ANTE ČOVIĆ

Donedavni moćni prorektor smijenjen s funkcije na Hrvatskim studijima: ‘Miješao se u izbor dekana‘

- Svojim je ponašanjem povrijedio ugled službe koju obnaša, zaključilo je Fakultetsko vijeće

Ante Čović

 Srdjan Vrancic/Cropix/Cropix

Nakon turbulentnog dvodnevnog zasjedanja, došlo je do zanimljivih promjena na kadrovskim pozicijama Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Fakultetsko vijeće razriješilo je Antu Čovića (73) s mjesta predstojnika Znanstvenog zavoda zbog miješanja u tijek izbornog postupka novog dekana/ice i utjecaja na njegov ishod. Svojim je ponašanjem povrijedio ugled službe koju obnaša, zaključilo je Fakultetsko vijeće, razriješivši Čovića većinom glasova na izvanrednoj sjednici koja je trajala od 10. do 12. listopada u poslijepodnevnim satima.

Prijedlog razrješenja podnio je o.d. dekana Fakulteta hrvatskih studija, Stjepan Ćosić.

Kako nam je potvrđeno na fakultetu, prijedlog o.d. dekana je prihvaćen većinom glasova, ali ne i čvrstom većinom. Paralelno, Vijeće je prihvatilo prijedlog imenovanja Čovićeva nasljednika na toj funkciji. Riječ je o povjesničaru Vladimiru Šumanoviću, koji bi sutrašnjim potpisom imenovanja trebao postati obnašatelj dužnosti predstojnika Znanstvenog zavoda.

Čović je donedavni prorektor Sveučilišta u Zagrebu iz mandata bivšeg rektora Damira Borasa, poznat kao osoba koja je godinama na raznolike načine utjecala na situaciju na Filozofskom fakultetu, ali i na Hrvatskim studijima, prvenstveno kroz kadroviranje. Između ostalog, upamćen je i po tomu što je na brojne, pa i stručne, prigovore reagirao koristeći odvjetnike. Njegovo nečasno razrješenje svojevrsni je epilog narušenih odnosa na Hrvatskim studijima, posebice posljednjih zbivanja koji su uslijedili tijekom sjednice s temom izbora dekana/ice. Mediji su iz neimenovanih izvora naveli kako je na sjednici bilo povišenih tonova te je Čović u jednome trenutku nekome od kolega vijećnika dobacio - „Daj ti drekavac šuti“ (prenijela srednja.hr). Nakon ekscesa, u postupku izbora ostala je predloženica Vlatka Vukelić, a kandidaturu je povukao predloženik Neven Hrvatić.

Fakultetsko vijeće je mišljenja da je „participiranjem u ovakvoj vrsti pravno nasilnog postupanja i odlučivanja prof. dr sc. Ante Čović iskoristio utjecaj i autoritet službe predstojnika Znanstvenog zavoda, čime je u pravno i razumno promašene te moralno suspektne svrhe, posljedično nedvojbeno kompromitirao ugled službe koju obnaša“.

Apostrofiraju kako takav zaključak opravdava Čovićevo postupanje na sjednici Fakultetskog vijeća 16. rujna, jer je nakon prethodno jednoglasno prihvaćenog dnevnog reda sjednice, bez valjanih argumenata pokušao zaustaviti rad sjednice.

„Rad Fakultetskog vijeća prof. dr. sc. Ante Čović pokušao je osujetiti i izuzećem iz glasovanja po nastavku sjednice, iako je prethodno prihvatio dnevni red, čime je povrijedio članak 26. stavak 5. Statuta Fakulteta hrvatskih studija. Također, prof. dr. sc. Ante Čović je na 44. sjednici Fakultetskoga vijeća djelovao protivno članku 29. Statuta Fakulteta hrvatskih studija, kada je pokušao utjecati na ostale članove Fakultetskoga vijeća na djelovanje mimo formalnog djelokruga ovoga tijela. Sažeto, riječ je o postupcima koji, korespondentno sa sudjelovanjem u donošenju citirane Odluke Povjerenstva za provedbu postupka izbora, manifestiraju sklonost opstrukciji izbornoga postupka i izvaninstitucionalnim metodama djelovanja. Zbog izloženih razloga obnašatelj dužnosti dekana predložio je njegovo razrješenje s dužnosti predstojnika Znanstvenog zavoda Fakulteta“, stoji u odluci Fakultetskog vijeća.

Razrješenje sa spomenute pozicije ne znači i automatski prekid rada Ane Čovića na Hrvatskim studijima, sastavnici koja od osnutka nema stabilnost u funkcioniranju. Naime, nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja prekinulo financiranje Čovićevog radnog mjesta zbog isteka godine u kojoj je zakonski morao u mirovinu, Fakultet hrvatskih studija ga je zaposlio na trošak vlastitih sredstava. Čović bi se na Hrvatskim studijima trebao zadržati do konca ove akademske godine (30. rujna, 2023.), no, potvrđuju nam sugovornici, i to će biti upitno nakon skorašnjeg stupanja na snagu novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.

Da je Anti Čoviću (1949.) produljenje radnog odnosa omogućeno i protivno važećem zakonu, bilo je mišljenje Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Još u kolovozu 2020. sindikat je uputio dopis tadašnjem rektoru Damiru Borasu, upozoravajući ga na nezakonito zapošljavanje prorektora Čovića koji je nakon navršene 70. godine života ostao raditi na Sveučilištu. Odgovor nisu dobili.

Potom je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u veljači 2021. uputio Državnom inspektoratu zahtjev za inspekcijski nadzor provedbe propisa kojima se utvrđuju radni odnosi kod produljenja ugovora o radu nakon 70 godina. Povod ministrovu zahtjevu bilo je upravo nezakonito produženje ugovora o radu prorektora i najbližeg suradnika rektora Borasa, Anti Čoviću. Inspekcija je dala nalaz i mišljenje o nezakonitom produljenju radnog odnosa te je zbog toga pokrenut prekršajni postupak koji je još u tijeku.

Prema potvrdi s Hrvatskih studija, na izvanrednoj sjednici došlo je do još nekolicine kadrovskih promjena: Mislav Kukoč razriješen je pozicije pročelnika Odsjeka za filozofiju i kulturologiju, a na njegovo mjesto imenovan je (o.d.) Pavo Barišić (bivši ministar znanosti). Umjesto razriješenog Stjepana Tadića, za o.d. pročelnicu Odsjeka za sociologiju imenovana je Andreja Sršen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 14:49