FRCAJU MEĐUSOBNE OPTUŽBE

DONEDAVNI PREDSJEDNIK UPRAVE ODGOVARA NA OPTUŽBE I OTKRIVA PRIČE IZA KULISA 'Pevec je tvornica keša, s potencijalom koji smo mi stvorili'

Darko Šket
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Gužva oko Peveca ne prestaje. Sve se vrti oko nekoliko imena: Darka Šketa, donedavnog predsjednika Uprave, Želimira Kodrića, čija je tvrtka Samoborka najveći pojedinačni dioničar, te Jurice Lovrinčevića kao trenutačnog predsjednika Uprave i ujedno suosnivača Dicentre, drugog najvećeg pojedinačnog dioničara Peveca. Interesa je, čini se, mnogo, kao i međusobnih optužbi.

Zadnje su bile usmjerene protiv Šketa s kojim razgovaramo o tim optužbama, situaciji u Pevecu, ali i pričama iza kulisa.

Demantirali ste sve što vam pripisuje aktualna Uprava, kažete da je neutemeljeno i kad je riječ o odnosu s Hypo bankom i tvrtkom Panprodukt te štetama Peveca u transakciji vezanoj uz montažnu halu u Rijecu, odnosno nadstrešnicu. No, oni kažu da su podigli kaznenu prijavu. Kako ćete se postaviti?

- Ne znam što bi se time pokušavalo. Za sve postoji dokumentacija koja se nalazi u Pevecu, ali i u svim drugim spomenutim društvima i banci. Moja uprava je bila profesionalna, vodili smo tvrtku odgovorno i savjesno. Rezultat je nesporan i poznat dioničarima i javnosti. Svi pokušaji da nas se diskreditira čine veliku štetu svima. Ovo je nešto što još nisam doživio.

U kuloarima vas se povezuje s Kodrićem kojemu je, kako kažu, Pevec bio slamka spasa. No, onda je presječena veza i počela su prepucavanja. Ima li tu istine?

- Samoborka je bila najveći dobavljač i vjerovnik u stečaju, s oko 40 milijuna kuna tražbina. Kodrić je bio i predsjednik Nadzornog odbora. Odgovorno tvrdim da niti jedan potez nije poduzet da bi se pogodovalo ikome iz Nadzornog odbora i to se može utvrditi. To što s nekim od dobavljača razgovaram, nema veze sa stranama, i to uporno inzistiranje da je bivša Uprava na nečijoj strani apsolutno ne stoji. Ako se Kodrić bori oko dioničarske prevlasti, to je njihova borba. Ja nemam veze s time. Odbacujem svaku moguću povezanost s nekakvim stranama, a posebno osuđujem napad na Krešimira Bubala. Sedam godina u Pevecu bio je moj najteži izazov u 25 godina kriznog menadžerstva. Ponosan sam na svaki potez i zato me ova zbivanja duboko razočaravaju i pogađaju, kao i moju obitelj. Ne zato što više nisam u Pevecu, nego zato što se pokušava obezvrijediti rezultat koji je evidentan. U stečajnom postupku bilo je prijavljeno više od 1,7 milijardi kuna potraživanja vjerovnika. To je bio najteži stečaj u Hrvatskoj, ali se održala poslovna sposobnost i danas je Pevec lider u Hrvatskoj.

Nitko ne osporava taj postignuti rezultat, nego izvlači na površinu tri konkretna slučaja.

- Pokušava se prikazati spornim nešto što nije. Bivša Uprava je nastojala iskoristiti prilike na tržištu i to se pokazalo kroz rast i razvoj, prihode, dobit, povećanje broja zaposlenih. Dakle, usmjerili smo sve aktivnosti na dugoročno održivo poslovanje. Kad sam ja bio predsjednik Uprave, od 2012. pa do prije nekoliko mjeseci, svake godine ukupni prihodi su rasli dvoznamenkastim postocima, uz stabilnu bilancu. Podaci za 2016. službeno još nisu gotovi, no na temelju ranijih procjena godina bi trebala biti zaključena s oko 1,4 milijarde kuna prihoda, što je oko 27 posto više nego 2015., i s dobiti od oko 70 milijuna kuna.

Pevec je, dakle, keš mašina. Neki će reći da je to razlog gužve.

- Odlično ste to primijetili. Pevec je tvornica keša, kompanija koja ima ogroman potencijal i, bez prepotencije, to smo mi stvorili. Ima kvalitetnu bilancu i nema kreditnih obaveza. No, tvrtka još nije izlistana na redovnom tržištu burze, nije akvizirala Merkur, kao neke od strateških odrednica. Da povučem paralelu s Merkurom, mi smo imali najveći rast kad smo ušli u zakup šest centara Getroa. Pokazalo se da su nam donijeli toliko velik rast prihoda da smo postali lider u Hrvatskoj. Nitko ne garantira da bi se projekt Merkur realizirao do kraja, ima puno prepreka, ali bi na njemu trebalo ustrajati, a ne odustati.

No, nova Uprava opravdala je oprez s akvizicijama i milijunskim sporovima.

- Sporovi su svake godine prezentirani u izvješću na redovnim godišnjim skupštinama. O njima se izvješćivalo i Nadzorni odbor, a i redovna revizija ih je konstatirala. Većina sporova je pokrenuta nakon stečajnog postupka jer su osporene određene tražbine vjerovnika. Rezervirane su dionice u iznosu od 15 posto, ako ti vjerovnici dobiju spor. Stoga neće biti novčanog odljeva, nego odgovarajućeg povećanja temeljnog kapitala. Većinu većih sporova Pevec je dobio i neki su po žalbama na drugostupanjskom sudu. Najveću tužbu lani pokrenuo je bivši vlasnik Zdravko Peveca na 78 milijuna kuna za autorsko djelo, koje je provostupanjski presudio u korist tvrtke Pevec. Dakle, što se tiče sporova, nema značajnijih rizika za društvo.

Kako onda objašnjavate sve oprečne informacije, teorije, dioničarske struje u tvrtki, prozivke bivšeg vlasnika...? Što se to događa u Pevecu iza kulisa?

- Bilo je pokušaja osporavanja od bivšeg vlasnika, ali on nije shvatio da je on stvorio problem, a ne ja. Nakon skupštine dioničara rekao je da su aktualni Nadzorni odbor i nova Uprava njegovi i da je on tu pomogao. Njegovu ulogu ne bih dalje komentirao. Iza bivše Uprave su rezultati, kako god to prepotentno zvučalo. Otkako je nova Uprava postavljena, događa se medijski linč. Neobično je sve to, neobično je što se dioničarima odbijaju reći rezultati i još puno toga. Stalno ponavljam, to je uređena kompanija s procedurama i procesima.

Razmišljate o tužbama?

- Podnio sam tužbu zbog izvanrednog otkaza ugovora o radu. No, Pevec za mene više ne postoji, kako god to završilo. Zato ne razumijem hajku. Nisam više tamo niti ću se vratiti, a Pevec je dobra kompanija. Bio bih najsretniji da se razvija brže nego do sada i da sve što Uprava priča da radi na dobrobit dioničara i radnika, iskreno misli. Želio bih da Pevec i izađe na burzu i regionalno se širi. Hrvatsko gospodarstvo se oporavlja i treba se širiti van granica.

U kojem smjeru sada ide vaša karijera?

- Bilo je kontakata oko angažiranja u nekim od državnih tvrtki, s obzirom na to da sam krizni menadžer. Još to nije otpalo, no nije ništa sigurno. Većina poslovnih prijatelja me uvjerava da je moja karijera ostala neupitna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:53