LOBIRAO U DALMACIJI

Don Vinko Sanader: Zapošljavao je u HEP-u i bio prijavljen zbog ljubavnih afera

 Prkić/CROPIX

ZAGREB - Don Vinko Sanader , rođen u srpnju 1958. u Splitu, jedno je od petero djece pokojnog Ante i Ivane Sanader, koji su porijeklom iz Dugobaba, mjesta u Dalmatinskoj zagori nadomak Splita. I Vinkova sestra Danica danas je časna sestra u samostanu Kćeri Božje ljubavi na Marjanu. Brat Vlado-Fabio živi u Zürichu, Miro u Innsbrucku, a obojica su povezani s tamošnjim organizacijama HDZ-a.

Danas 52-godišnji don Vinko župnik je Marijanskog prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu, gdje kao svećenik djeluje 26 godina.

Za vrijeme premijerskog mandata Ive Sanadera bio je jedan od glavnih ljudi za lobiranje u Dalmaciji. Don Vinku su se poznati i nepoznati, preko raznih - najčešće crkvenih veza - javljali kada je nekome trebao posao ili kada su trebale neke druge usluge.

Sredinom 2010., kroz istragu USKOK-a o nezakonitostima unutar Hrvatske elektroprivrede, počelo se u takvom kontekstu spominjati ime Sanaderova starijeg brata. Također je, preko veza i intervencija Sanaderova brata svećenika u HEP-u je zaposleno oko 50 ljudi. On je, pak, u lipnju 2010. posredno potvrdio da je utjecao na zapošljavanja u HEP-u, kazavši da je davao preporuke za određene ljude.

U nogometnom klubu Hajduk don Vinko je imao funkciju tzv. duhovnika i trudio se da igrači imaju visoku razinu duhovne svijesti. Putovao je na inozemne utakmice i pripreme, naravno, o trošku Hajduk. Don Vinka je prije otprilike dvije godine jedan stanovnik Solina prijavio Nadbiskupijskom ordinarijatu Splitsko-makarske nadbiskupije jer je navodno bio u ljubavnoj vezi s njegovom suprugom. Prevareni muž u prijavi je tvrdio da je don Vinko svojoj ljubavnici prije desetak godina kupio stan, te ga je tužio Interdijecezanskom sudu prvog stupnja u Splitu. Sud je odbacio sve optužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:06