SJEDNICA VLADE

Donesen paket mjera za Ukrajinu: Hrvatska šalje opremu i naoružanje u vrijednosti 124 milijuna kuna!

Nakon sastanka s oporbom premijer je izvijestio da je konstatirano jedinstveno stajalište parlamentarne većine i oporbe o podršci Ukrajini te osudi ruske invazije i agresije.

Andrej Plenković

 Davor Pongracic/Cropix

Premijer Andrej Plenković sazvao je za ponedjeljak sastanak parlamentarne većine u Banskim dvorima, nakon čega je pozvao na sastanak oporbene čelnike u Hrvatskom saboru kako bi ih informirao o mjerama koje vlada planira poduzeti u vezi ukrajinske krize.

Nakon sastanka premijer je izvijestio da je konstatirano jedinstveno stajalište parlamentarne većine i oporbe o podršci Ukrajini te osudi ruske invazije i agresije.

Nakon konsenzualno usvojene Deklaracije o Ukrajini u Hrvatskom saboru, čelnicima parlamentarne oporbe predstavljamo mjere pomoći i solidarnosti s Ukrajinom te plan zbrinjavanja izbjeglica, provedbe restriktivnih mjera, opskrbe energentima i osiguravanja financijske stabilnosti Hrvatske, napisao je Plenković na Twitteru.

Konstatirano je jedinstveno stajalište parlamentarne većine i oporbe o podršci Ukrajini te osudi ruske invazije i agresije, dodao je, a tweet završio sa #StandWithUkraine (stojimo uz Ukrajinu).

U 12 sati počela je izvanredna sjednica Vlade na kojoj će se odlučiti o paketu mjera vezanih uz napadnutu Ukrajinu. Glavna novost je da Hrvatska šalje zaštitnu opremu i pješačko naoružanje za Ukrajinu u vrijednosti 124 milijuna kuna.

'Suludi razni pohod'

- Pozivamo Rusiju da prekinu ovaj suludi ratni pohod i vrati se politici razuma i dijaloga.Za razliku od Hrvatske prije 30 godina, danas svjedočimo odgovornoj Europskoj uniji i dogovaramo snažan paket sankcija. Stavljeni smo pred gotov čin i moramo reagirati. I parlamentarna oporba je podržala Vladu, što je politički važno i to cijenim - rekao je Plenković u uvodu i nastavio:

Hrvatska je još jednom pokazala veliko srce. Već nakon prvih sati napada smo reagirali. Danas ćemo donijeti mjere za pomoć Ukrajini, o prihvatu izbjeglica, liječničke skrb, zabrani korištenja ruskim avioprijevoznicima hrvatski zračni prostor...Što se tiče SWIFT-a, pridružit ćemo se kada bude donesena odluka.

Osigurana je i opskrba plinom. Kapaciteti na Krku su, kaže, dovoljnji za potrebe svih kućanstava i gospodarstva.

"Mi (Vlada) ćemo danas donijeti odluku o pomoći Ukrajini i u obrambenom smislu, riječ je prije svega o zaštitnoj opremi i pješačkom naoružanju u vrijednosti od 124 milijuna kuna", rekao je Plenković.

"Međunarodna zajednica, Hrvatska i svi naši građani svjedoci su ničim izazvanog brutalnog napada ruske vojske na Ukrajinu. Nakon što smo tjednima slušali uvjeravanja ruske diplomacije da se ne priprema napad, da je riječ samo o vojnim vježbama, maske su pale", rekao je Plenković, prenosi N1.

"Sad vidimo tko je s pravom upozoravao, a tko je obmanjivao međunarodnu javnost. Hrvatski narod jako dobro zna što znači obraniti svoju domovinu od agresije. Hrvatska jako dobro zna što znači izboriti se za svoju slobodu. Za Hrvatsku dileme nema, može biti samo na strani demokratske i suverene Ukrajine, mira i slobode. Rusiju i ruski narod pozivamo da prekine ovaj suludi ratni pohod, da se vrate politici razuma i dijaloga", rekao je Plenković.

"Za razliku od napada na Hrvatsku, kad reakcija međunarodne zajednice nije bila na razini, u slučaju Ukrajine svjedočimo jedinstvenoj reakciji Europske unije, koja je naučila pogrešku. Stavljeni smo pred gotov čin, nema mjesta kalkuliranju. Svjesni smo da će sankcije Rusiji imati posljedice i za EU i za Hrvatsku, ali Hrvatska i ostale članice EU-a odabrale su jedino ispravno", dodao je.

'Svjesni smo da sankcije imati posljedice'

"Parlamentarna većina koja je jutros imala sastanak je jedinstva. Jedinstvo i punu podršku mjerama koje poduzimamo kao Vlada jutros je pokazala i parlamentarna oporba. Na tom tragu pozdravljamo jednoglasno usvajanje Deklaracije o Ukrajini. Dogovorili smo ranije s predsjednikom Sabora, a danas i oporbom, da ćemo u srijedu održati raspravu o situaciji u Ukrajini. Istodobno svjedočimo i velikom elanu hrvatskog naroda prema bratskom ukrajinskom narodu i to nas ispunjava ponosom", rekao je Plenković.

"Svjesni smo da će sankcije Rusiji imati posljedice i za EU i za Hrvatsku, ali Hrvatska i ostale članice EU-a odabrale su jedino ispravno", dodao je.

"Parlamentarna većina koja je jutros imala sastanak je jedinstva. Jedinstvo i punu podršku mjerama koje poduzimamo kao Vlada jutros je pokazala i parlamentarna oporba. Na tom tragu pozdravljamo jednoglasno usvajanje Deklaracije o Ukrajini. Dogovorili smo ranije s predsjednikom Sabora, a danas i oporbom, da ćemo u srijedu održati raspravu o situaciji u Ukrajini. Istodobno svjedočimo i velikom elanu hrvatskog naroda prema bratskom ukrajinskom narodu i to nas ispunjava ponosom", rekao je Plenković.

"Podižemo stupanj pripravnosti za primanje izbjeglica, ali i za osiguranje opskrbe plinom te mjere zabrane ruskim letovima u hrvatskom zračnom prostoru. Hrvatska će se pridružiti odluci EU-a da se neke ruske banke isključe iz sustava SWIFT".

"Hrvatska ne možemo pasivno promatrati agresiju na Ukrajinu jer to bi značilo kapitulirati pred najgrubljim nasrtajem na međunarodno pravo. Mi našim potezima moramo stati na pravu stranu povijesti kako bismo poslali poruku da jako dobro razumijemo što se događa, da smo svojim politikama i nastupima nažalost anticipirali ovakve scenarije kakve vidimo danas. Stati uz bok ukrajinskog naroda je jedini pravi put", rekao je Plenković na kraju svog obraćanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:05