ZASTUPNIČKO MJESTO

Domovinski pokret oglasio se o sukobu Tomašić i Pauletića: ‘Izborni zakon se mora mijenjati!‘

‘Pauletić je pokazao da mu fotelja nije najbitnija, a Domovinski pokret demonstrirao je svoju političku širinu‘, poručuju
Robert Pauletić
 Luka Gerlanc/Cropix

Domovinski pokret Miroslava Škore se na svojoj Facebook stranici oglasio o zavrzlami oko ulaskanjihovih zastupnika u Sabor. Podsjerimo, mandat o kojem se danima priča osvojila je Ruža Tomašić, no ona je kao svoju zamjenu u Sabor htjela poslati člana Hrvatske konzervativne stranke, kojoj i sama pripada, Marka Milanovića Litru, iako je on osvojio tek 19 preferencijalnih glasova.

Robert Pauletić (Domovinski pokret), koji je nakon Tomašić dobio najveći broj preferencijalnih glasova, tome se protivi i kaže da će on umjesto Tomašić u Sabor. Tomašić tvrdi da njezina zamjena mora biti iz iste stranke te da će se, ako treba, ona vratiti iz Bruxellesa i biti saborska zastupnica.

O cijelom cirkusu se na Facebooku oglasio Domovinski pokret. Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

'IZBORNI ZAKON SE MORA MIJENJATI

U slučaju mandata kojeg je na listi Domovinskog pokreta i partnera u X. izbornoj jedinici osvojila Ruža Tomašić (Hrvatski suverenisti, HKS), Domovinski pokret poštovat će zakone i zakonom temeljene odluke saborskih tijela, kakve god bile.

Kako bismo trajno osigurali da se volju građana i njihove preferencijalne glasove uvijek uvažava i poštuje, zalagat ćemo se za promjenu izbornoga zakona, na način da kao zamjena u Sabor ulazi kandidat s najviše preferencijalnih glasova. Takav je način određivanja zamjene u konačnici najmoralniji i najpošteniji.

Naposljetku, valja razjasniti i predizborni dogovor. Prema njemu, hrvatski suverenisti su u X. izbornoj jedinici dogovorili drugo, a ne prvo mjesto na listi. Unatoč tome, Domovinski pokret naknadno je u svrhu kreiranja što kvalitetnije liste kandidata suverenistima ustupio još bolje, prvo mjesto na listi, a drugo je pripalo Robertu Pauletiću, što je on gospodski prihvatio. Pauletić je time pokazao da mu fotelja nije najbitnija, a Domovinski pokret demonstrirao je svoju političku širinu i dobru volju za suradnju i zajedništvo.

Jednak stav zauzeli bismo i da je situacija obratna', stoji u Facebook priopćenju Domovinskog pokreta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:14