POSTUPAK U NJEMAČKOJ

DOMAĆA ATMOSFERA NA SUĐENJU Sudac: 'I ja sam jednom vidio Josipa Perkovića u kafiću u Zagrebu'

Za razliku od napetosti s početka suđenja, nove rasprave prolaze bez zastoja i trzavica u dosta opuštenoj atmosferi
Defendants Zdravko Mustac (C) and Zdravko Mustac (4th R), former members of the Yugoslav secret service, arrive for their trial in a Munich courtroom October 17, 2014. Mustac and Perkovic are suspected of being involved in the murder of a Croatian emigrant in Germany. Yugoslav dissident Stjepan Djurekovic was murdered in 1983 near Munich, at a time when Perkovic was in the Yugoslav secret service in Germany. He was extradited to Germany at the beginning of this year on suspicion of masterminding the murder. AFP PHOTO / POOL / MICHAELA REHLE
 MICHAELA REHLE/AFP

Kao i prethodna dva dana, i današnji nastavak suđenja bivšim šefovima jugoslavenske tajne službe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču na Vrhovnom zemaljskom sudu u Münchenu protekao je u vrlo opuštenoj atmosferi.

Kao kod kuće

Nakon što je prvog dana suđenja, 17. listopada, i na nekoliko narednih rasprava bilo dosta napetosti, posebice povodom istupa obrane Josipa Perkovića, koji, prema stavu sudskog vijeća, nisu bili u skladu s njemačkim zakonom o kaznenom postupku, ispitivanja svjedoka protječu bez zastoja i povišenih tonova. Istovremeno, predsjednik sudskog vijeća dr. Manfred Dauster opuštenim je pristupom, često popraćenim šalama, dodatno nametnuo, moglo bi se reći prisniju, čak domaću atmosferu. Danas je sudac tako, potaknut izjavom svjedoka da je jednom vidio Perkovića na aerodromu, dodao:

- I ja sam jednom prilikom ranije vidio gospodina Perkovića u nekom kafiću u Zagrebu.

Od jučer ispitanih četvero svjedoka, troje su bile osobe koje su na dan ubojstva Stjepana Đurekovića 28. srpnja 1983. godine bili u mjestu Zürndorf blizu Nürnberga zajedno s Krunoslavom Pratesom koji već služi kaznu za sudjelovanje u Đurekovićevom ubojstvu. Među njima je najzanimljiviji bio Hrvoje (Andres) Jelić, sin poznatog hrvatskog emigranta Ivana Jelića i nećak još poznatijeg dr. Branka Jelića.

- Nisam ni pomislio da bi Prates mogao biti doušnik Udbe niti da ima veze s ubojstvom. Međutim, već tada sam imao osjećaj da je odlazak u Zürndorf nekako imao veze s ubojstvom - istaknuo je Jelić. Naglasio je da su se, nakon obavljenog posla na povratku u München, trebali naći na ručku u jednoj gostionici uz autocestu. No, Prates i njegov brat, koji su išli svojim autom, nisu se pojavili. Kada su saznali da je Đureković ubijen, Jelić ga je pitao gdje je bio.

Skrenuo pogled

- Prates je skrenuo pogled, počeo se izmotavati i na koncu rekao da je išao po neke auto dijelove - izjavio je Hrvoje Jelić koji će nastaviti svjedočiti i sljedeći tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 23:21