AMERIČKI PREDSJEDNIK U VARŠAVI

DONALD TRUMP SPOMENUO LNG TERMINAL NA KRKU I OKRENUO SE HRVATSKOJ PREDSJEDNICI 'Znate li sve o tome?; GRABAR-KITAROVIĆ 'Da, a mogu to i izgovoriti'

 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump istaknuo je u četvrtak u Varšavi da Inicijativa triju mora može pomoći u izgradnji energetske infrastrukture u srednjoj i istočnoj Europi, spomenuvši izrijekom plutajući terminal LNG na Krku.

"Čestitam vašim državama što su već počele s ključnim projektima koji će otkloniti prepreke i omogućiti bolji pristup energetskim tržištima i bolju energetsku povezanost. Jedan od tih projekata je i plutajući LNG terminal na hrvatskom otoku Krku", rekao je Trump govoreći na otvaranju summita u Varšavi, na kojem su se okupili čelnici iz 12 zemalja srednje i istočne Europe.

U.S. President Donald Trump talks to Croatian President Kolinda Grabar-Kitarovic as Estonian President Kersti Kaljulaid looks on during the Three Seas Initiative Summit in Warsaw, Poland July 6, 2017. REUTERS/Carlos Barria
REUTERS

Trump se pritom okrenuo prema hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, pitajući je "je li ikad čula za taj projekt, zna li sve o tome". Predsjednica mu je odgovorila: "da, a mogu to i izgovoriti", aludirajući na Trumpov izgovor riječi Krk.

Sastanak na vrhu Inicijative triju mora u Varšavi, na kojem je Trump počasni gost, posvećen je jačanju konkretne trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

U.S. President Donald Trump speaks as Polish President Andrzej Duda and Croatian President Kolinda Grabar-Kitarovic listen during the Three Seas Initiative Summit in Warsaw, Poland July 6, 2017. REUTERS/Carlos Barria
REUTERS

Trump je ovaj summit nazvao "povijesnim", istaknuvši da ovaj dio Europe ima posebno značenje za njega. "Kao što znate moja je žena iz Slovenije i ona voli Sloveniju", rekao je Trump.

Izrazio je potporu Sjedinjenih Država ovom skupu i inicijativi koja može pomoći u stvaranju održivog i dostupnog tržišta energije i donijeti prosperitet građanima.

U.S. President Donald Trump talks to Croatian President Kolinda Grabar-Kitarovic as Romanian President Klaus Iohannis looks on during the Three Seas Initiative Summit in Warsaw, Poland July 6, 2017. REUTERS/Carlos Barria
REUTERS

"Dopustite mi da u ime američkog naroda kažem da mi stojimo iza država Inicijative triju mora, podržavamo vas u naporima na stvaranju većeg prosperita, izgradnji infrastrukture i pozdravljam ovu povijesnu prigodu za produbljenje ekonomskog partnerstva s vašom regijom", rekao je.

Rekao je da Sjedinjene Države "sjede" na golemim količinama energije. "Kome god treba energije, neka samo nazove", rekao je Trump.

Inicijativa triju mora zajednički je hrvatsko-poljski projekt pokrenut u ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

U.S. President Donald Trump, Polish President Andrzej Duda and Croatian President Kolinda Grabar-Kitarovic take part in a family photo along with other heads of states and delegates during the Three Seas Initiative Summit in Warsaw, Poland July 6, 2017. REUTERS/Carlos Barria
REUTERS

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke potpore i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja - Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju. Inicijativu snažno podržavaju Sjedinjene Države i Kina.

Na rubu summita, predsjednica Grabar-Kitarović imat će i bilateralni sastanak s američkim predsjednikom.

Grabar-Kitarović i Trump razgovarat će ponajprije o bilateralnim odnosima, uključujući obrambenu suradnju, te o raznim ugovorima koji su u pripremi, poput ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te ugovora o izručenju, kao i o poticanju trgovine i ulaganja. Sastanku će biti nazočan i američki ministar financija Steven Mnuchin. Važna tema razgovora bit će i energetika i energetska sigurnost.

U.S. President Donald Trump shakes hands with Croatian President Kolinda Grabar-Kitarovic as Polish President Andrzej Duda, Estonian President Kersti Kaljulaid, Romanian President Klaus Iohannis, Latvian President Raimonds Vejonis look on during the Three Seas Initiative Summit in Warsaw, Poland July 6, 2017. REUTERS/Carlos Barria
REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:34