POTRAGA ZA SANADEROVIM NOVCIMA

Don Vinku Sanaderu pronađena i blokirana 3 milijuna kuna!

Postoji opravdana sumnja da bi i taj novac, ili barem njegov dio, mogao biti povezan s Ivom Sanaderom
 Jakov Prkić/CROPIX

ZAGREB - Prema informacijama iz crkvenih krugova, don Vinku Sanaderu, bratu uhićenoga bivšeg premijera i solinskom župniku, istražitelji su pronašli oko tri milijuna kuna .

Taj novac je Vinko Sanader čuvao na različitim računima , a jedan je dio bio i u gotovini. Pronađen je, na iznenađenje dijela visokih crkvenih krugova, u sklopu temeljite provjere financijskog stanja svih članova obitelji Sanader i Šarić, koju je naložio USKOK nakon pokretanja istrage protiv bivšeg premijera u slučaju Fimi-Medije.

Kriminalna djela

Nitko od nadležnih tijela ne tvrdi (još) da je taj milijunski iznos na bilo koji način povezan s kriminalnim djelima Vinkova brata Ive Sanadera, ali svakako postoji jasna potreba da se utvrdi podrijetlo spomenutog novca koji je bio deponiran u različitim valutama.

S obzirom na dosadašnje nalaze iz istrage i načine na koje je uhićeni bivši premijer raspolagao golemim količinama gotovine, skrivene pod različitim imenima bližih i daljnjih članova obitelji, postoji opravdana sumnja da bi i taj novac, ili barem njegov dio, mogao biti povezan s Ivom Sanaderom.

Zaista je čudno što njegov brat Vinko, župnik marijanskog prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu, prema odredbama svoga poziva i skromnoj prirodi svoga posla raspolaže tolikom količinom gotovine o kojoj crkveni vrh nije imao nikakvih informacija.

Istodobno je teško zamisliti da su župljani bili tako darežljivi prema Sanaderovu bratu, iako se, istini za volju, potpuno ne odbacuje ta mogućnost.

Rekonstrukcija

No, prema nekim tumačenjima iz istrage te dosadašnjim spoznajama o tzv. Sanaderovoj mreži, ne bi trebalo začuditi moguće otkriće da je i Vinko Sanader, kao i drugi iz bližeg okruženja bivšeg šefa HDZ-a, bio sastavni dio obiteljske organizacije za skrivanje i deponiranje otuđenog novca.

(...)

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:52