ARBITRAŽA

DOMAĆI POLITIČARI O ODLUCI SUDA EU-a Očekivano, Hrvatska i Slovenija moraju sjesti za stol i bilateralno pokušati riješiti pitanje granice na moru

Miro Kovač
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Odluka Suda EU-a da se proglasi nenadležnim za granični spor između Hrvatske i Slovenije nije iznenadila hrvatske političare koji su u petak pozvali susjede na nastavak bilateralnih pregovora.

Sud Europske unije proglasio se u petak u Luksemburgu nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici, te pozvao dvije zemlje na suradnju u pronalasku rješenja graničnog spora sukladno međunarodnom pravu.

Odluka Suda EU-a je hrvatskim političarima bila očekivana.

"Sada Hrvatska i Slovenija moraju sjesti za stol i bilateralno pokušati riješiti pitanje granice na moru", rekao je HDZ-ov Miro Kovač, predsjednik vanjskopolitičkog odbora Sabora.

Smatra da je potrebno sklopiti "sporazum o upravljanju Savudrijskom valom na dobrobit poslovnih subjekata i građana" i kaže Kovač i dodaje da sličan već postoji između Njemačke i Nizozemske.

"U Hrvatskoj postoji volja, a pretpostavljam da će i naše kolege u Sloveniji izaći ususret svojim poslovnim subjektima i građanima", dodao je.

SDP-ov Joško Klisović, bivši zamjenik ministrice vanjskih poslova, kaže da današnja odluka Suda EU-a "potvrđuje ispravnost hrvatske pravne pozicije u kojoj suglasje imaju sve parlamentarne stranke".

Hrvatski sabor je krajem srpnja 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009.

"Mi imamo problema s arbitražnom presudom kao pravnim aktom, presudom kompromitiranom u arbitražnom postupku i zato ona za nas ne vrijedi. No, sam njezin sadržaj može biti osnova za početak razgovora između dviju država", smatra Klisović.

Klisović također kaže da treba prestati "nekonstruktivno nadmudrivanje dviju zemalja u međunarodnim institucijama, medijskom i političkom prostoru".

Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić smatra da je povlačenje Hrvatske iz arbitražnog postupka "utjecalo i na konačni ishod arbitraže, koji nije idealan, ali je prihvatljiv za obje strane".

"Vrijeme je da Hrvatska i Slovenija, kao dvije odgovorne, normalne susjedne zemlje, to riješe", rekla je Pusić.

Smatra da se spor može riješiti tako da se "uz ono što je arbitraža konstatirala, doda jedan sporazum kojim će se regulirati ribarenje u samom zaljevu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:55