OGRADA DUGA 200 KM

Dominikanska Republika gradi zid na granici prema Haitiju: ‘Moramo zaustaviti migrante, oružje i drogu‘

Haiti je siromašna država pogođena kriminalom, dok je Dominikanska Republika napredovala kao popularno karipsko turističko odredište
 Erika Santelices/AFP

Vlada Dominikanske Republike u nedjelju je započela s gradnjom zida koji će prekriti više od polovice granice s Haitijem duge 392 kilometra, njezinim jedinim kopnenim susjedom, a zidom želi zaustaviti neregularnu migraciju i krijumčarenje roba, oružja i droge.

Haiti je siromašna karipska država pogođena kriminalom, dok je Dominikanska Republika posljednjih desetljeća zbog političke stabilnosti napredovala kao popularno karipsko turističko odredište.

image
Erika Santelices/AFP

Mnogi Haićani tajno prelaze granicu u potrazi za poslom na poljima i građevinskoj industriji u Dominikanskoj Republici pa bi zid trebao pridonijeti smanjenju krijumčarenja robe i oružja te pomoći u borbi protiv organiziranog kriminala u oba naroda.

Oko 500.000 Haićana i deseci tisuća njihovih potomaka živi u Dominikanskoj Republici, naciji španjolskog govornog područja koja broji oko 11 milijuna ljudi.

Cilj je izgradnja zida od 164 kilometra najkasnije za devet mjeseci. Betonski zid debljine 20 centimetara bit će visok 3,9 metara i imat će optička vlakna za komunikaciju, senzore pokreta, kamere, radare i dronove. Projekt također uključuje izgradnju 70 osmatračnica i 41 pristupna vrata za patroliranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 11:52