liječnicima.

No, kako će se riješiti jedan od gorućih problema, a to su specijalizacije, još se ne zna. Naime, liječnik nema nikakvu obvezu povratka u ustanovu koja ga je poslala na specijalizaciju, što postaje sve veći problem cijelog zdravstvenog sustava kad je riječ o planiranju kadrova.

Zadarska županija: "Na 9 ordinacija čak 12.000 djece"

Prema podacima HZZO-a, u Hrvatskoj postoje 284 pedijatrijske ordinacije koje pružaju zdravstvenu skrb za djecu u dobi do sedam godina.

U Zadarskoj županiji trenutačno je u pedijatrijskoj mreži devet ordinacija, od kojih sedam radi u Zadru, a po jedna u Biogradu odnosno Benkovcu i brinu o otprilike 12.000 djece, točnije u prosjeku svaka brine o oko 1350, što je otprilike deset posto više od maksimalnog broja prema normativima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (1190).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:42