PROMJENE U ŠKOLSTVU

Donosimo detalje reforme obrazovanja: U strukovnim školama predmeti se ukidaju i spajat će se u module

U modularnoj nastavi bit će nužna suradnja nastavnika: dok će jedan predavati teorijski dio, drugi će prikazivati primjere iz prakse
 Ivo Ravlić/Cropix

Reformom strukovnog obrazovanja, koja bi prema planu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih trebala zaživjeti najranije od školske godine 2024./2025., u srednjim strukovnim školama odustaje se od klasičnih predmeta i umjesto njih se uvode moduli. Razlika između modula i predmeta jest u organizaciji nastave u kojoj se više sadržaja različitih predmeta povezuje u jedan. To znači, objasnili su predstavnici Agencije, da će u modularnoj nastavi biti nužna suradnja nastavnika: jedan će predavati teorijski dio, a drugi paralelno prikazivati primjere iz prakse.

Moduli, objašnjava ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić, objedinjavaju i povezuju ishode učenja. To u praksi podrazumijeva suradnju više nastavnika različitih predmeta koji predaju međusobno povezane sadržaje.

- Promjene u strukovnim školama uvođenjem više od 120 novih modularnih kurikuluma imaju uporište u razvijenim europskim državama. Kroz njih se odustaje od klasičnih predmeta u nastavi i uvode moduli - izjavio je Živčić na skupu Dani strukovnih obrazovanja na kojem se od 12. do 14. travnja okupilo 600 nastavnika i ravnatelja strukovnih škola.

Iako nastavnici u većoj mjeri pozdravljaju uvođenje modularnih kurikuluma, upozoravaju na niz otvorenih pitanja i dvojbi. Dok jedni smatraju da je modularna nastava u praksi iluzija bez kvalitetne pripreme nastavnika, drugi napominju da je u svojim školama već provode.

- Kada sam čuo za promjenu, pitao sam se je li moguće da je netko krenuo prema onome o čemu sanjam 20 godina - rekao je u nastavničkoj debati Mladen Zrno iz Srednje strukovne škole Velika Gorica.

Ervin Nižetić iz Srednje škole Arboretum Opeka iz Marčana smatra kako je riječ o iluziji.

- Moduli su fantastična stvar, dobit ćemo nove kurikulume, no mislim da je to iluzija jer je edukacija nastavnika o ovoj promjeni trebala početi jučer. Imamo škola u kojima nastavnici ne znaju što su ishodi učenja, a kamoli moduli. Naučili su dobiti satnicu i raditi po njoj kroz svoje predmete. Da bi ovu reformu bilo moguće provesti, nužno je kvalitetno educirati nastavnike i tu očekujem velik otpor - izjavio je Nižetić.

Vesna Anđelić iz Agencije za strukovno obrazovanje odgovara kako se o ishodima učenja govori od 2013. godine, a od jeseni najavljuje posjete mobilnih timova za edukaciju u strukovnim školama. - U svaku školu ući ćemo više puta kako bi se nastavnicima pomoglo da prođu strah od novoga. Vidimo prepreke i moramo se pripremati unaprijed - rekla je Anđelić dok su pojedini nastavnici priznali kako neki njihovi kolege odbijaju odlazak na edukacije.

U školama pozdravljaju odgodu odabira zanimanja, prema kojoj bi, kako je Jutarnji jučer pisao, učenici upisivali srednje strukovne škole birajući nakon osmog razreda sektore (npr. elektrotehnika, ugostiteljstvo, graditeljstvo, ekonomija), a potom se nakon prvog ili drugog razreda odlučili za specijalizaciju u zanimanja, ovisno o tome radi li se o trogodišnjoj ili četverogodišnjoj strukovnoj školi.

Konkretno, dijete bi nakon osnovne škole upisalo ugostiteljsku školu, bez izbora željenog smjera, a tek bi godinu ili dvije kasnije odlučivalo hoće li se nastaviti obrazovati za kuhara, konobara ili slastičara. Mlada osoba tako dbiva vremena da donese zreliju odluku.

Kako i u toj novini postoji niz otvorenih pitanja, u Agenciji poručuju kako valja pričekati dovršetak izrade novih kurikuluma. Planirani rok njihova dovršetka je kraj 2023. godine.

Povećana satnica i veći opseg poslova

Nastavnike je zanimalo hoće li doći do promjene satnice i povećanog opsega poslova u modularnoj nastavi, što će biti s literaturom, a što s učenicima koji ne savladaju prvi modul na koji se nastavlja drugi? Što prilikom prelaska učenika iz jedne škole s jednim tempom modula u drugu s drukčijim?

Oko nas lete upitnici i nadamo se da će ih s vremenom biti sve manje, poručili su, uz naglasak da je potrebna dobra priprema. Nastavnici upozoravaju kako moraju što prije dobiti odgovore jer ih, među ostalim, očekuju pitanja roditelja na koja će morati znati odgovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:44