ŠTO KAŽE STRUKA

Donosimo odgovore na 7 glavnih pitanja o maskama, uključujući ono da li ih trebaju nositi đaci

Proizvodnja maski u svijetu se stabilizirala, a objavljeno je i mnoštvo studija koje govore u prilog nošenju maski
Ilustracija
 Mohammed Huwais/AFP

Stav oko nošenja maski, i u Hrvatskoj i u svijetu, jako se promijenio u odnosu na početak pandemije. Zbog opasnosti da dođe do nestašice, na početku je stav stručnjaka bio da maske nisu potrebne ljudima koji ne pokazuju znakove respiratorne infekcije, već onima koji su na prvoj liniji "fronte" s koronavirusom, kao što su medicinski djelatnici.

U međuvremenu, proizvodnja maski u svijetu se stabilizirala, a objavljeno je i mnoštvo studija koje govore u prilog nošenju maski. Stoga je i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) početkom lipnja pozvala vlade da potaknu ljude na njihovo nošenje.

Što znanost kaže o maskama?

- Postoje dokazi da maske mogu značajno smanjiti širenje virusa, ali s upozorenjem da se moraju nositi pravilno tako da pokrivaju nos, usta i bradu. Nijedna maska nije učinkovita ako se nosi ispod brade ili visi na uhu. Nadalje, maske učinkovite ako se kombiniraju s drugim mjerama, kao što je držanje fizičke distance od dva metra.

Istraživanja u kontroliranim laboratorijskim uvjetima pokazuju da čak i jednostavne obloge za lice mogu uhvatiti kapljice nastale razgovorom ili kašljem što zauzvrat može dovesti do smanjenja širenja bilo kojeg virusa. Maska će najviše kapljica kojima se virus prenosi zaustaviti ako se nalazi na samom izvoru – na ustima i nosu oboljelog. Iako su najučinkovite N95 (respiratorske) i maske domaće izrade mogu biti učinkovite.

Kada nije moguće osigurati tkaninu gušćeg tkanja, preporučava se masku izraditi u dva sloja. U studiji provedenoj u laboratorijskom okruženju, objavljenoj u časopisu PLOS One utvrđeno je da maska od tkanine filtrira oko 60 posto čestica dimenzija između 0,02 i jednog mikrometra, a kirurška oko 75 posto takvih čestica.

Trebaju li djeca nositi maske u školama?

- Oko ovoga pitanja ne postoji znanstveni konsenzus. Dosadašnji tijek pandemije pokazuje da su djeca izložena mnogo manjem riziku oboljevanja od težeg oblika Covida-19 nego odrasli. No, djeca mogu imati aktivnu ulogu u širenju zaraze.

- Postoje brojna istraživanja koja potvrđuju da djeca, pretežito starijeg uzrasta, virus prenose na sličan način kao i odrasli – rekao je za londonski Times dr. David Strain sa Sveučilištu u Exeteru koji smatra da bi maske u školi trebala nositi djeca starija od 12 godina.

- Sada imamo dokaze da tinejdžeri i učenici srednjih škola prenose viruse nešto manje od odraslih, ali znatno više od djece osnovne škole. Dakle, postoji argument da djeca starijeg uzrasta nose maske - rekla je za Guardian dr. Susan Michie s University College London.

Što kaže Svjetska zdravstvena organizacija?

- Prošlog tjedna WHO je objavio novesmjernice o tome kada djeca trebaju nositi pokrivala na licu. Prema tome dokumenta, djeca starija od 12 godina trebala bi nositi maske kada su na udaljenosti manje od metra od drugih.

Djeca u dobi od šest do 11 godina trebala bi nositi maske u određenim okolnostima, primjerice ako je u sredinama u kojima žive postoji značajna lokalna transmisija virusa. Od djece mlađe od pet godina ne bi trebalo zahtijevati da nose masku.

Kakve maske trebaju nositi djeca?

- Djeca koja nemaju zdravstvenih problema mogu nositi maske kućne izrade. No, roditelji trebaju voditi brigu da je maska od odgovarajuće tkanine te da prekriva nos, usta i bradu. Djeca narušenog zdravlja trebaju, uz konzultaciju s obiteljskim liječnikom, nositi kiruršku masku jer ona učinkovitije kontrolira širenje virusa i pruža višu razinu zaštite onome tko je nosi.

Trebaju li djeca nositi maske prilikom fizičkih aktivnosti?

