ISTRAŽIVANJE O IZBORIMA

DON IVAN GRUBIŠIĆ GLAVNI FAVORIT Splićanima je dosta političara, žele da grad vodi svećenik!

SDP i HDZ su autsajderi, a ako se Grubišić ne kandidira, najviše šansi za pobjedu ima neovisna Visković

SPLIT - Umirovljeni svećenik i saborski zastupnik don Ivan Grubišić definitivno je najveći kandidat za idućeg gradonačelnika Splita, potvrdili su rezultati istraživanja agencije Ipsos Puls za Novu TV.

Sudeći prema istraživanju, sada sve ovisi o tome hoće li se Grubišić kandidirati ili ne. U prvoj varijanti, njegova pobjeda gotovo je sigurna, što znači da dvije vodeće stranke, SDP i HDZ, vrlo teško mogu računati da će njihovi kandidati postati gradonačelnici u drugom po veličini gradu u Hrvatskoj.

SDP i HDZ loše stoje

Ako bi Grubišić odlučio ući u utrku za gradonačelnika, u prvom bi krugu osvojio 23,3 posto glasova. Odmah iza njega je HDZ-ov kandidat, arhitekt Vjekoslav Ivanišević, sa 18,3 posto, a SDP-ov predstavnik Ivo Baldasar ima 14,8 posto birača.

Anđelka Visković, donedavno najbliža suradnica aktualnog gradonačelnika Željka Keruma, a sada neovisna kandidatkinja mogla bi osvojiti 11,7 posto glasova; Sanja Bilač donedavno u HDZ-u, a sada također neovisna, osvojila bi 4,4 posto; od ostalih kandidata Luka Podrug ispred HČSP-a imao bi 3,2 posto, a Milan Štrljić kao gradonačelnički kandidat Hrvatskih laburista osvojio bi tek 2,7 posto birača.

Ništa se ne bi promijenilo ni u drugom izbornm krugu jer bi, prema rezultatima istraživanja, Ivan Grubišić pobijedio HDZ-ovca Ivaniševića. Don Grubišić imao bi 53,6 posto, a Ivanišević 38 posto potpore Splićana. Ivan Grubišić pobjeđuje i Ivu Baldasara iz SDP-a, i to sa 52,9 naprema 25,6 posto. Nešto neizvjesniji bio bi dvoboj protiv Anđelke Visković, koja dobiva 37, a Grubišić 47 posto glasova.

U neku ruku iznenađenje su projekcije ako don Ivan Grubišić odustane od kandidature. U tom bi slučaju, barem za sada, favorit postala Anđelka Visković, koja dobiva više glasova nego Ivanišević i Baldasar. Anđelka Visković imala bi prednost u drugom krugu u odnosu na Vjekoslava Ivaniševića.

Zamjenica gradonačelnika dobila bi 43,3 posto glasova, a HDZ-ov kandidat 38,3 posto. Također, Anđelka Visković pobijedila bi i kandidata SDP-a Ivu Baldasara. U njihovu potencijalnom srazu Anđelka Visković osvaja 51,1 posto glasova, a Ivo Baldasar ima podršku svega 26,6 posto splitskih birača.

I na izborima za Gradsku skupštinu vodi Ivan Grubišić, čija bi lista osvojila 23,2 posto. Na drugom mjestu nalazi se lista SDP-a sa 19,5 posto glasova, a za HDZ bi glasalo 15,2 posto birača.

Nezavisna lista Anđelke Visković osvojila bi 8,3 posto glasova, a Kerumova lista bila bi na pragu od 5,2 posto. Laburisti su, pomalo iznenađujuće, ispod praga sa 4,1 posto.

Rezultati u Splitu ukazuju na zanimljiv fenomen; točno tri mjeseca prije lokalnih izbora dvije vodeće stranke na nacionalnoj razini jako loše stoje u najvećim gradovima u zemlji.

Od četiri makroregionalna središta, Milan Bandić vodi u Zagrebu, Ivan Grubišić u Splitu, a u Osijeku najveće izglede ima HDSSB Branimira Glavaša. SDP prilično sigurno može računati na Rijeku, a Karamarko i HDZ gotovo da nemaju šanse nigdje u glavnim urbanim centrima.

Potencijalno, možda nešto može postići Ivanišević u Splitu, ali kao što je vidljivo, pod uvjetom da Ivan Grubišić odustane od kandidature.

Šansa za Ivaniševića

U tom slučaju otvorili bi se i izgledi za Ivu Baldasara. Većina onih koji podržavaju don Grubišića sklona je lijevom centru i vjerojatno bi prije glasali za SDP-ova kandidata nego za Vjekoslava Ivaniševića ili Anđelku Visković, koji su u političkom pogledu dio HDZ-ova miljea. Zato ne iznenađuje što je Zoran Milanović tražio od Grubišića povlačenje iz gradonačelničkih izbora.

Može se zaključiti kako dok je u Vatikanu papa Benedikt XVI. najavio povlačenje i otvorio prostor svojem nasljedniku, istovremeno svi koji imaju ambiciju postati gradonačelnici Splita čekaju hoće li don Ivan Grubišić reći ide li na izbore ili također odustaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:50