NOVI TRENDOVI

Domaći turisti sve više bježe van zemlje, agencije otkrivaju: ‘Omiljena destinacija više nije Španjolska...‘

Potražnja za Španjolskom i Francuskom je slična kao lani, a dobro se prodaju i putovanja na Maltu i Cipar

Turisti u Grčkoj, ilustrativna fotografija

 Nikolas Kokovlis/Zuma Press/Profimedia/Nikolas Kokovlis/zuma Press/profimedia

Domaći turisti ove godine za 30 posto više nego prošle u domaćim agencijama biraju mediteranska odredišta za svoja putovanja, posebice Egipat, Tursku i Grčku, koja je i najtraženija za maturalna putovanja koja kreću ovog tjedna i ne otkazuju se zbog navijačkih nereda, ističe za Hinu predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

"Kao najčešća odredišta na Mediteranu, domaći putnici u agencijama u 2023. biraju Grčku, Egipat i Tursku, i to više nego prošle 2022. Potražnja za Španjolskom i Francuskom je slična kao lani, a dobro se prodaju i putovanja na Maltu i Cipar. Potražnja domaćih putnika za Mediteran veća je za oko 30 posto u odnosu na lani, dok su rezultati agencija samo za Jadran ove godine zadovoljavajući sa oko 20 poto većim prihodima", iznosi predsjednik UHPA-e (Udruga hrvatskih putničkih agencija).

Maturalna putovanja i rezervacije za Grčku se ne otkazuju, buking i dalje dobar

S obzirom da ovog tjedna, odnosno krajem kolovoza kreće realizacija većine maturalnih putovanja domaćih srednjoškolaca u inozemstvo, za što se cijene kreću od 500 do tisuću i više eura, ovisno o broju dana, prijevozu, destinaciji i sadržaju, na pitanje gdje najčešću putuju, Fain kaže da su to redom Grčka, Češka i Španjolska.

"U godinama prije pandemije definitivno najtraženija destinacija bila je Španjolska, no radi porasta cijena u toj zemlji u svim segmentima (prijevoz, smještaj, ulaznice..), ove godine prvo mjesto prema interesu škola i realizaciji putovanja nosi Grčka, radi nižih cijena i boljeg omjera cijene i kvalitete", dodaje Fain.

Prema navodima članova UHPA-e rezervacije za Grčku se ne otkazuju zbog nedavnih navijačkih nereda, buking za grčka odredišta i dalje je dobar, a agencije koje trenutno imaju putnike u Grčkoj nisu primijetile nikakve probleme ili drugačije ophođenje prema turistima iz Hrvatske.

Oko maturalnih putovanja u Grčku, koja u većini podrazumijevaju i noćenja u Ateni ili njezinoj blizini, Fain podsjeća na prošlotjedni apel iz Ministarstva znanosti i obrazovanja da se maturanti pritom ponašaju dostojanstveno i s poštovanjem obilaze predviđene kulturne atrakcije.

"Naši članovi kažu da niti roditelji niti škole ne razmatraju mogućnost odgađanja ili otkazivanja putovanja. U slučaju narušavanja sigurnosne situacije, o čemu organizatori putovanja svakako brinu, vodit će se preporukama za putovanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova", poručuje predsjednik UHPA-e.

Interes za putovanja u Grčku stalno raste, ali i dolasci Grka u Hrvatsku

Napominje i da interes za putovanja hrvatskih putnika u Grčku stalno raste, kako za ljetovanja na grčkim otocima, koji su i među najpopularnijim odredištima, tako i za klasične ture koje uključuju drevna odredišta poput Atene, Mikene, Delfa i slična.

Stoga, UHPA očekuje da bi ove godine hrvatskih turista u Grčkoj preko agencija moglo biti slično kao predpandemijske 2019., odnosno njih nešto više od osam tisuća sa oko 48,5 tisuća noćenja. To će biti i gotovo dvostruko više nego u 2022., kada je Grčku u organizaciji agencija, po podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), posjetilo oko 4 500 hrvatskih turista i ostvarilo oko 21.500 noćenja.

I s najboljim godišnjim rezultatima posjećenosti, hrvatski turisti u odnosu na druge iz svijeta u Grčkoj, a po podacima Grčke banke (Bank of Greece), nisu ni među prvih 25 nacija koje ih posjećuju, iako je i za Hrvatsku, kao i za mnoge druge zemlje, ove godine za ljetnu sezonu po tjednu znatno povećan broj raspoloživih avio sjedala za Grčku.