- Prema WHO, djeca ne bi smjela nositi masku prilikom igranja sporta ili bavljenja tjelesnim aktivnostima, poput trčanja, skakanja ili igranja na igralištu tako da se ne ugrozi njihovo disanje. Pri organizaciji sportskih aktivnosti za djecu važno je održavanje barem jednog metra udaljenosti od drugih, ograničavanje broja djece koja se zajedno igraju, osiguranje pristupa sredstvima za dezinfekciju ruku i poticanje njihove uporabe.

Što je s profesorima?

- Prema WHO, u krajima gdje je raširen koronavirus, sve odrasle osobe mlađe od 60 godina i općenito dobrog zdravlja trebaju nositi maske od tkanine kada ne mogu jamčiti udaljenost od metra barem od ostalih. To je posebno važno za odrasle koji rade s djecom te mogu imati bliski kontakt s djecom.

Odrasli stariji od 60 godina ili koji imaju bilo kakva zdravstvena stanja poput srčane bolesti, dijabetesa ili raka pluća, bi trebali nositi kiruršku masku zbog većeg rizika od ozbiljne oblika Covida-19.

Koliko će koštati te maske?

- Cijena nije poznata, no većina županija i jedinica lokalne uprave najavila je da će oni nabaviti potreban broj platnenih maski za učenike i nastavnike.

Kakve će se maske koristiti?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za proizvođače maski od tekstila namijenjenih za škole, nakon što su početkom tjedna donesene upute za odgojno-obrazovne ustanove prema kojima će djeca viših razreda, od 5. do 8., u novoj školskoj godini morati nositi maske pod nastavom u slučaju da škole ne osiguraju razmak između učenika u učionicama od 1,5 metara, a u srednjim školama od dva metra.

Podsjetimo, u većini situacija u obrazovnim će se ustanovama moći, uz medicinske, koristiti i tekstilne/platnene maske, osim kada učenik razvije znakove bolesti Covida-19 tijekom boravka u obrazovnoj ustanovi. Prema preporukama koje je HZJZ uputio proizvođačima, materijal za izradu maski za školsku djecu mora biti gušćeg tkanja ili dvoslojan, s elastičnim krajevima ugodnima za nošenje.

Materijal može biti jednobojan ili višebojan pod uvjetom da se može prati na temperaturi 60 stupnjeva ili više. Maska mora biti uredno obrađena u skladu s namjenom te sadržavati deklaraciju s podacima o sastavu, održavanju, uputi za nošenje i ostalim oznakama u skladu s primjenjivim propisima.

Također, maska mora biti dizajnirana da prekriva nos, usta i bradu, sadrži vrpce/elastične trake koje moraju biti prilagodljive veličini djetetove glave.

Veličina maske treba biti prihvatljiva za prosječnu veličinu djece predškolske i školske dobi (npr. širina 13-15 cm, visina maske cca 10-12 cm, ovisno o dizajnu maske), dok srednjoškolci mogu nositi maske uobičajenih dimenzija za odrasle. S obzirom na to da ne postoje standardi za izradu tekstilnih maski, uputno je koristiti preporuke struke, napominju iz HZJZ-a.

Primjer tehničke specifikacije koja se može smatrati prihvatljivom za maske je: sastav pređe 100 posto pamučno vlakno, vez platno, gustoća osnove 25 niti/cm, gustoća potke 22 niti/cm, finoća osnove i potke Tt=30 tex i površinska masa tkanine od 140 g/m2. Kada nije moguće osigurati tkaninu gušćeg tkanja, uputno je izraditi maske u dva sloja. Materijal za izradu maski ne smije sadržavati štetne tvari (npr. azo-bojila, formaldehid, metali i ostale tvari) i mora ispunjavati zahtjeve Priloga XVII Uredbe (EZ) br.1907/2006 Europskog parlamenta i Vijeća o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničavanju kemikalija (REACH).

Preporuka je koristiti certificirani tekstil poput tekstila OEKO-TEX Standard 100, kategorije proizvoda za dodir s kožom ili za proizvode za djecu. Gotovi proizvod mora biti zdravstveno ispravan. Iz HZJZ-a podsjećaju i kako učenici trebaju koristiti maske na nastavi ako škole ne mogu osigurati propisanu fizičku distancu u učionicama, ali lokalni stožeri civilne zaštite mogu donijeti i drukčiju odluku za pojedinu školu ako epidemiološka situacija ondje bude povoljnija. (Marijana Cvrtila)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 12:55