POBUNA PROTIV ZAKONA

Domaći bi turistički vodiči da se stranima uvede obveza učenja tečnog hrvatskog jezika

Ima i onih koji vodiče optužuju da žele održati postojeći sustav jer odlično zarađuju od polaganja ispita na učilištima
 Duje Klaric/Cropix

Malo je prijedloga izmjena zakona koje su izazvale toliki interes kao što su to izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu, objavljenog na javnom savjetovanju 8. siječnja.

U samo tjedan dana, koliko je javno dostupan, na savjetovanju je prikupio već 21 komentar, i to prije svega zbog izmjena koje su ovom legislativom predviđene u sustavu turističkih vodiča, a Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske odmah je objavila i prilično oštro priopćenje za javnost, optuživši Ministarstvo turizma da daje prednost strancima, a domaće vodiče, ionako ugrožene zbog pandemije, dodatno kao struku "vulgarizira" i "degradira". Kao glavni problem, naime, vodiči ističu činjenicu da Ministarstvo izmjenama zakona strancima olakšava turističko vođenje po Lijepoj našoj na način da će im za obavljanje ovog posla biti potreban minimum edukacije, a dodatno se smanjuje i broj zaštićenih lokaliteta za vođenje kojih i stranci i domaći moraju polagati posebni dio ispita, što vodiči vide kao prijetnju da će, kroz koji dan, strani turisti biti preplavljeni fake newsom i pseudoinformacijama o Hrvatskoj, a naša zemlja doživjeti kraj kulturnog turizma.

Usluge taksija

Iako iz Ministarstva turizma i sporta tumače kako su na zakonske izmjene bili primorani zbog činjenice da Komisija EU od nas zahtijeva deregulaciju ovog posla na način kako se to učinilo, recimo, s taksi-uslugama, u Zajednici društava turističkih vodiča to vide drugačije.

"Nećemo dopustiti degradaciju našeg zanimanja, pa ne može svatko s trogodišnjom školom obavljati ovaj posao. Nemamo ništa protiv stranaca, ali smatramo da je i trenutni model edukacije, od 95 sati za polaganje općeg i posebnog dijela ispita, premalo za kvalitetnog vodiča", ističe zamjenik predsjednice Zajednice Vinko Bakija.

Zaštićene cjeline

A što se točno predloženim izmjenama mijenja? Kako je vidljivo iz dokumenta, Ministarstvo je odlučilo ići u izmjenu načina na koji će se polagati posebni dio ispita, a koji je potrebno položiti da bi se turiste moglo voditi po takozvanim zaštićenim lokalitetima. Kako su nam pojasnili u Ministarstvu turizma, i aktualni zakon stranim državljanima dopušta obavljanje posla vodiča na području cijele Hrvatske, izuzev zaštićenih lokaliteta, ako taj vodič ima nastan u matičnoj zemlju te pripada reguliranoj profesiji, a ako onda još želi uslugu vodiča pružati na zaštićenim lokalitetima, za to mora položiti poseban dio ispita.

A taj poseban ispit, nastavljaju, prema postojećim se pravilima polaže za svaku županiju zasebno, s obzirom na to su i zaštićeni lokaliteti podijeljeni po županijama, a što i Ministarstvo i Komisija EU, tvrde, smatraju prekompliciranim. Stoga je izmjenama zakona Ministarstvo predložilo da se izmijeni način polaganja posebnog dijela ispita na način da se on više ne polaže po županijama, a popis zaštićenih cjelina, koji trenutačno broji njih čak 550, u drugom tromjesečju racionalizira.

Kako se ovih dana može neslužbeno čuti, ima i onih koji smatraju da su vodiči predloženim izmjenama iznervirani zbog činjenice da im postojeći način polaganja ispita ide na ruku, a umjesto liberalizacije zalagali su se čak za postrožavanje uvjeta te značajno produljenje školovanja.

Naime, Jutarnji list u posjedu je prijedloga programa edukacije za vodiče, koji su izradili sami vodiči, a koji pretpostavlja da se polaganje općeg dijela ispita proširi na 180 sati teorije te 28 sati vježbi, a posebni dio na novih 180 sati predavanja te još 100 sati terenske nastave za pojedinu županiju. Spornim se smatra i činjenica da neki od vodiča, navodno, ujedno rade i u institucijama pri kojima je potrebno polagati ispite pa su navodno direktno zainteresirani da se postojeći sustav održi - dapače, i zakomplicira jer od njega zarađuju.

"Ma dajte, molim vas, pa to je nonsens. Da, ima vodiča koji rade na učilištima na kojima se polažu ispiti, ali to je manji broj", kaže nam Bakija koji se zalaže da se stranim vodičima kao uvjet za vođenje zaštićenih lokaliteta uvede obveza poznavanja hrvatskog jezika na razini B2, dakle razini tečnog i spontanog pripovijedanja, neovisno o tome što lokalitet tumače strancima na stranom jeziku. Čini se, međutim, kako je, osim načina polaganja ispita, za mnoge sporan i službeni broj vodiča kojim u javnosti barata Zajednica, a sve kako bi se naglasilo koliko će točno osoba ove zakonske izmjene dotaknuti.

Obrti i ugovori

Naime, barata se brojkom od njih 5500, no iz Ministarstva poručuju da je to zapravo broj osoba koji je od 1990. godine do danas položio stručni ispit.

"Treba naglasiti da je samo dijelu turističkih vodiča pružanje navedenih usluga glavni i jedini izvor prihoda, dok je ostalima to dodatni izvor prihoda. Procjenjuje se da je takvih pružatelja usluga četvrtina od ukupnog broja od 5500 vodiča, a te usluge pružaju putem obrta, ugovora o radu u turističkim agencijama i slično. Prema podacima Porezne uprave, broj obveznika čija glavna djelatnost uključuje i djelatnost turističkog vodiča jest 1344, od čega je 208 pravnih osoba. Što se tiče stranih vodiča, Ministarstvu se lani prijavilo 75 vodiča", poručili su iz Ministarstva.

Bilo kako bilo, prijedlog zakonskih izmjena na javnom je savjetovanju do 7. veljače, a vodiči najavljuju da neće mirovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:54