RIJEČ SINOPTIČARA

Domaći i norveški meteorolozi najavili ozbiljnu promjenu: Uskoro završava toplinski val

Norveški meteorološki servis najavljuje osjetniji pad temperatura zraka i kišnu frontu
 Damjan Tadic/Cropix

Srijeda je u Hrvatskoj bila još jedan u nizu većinom sunčanih i vrućih dana iako je u kasnim poslijepodnevnim satima ponegdje bilo i lokalnih pljuskova s grmljavinom. Kako za HRT ocjenjuje meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, neki možda već osjećaju i umor s obzirom na to da se osvježenje u mnogim mjestima ne osjeti ni noću.

Tako se u većini krajeva duž obale temperatura u noći s utorka na srijedu nije spuštala ispod 25 stupnjeva, a u unutrašnjosti ispod 20.

U četvrtak će najniže vrijednosti ipak gdjegod biti malo niže. Dotok vrućeg zraka nad Hrvatsku nastavlja se uz blago jačanje utjecaja anticiklone, no prizemno će razlika u tlaku biti mala, pa neće biti izraženog strujanja.

U takvim će okolnostima jutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano. Zatim dnevni razvoj oblaka, a u drugom dijelu dana, osobito navečer lokalni su pljuskovi najvjerojatniji u najistočnijim predjelima. Vjetar uglavnom slab pa neće ublažavati poslijepodnevnu vrućinu uz temperaturu između 34 i 36 stupnjeva.

U središnjim krajevima će najviše vrijednosti biti malo niže. Prevladavat će sunčano vrijeme, ali popodne povremeno umjerena naoblaka, osobito uz granicu sa Slovenijom gdje lokalno može biti i pokojeg pljuska. Vjetar većinom slab. Kao i u gorju, dok će duž obale sjevernoga Jadrana popodne zapuhati umjeren maestral.

Ni na zapadu zemlje neće nedostajati sunčana vremena, no gdjegod u Istri i Gorskom kotaru sredinom dana može prolazno biti više oblaka, lokalno i pljuska. Najniža temperatura od 15 u unutrašnjosti do 25 na otocima. Danju vruće s najvišim vrijednostima oko 32.

U Dalmaciji će vrućina biti izraženija, osobito u unutrašnjosti, gdje, unatoč većinom sunčanom vremenu, sredinom dana tek rijetko postoji mogućnost jačeg dnevnog razvoja oblaka i pokojeg pljuska. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak.

Jug Dalmacije obilovat će suncem, a samo će ujutro pokoji oblak kvariti nebesko plavetnilo. Slabo i umjereno jugo popodne u okretanju na jugozapadnjak te u slabljenju, pa će more većinom biti malo valovito.

Potkraj radnog tjedna u unutrašnjosti će temperatura zraka još malo porasti, no za vikend osvježenje i završetak toplinskog vala. Najviše dnevne vrijednosti bit će oko 30 stupnjeva, ali će osjećaju svježine pridonositi umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar.

Na moru se uz obilje sunčana vremena nastavlja razdoblje vrućine. U petak će zapuhati umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, a zatim u subotu, kada će ponovno porasti opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, bura i sjeverozapadnjak, navodi Kristina Klemenčić Novinc za HRT.

Norveški meteorološki servis najavljuje osjetniji pad temperatura zraka za srijedu i četvrtak sljedećeg tjedna. U srijedu bi zahladnjenje u sjeverozapadnom dijelu unutrašnjosti Hrvatske trebala donijeti kišna fronta, a četvrtak bi trebao proteći, prema trenutnoj prognozi, uz najviše temperature koje neće prelaziti 26 Celzijevih stupnjeva.

Na istoku će osvježenje biti nešto manje izraženo, ali i ondje će najviše temperature biti koji stupanj ispod 30. Slično se očekuje i u Istri i na Kvarneru, dok će južniji predjeli Hrvatske i dalje trpjeti vrućine od 30-ak, a na krajnjem jugu i od gotovo 35 Celzijevih stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2022 00:42