DODATNO POJAŠNJENJE

Dončić: 'Da, smanjit ću broj zaposlenih u svom resoru za 10 tisuća! Ali to ne znači samo otpuštanja'

ZAGREB - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić večeras je Dnevniku HTV-a odgovarao na pitanja potaknuta velikim intervjuem koji je danas objavio Nedjeljni Jutarnji.

Komentirao je da će u iduće četiri godine u njegovom resoru broj zaposlenih biti smanjen za 10.000 kroz planove restrukturiranja, ali da to ne uključuje samo otpuštanja nego modernizaciju, investicije i samofinancijsko restukturiranje.

Ministar je rekao da postoji plan za svaku od 54 tvrtke u njegovom resoru u kojem su velike tvrtke poput Hrvatskih autocesta, Hrvatskih željeznica, Hrvatske pošte i Croatia Airlinesa.

Najviše otpuštanja, rekao je, bit će u HŽ-u iz kojih će u četiri godine otići sedam tisuća ljudi.

Dodao je da se HŽ Holding kao krovna institucija u okviru sustava željeznica ukida do 15. listopada, što znači da se racionaliziraju razine upravljanja.

Ministar je rekao da je HŽ Cargo suočen s najvećim izazovom da ostane na tržištu jer od 1. srpnja iduće godine bilo koji prijevoznik robe može voziti po hrvatskim prugama.

Vezano uz odluku vlade o provedbi postupka odabira savjetnika koncesiju Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb, odnosno mogućeg davanja autocesta u koncesiju, ministar je rekao da se javilo nekoliko svjetskih financijskih institucija i fondova ali nije želio govoriti o imenima.

Te dvije tvrtke, kazao je ministar, trenutno duguju četiri milijarde kuna.

"Moramo ići u ukupno smanjenje dugova i ako taj novac (od koncesija) možemo dobiti odmah za smanjivanje dugova, ostaje 60 lipa iz goriva koje možemo uložiti u željeznicu ili za regionalne ceste", rekao je ministar. Kazao je da vlada time taj novac vraća hrvatskim građanima, a da se autoceste, ako se pronađe koncesionara, za 30 godina vraćaju u vlasništvo Hrvatske.

Neovisno o tome uđe li se u postupak koncesioniranja u Hrvatskim autocestama i Autocesti Rijeka-Zagreb provest će se restrukturiranje jer u njima ima viška zaposlenih, rekao je ministar.

Komentirajući podatak po kojem je njegov zamjenik i stranački kolega Zdenko Antešić 1. kolovoza 2011. kao tadašnji SDP-ov gradonačelnik Raba na jedan dan otišao u saborsku mirovinu i time prije ukidanja povlaštenih mirovina sebi osigurao takvu mirovinu u iznosu od oko 10.500 kuna, Dončić je rekao da je to pravno dozvoljeno ali etički i politički upitno. "Sutra ću s njim razgovarati", rekao je. Upitan hoće li se njegov zamjenik zbog takvog postupka naći na listi za otpis, rekao je da ne bi prejudicirao ni jedno rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:56