RADMAN NAJIZGLEDNIJI NOVI RAVNATELJ

Domagoj Novokmet ispada iz utrke za novog šefa Prisavlja

zagreb,220207hrt zgrada na prisavlju, krim policija u zgradifoto: drago sopta-slobodna-
 Drago Sopta / CROPIX

ZAGREB - Iz utrke za glavnog ravnatelja HRT-a mogli bi ispasti Domagoj Novokmet koji trenutno kao v.d vodi javnu televiziju te javnosti nepoznati Zoran Kalinić.

Nadležni saborski Odbor za medije na sjednici nije uopće raspravljao o tome tko udovoljava uvjetima iz natječaja za vodeće funkcije na HRT-u, pa tako niti o jednom od osam kandidata koji žele biti ravnatelji javne televizije - osim Novokmeta i Kalinića to su još Goran Radman, Duško Radić, Saša Runjić, Zlatko Avar, Mario Kraljević i Goran Krmpotić. No, stručna služba Odbora smatra kako dvojica od osam kandidata za ravnatelja nemaju propisanih „10 godina iskustva na odgovornim poslovima u medijima ili drugim poslovnim sustavima“.

Premda imena nisu spominjana doznali smo kako se radi o Novokmetu i Kaliniću.

- Nitko ništa ne podmeće. Stručne službe imaju pravo dati svoje mišljenje, ali one ne odlučuju o tome tko ispunjava uvjetima iz natječaja već naš Odbor - naglasio je predsjednik Odbora za medije Branko Vukšić nakon što je HNS-ovac Goran Beus Richemberg negodovao zbog mišljenja koji je dala stručna služba Odbora.

- Neugodno me iznenadio papir koji smo dobili od stručne službe, a koji diskvalificira dvojicu kandidata - pobunio se HNS-ov zastupnik. On naime, smatra kako to što netko nema 10 godina radnog staža u medijima ne znači da nema i potrebno iskustvo.

- Netko može biti urednik, a da uopće nije u stalnom radnom odnosu isto kao što se se u radnu knjižicu ne upisuje članstvo u nadzornom odboru - poručio je Richemberg koji je podjetio kako je upravo na zahjtjev njihove stranke u Zakon o HRT-u ugrađena formulacija „10 godina iskustva“, što ne znači i 10 godina staža. Oporba se međutim s takvim tumačenjem HNS-a ne slaže te su podsjetili kako su oni smatrali da Novokmet nije nije imao niti uvjete za v.d ravnatelja za što se također tražilo 10 godina iskustva. Novokmet naime, više od 10 godina radi na HRT-u, ali nema deset godina staža.

- Za HDZ-ove Jasena Mesića i Sunčanu Glavak nema nikakve sumnje da Novokemt nema potrebne uivjerte i da ne može biti kandidat za glavnog ravnatelja.

- Na to smo upzoravali i kada se izglasavao v.d ravnatelja. I tada je HDZ rekao da nije postupano prema zakonu. Nemojte i sada proizvoljno tumačiti zakon kako biste nekome pogodavali - uzvratila je HNS-ovcu Beusu Richembergu. Nakon sjednice i Mesić nam je objasnio zašto smatraju da Novokmet ne može biti kandidat.

- Pa zar su odgovorni poslovi vođenje Briljantina - kaže HDZ-ovac Mesić.

- SDP se u ovu raspravu oko toga tko udovoljava uvjetima, a tko nije previše uključivao. Tek je Josip Kregar poručio kako je svima interes da za glavnog ravnatelja bude izabran odgovoran i kompetentan kandidat.

- O niti jednom imenu Odbor nije raspravljo već su tek utvrdili da se za ravnatelja javilo osam kandidata, za 9 članova Programskog vijeća njih 32, a za četiri člana Nadzornog odbora 20 kandidata. Idući tjedan utvrdit će tko udovoljava uvjetima, ali su se dogovorili i da će na razgovore propustiti sve kandidate za ravnatelja. Odbor će također internetu objaviti životopise svih kandidata koji će to dozvoliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 00:42