PRODULJUJU SE!

Donesena nova važna odluka o covid potvrdama, ali u cijeloj priči postoji bizarni problem

U HZJZ-u kažu kako nije upitno produženje valjanosti covid potvrde

Provjeravanje covid potvrda; ilustracija

 Andrea Mancini/AFP

Cijepljeni trećom dozom ili oni koji su preboljeli covid-19 nakon cijepljenja ili su se zarazili po drugi put imaju pravo na produženje važenja svojih covid potvrda na godinu dana od tih događanja, saznajemo u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

No, trenutačno nije do kraja riješen informatički dio posla pa građani ne mogu dobiti nove potvrde s novim datumom važenja. Morat će ipak pričekati da se to riješi, a do tada su im u sustavu dostupne samo stare covid potvrde koje vrijede godinu dana od druge doze ili preboljenja. Potvrđuju nam to i neki građani koji su ovih dna pokušali dobiti potvrdu s novim rokom.

Istina, kako su prva cijepljenja počela tek krajem prošle godine, a u međuvremenu je njihova valjanost produžena na godinu dana od zadnje doze cjepiva, tek u veljači isteklo bi važenje onih prvih izdanih. Naime, u Hrvatskoj je važenje covid potvrda produženo sa šest na 12 mjeseci krajem rujna, ali građani se sve češće odlučuju na dodatne doze jer su ili cijepljeni prošle zime pa im je imunitet dijelom opao ili su davno preboljeli koronu pa se sve češće odlučuju za booster dozu.

"Cijepljen sam treći put, ali kad sam zatražio covid potvrdu sustav e-građani 'izbacio mi je onu staru na kojoj piše da je važeća do 20. ožujka iduće godine. Sad više nisam siguran hoće li se moja covid potvrda produžiti temeljem treće doze cjepiva ili će i dalje ostati važeći stari datum", pita se Marko kojem je ovih dana prošlo dva tjedna od booster doze odnosno dovoljno za novu potvrdu zbog produženog imuniteta.

U HZJZ-u kažu kako nije upitno produženje valjanosti covid potvrde, ali oko pedesetak tisuća građana koji su već primili dodatnu dozu cjepiva za sad ne mogu do nove potvrde. Isto je i s onima koji su se zarazili koronavirusom nekoliko mjeseci nakon što su primili drugu dozu ili su dva puta preboljeli koronu.

Naime, stručnjaci kažu kako nema nikakve sumnje, jer su to pokazala znanstvena istraživanja, da treća, booster doza, infekcija nakon cijepljenja i ponovna zaraza nakon preboljenja, značajno povećavaju imunitet moguće čak i duže od godinu dana, ali za sad ostaje odluka da se važenje covid potvrda produži za dodatnih 12 mjeseci.

S obzirom na najavu da bi, slično kao i Njemačka ali i neke druge zemlje, uskoro i Hrvatska mogla ulaz u neke institucije ograničiti samo na one koji su cijepljeni ili su preboljeli covid zadnjih šest mjeseci, produženje roka covid potvrda moglo bi postati još važnije. Premda neki nastoje relativizirati obvezu covid potvrda na događanjima i radnim mjestima, pokazalo se da je njihova dobrobit višestruka.

Naime, mnogi koji nisu preboljeli koronu, a nisu cijepljeni, nakon višednevnih testiranja ipak 'popuste' i cijepe se. Također, te su potvrde podsjetnik da je virus još uvijek veliki problem i potiču na oprez, a dijelom i sprečavaju širenje virusa u primjerice radnoj sredini. Da covid potvrde imaju svoje mjesto u obuzdavanju pandemije potvrđuje ovih dana i Danska koja ih je nakon dva mjeseca vratila u uporabu poglavito u ugostiteljskim objektima jer se u međuvremenu povećao broj zaraženih.

Reakcija AKD-a

Nastavno na objavljeni članak u Jutarnjem listu ukazujemo kako u navedenom članku objavljen niz netočnih i neprovjerenih informacija. Sustav EU digitalnih COVID potvrda u Republici Hrvatskoj od početka rada nije zabilježio niti jedan problem u operativnom radu. Uvijek je na vrijeme implementirano svako novo pravilo – pa tako i u slučaju o kojem pišete.

Napominjemo kako je od 18.10. do danas 10.11. izdano ukupno 11 888 potvrda za građane koji su cijepljeni trećom dozom cjepiva. Zadnja EU digitalna COVID potvrda zatražena je i izdana danas 10.11. u 16:35.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. prosinac 2022 11:27