Iako u Grčku turisti dolaze i cestom i brodovima, ipak je to većinom avio destinacija, za koju se tako ukupan broj avio sjedala po tjednu u ovoj ljetnoj sezoni za 26 zemalja u svijetu povećao za 6,6 posto u odnosu na 2022., ili na 25,1 milijun sjedala, od čega se najviše ili oko 14,5 milijuna na pet zemalja - Ujedinjeno Kraljevstvo (UK), Njemačku, Italiju, Francusku i Nizozemsku. I iz i za Hrvatsku je za ovo ljeto tjedno predviđeno više avio sjedala.

S druge strane, sustav eVisitor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) pokazuju da i je turista iz Grčke ove godine u Hrvatskoj do sredine kolovoza bilo 18 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, odnosno njih 25 tisuća ostvarilo je 58 tisuća ili 11 posto više. U 2022. je naime iz Grčke došlo 37,4 tisuće, ostvarivši 89,5 tisuća noćenja, što je bilo za oko dvije tisuće dolazaka i oko sedam tisuća noćenja više grčkih turista nego 2019.

Zanimljivost u podacima je što je primjerice sredinom kolovoza ove godine dnevno u Hrvatskoj boravilo nešto malo više od 650 grčkih turista, a procjenjuje se da je tada i u Grčkoj bio dnevno i sličan broj hrvatskih turista odnosno njih "od nekoliko stotina do oko tisuću".

Klimatska upozorenja zbog visokih temperatura i požara

Na pitanje što na cijelu situaciju s navijačkim neredima, ali i s velikim požarima u Grčkoj kažu njihovi partneri i kolege iz grčkog udruženja agencija te misle li da to utječe ili će utjecati na buduća turistička putovanja iz Hrvatske u Grčku, ali i iz Grčke u Hrvatsku, kojih ni do sada nije bilo u velikom broju, Fain dogovara da s grčkim kolegama i u suradnji s krovnim europskim agencijskim udruženjem ECTAA-om sve pomno prate i komuniciraju.

"Grčko udruženje putničkih agencija brzo su i jasno, u stvarnom vremenu, komunicirali primjerice o stanju s nedavnim požarima i situaciji na terenu. Iako je materijalna šteta na Rodosu i Krfu ogromna, masovne evakuacije gostiju izvršene su bez incidenta, i u tijeku je vraćanje u normalu. Ovogodišnje visoke temperature na Mediteranu zabrinjavaju sve bez razlike, pa i nas u Hrvatskoj, i svugdje su poslovni modeli i turistička putovanja na udaru klimatskih promjena", upozorava Fain.

Stoga, smatra, moramo biti pametniji i odrediti se čvrsto prema očuvanju prirode i održivom upravljanju, jer u protivnom "bojim se da će i naše turističke sezone obilježavati evakuacije iz hotela i krizno komuniciranje prema stranim partnerima".

Slično se događa i u drugim zemljama na Mediteranu koje također pojačano ove godine posjećuju turisti iz Hrvatske - Italiju, Španjolsku, Portugal, Francusku, Crnu Goru, Albaniju.

Cijene agencijskih putovanja u prosjeku porasle 20 posto

Na pitanje koliko na potražnju ove godine u agencijama utječe porast cijena putovanja, Fain odgovara da su te cijene uslijed inflacije porasle u prosjeku 20 posto u odnosu na 2022., ali i da su pojedine agencija zbog toga smanjile marže i time pokušale amortizirati povećanja prema krajnjim kupcima.

"Kako bi zaštitili ugovorene uvjete za svoje putnike, od trenutka objave programa i sklapanja ugovora do realizacije putovanja, naši članovi nastoje surađivati s pouzdanim partnerima i dobavljačima. Veseli nas da unatoč inflaciji, agencije ne bilježe pad interesa za putovanjima, niti u segmentu odmorišnih niti poslovnih putovanja. Omjer u potražnji za poslovnim i odmorišnim putovanjima je otprilike 40:60", otkriva Fain.

Do kraja godine agencije očekuju nastavak rasta interesa za Tursku, Austriju, Španjolsku, Grčku i Egipat, ali nisu zanemarive ni brojke za daleke destinacije poput SAD-a, Tajlanda, Vijetnama, Balija, Maldiva kao i krstarenja po Karibima.

"Većini turističkih agencija financijski rezultati su u prosjeku do sada u 2023. na razini onih iz 2022. ili blago povećani, a mnoge još uvijek nisu dosegnule rezultate iz 2019.", zaključuje Fain.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:09