ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Donosimo odluku zbog koje neće biti potrebno dizanje cijena vode. Radit će se 16 nedjelja, ostale se ne rade‘

Na dnevnom redu je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trgovini kojima se regulira pitanje rada nedjeljom

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Nešto prije 9 sati počela je sjednica Vlade na čijem su dnevnom redu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trgovini kojima se regulira pitanje rada nedjeljom i cijena satnice toga rada.

Na dnevnom redu je i prijedlog dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kojom će se omogućiti financiranje, odnosno sufinanciranje, prehrane za sve učenike osnovnih škola, sredstvima iz državnog proračuna.

Premijer Andrej Plenković je na početku održao uvodni govor.

- Stvaraju se preduvjeti da Hrvatska 1. siječnja uđe u dvije dublje integracije – i u Schengen i u eurozonu, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na objavu podataka o rast BDP-a u trećem tromjesečju od 5,2 posto.

- To je među najvećim postocima među zemljama EU. Sigurni smo da će doprinos i četvrtog kvartala biti solidan, rekao je Plenković te potom čestitao ministru Primorcu na usvajanju njegovog prvog proračuna, javlja N1.

Zahvalio se ministrima Tomi Medvedu i Ivanu Paladini na "organizaciji posjeta Banovini".

- Zadovoljni smo nekonstrukcijskom obnovom i svjesni smo da su nužna ubrzanja kod izgradnje zamjenskih kuća, kazao je.

Plenković je rekao da danas na Vladi imamo niz važnih zakonskih prijedloga. Dodao je da će jedan od takvih prijedloga biti odgoda primjene uredbe za zaštitu voda čime ćemo omogućiti svim lokalnim jedinicama da nema potrebe za dizanjem cijena vode.

Posebno se dotaknuo i na dva međusobno povezana zakona – Zakon o radu i Zakon o trgovini.

- To je sve na tragu politike da držimo udar na građane na minimalnoj razini, kazao je.

16 radnih nedjelja i veća cijena rada

- Nakon javnog savjetovanja, zakon upućujemo u prvo čitanje u Sabor. Želimo reguliranjem rada nedjelom omogućiti radnicima da mogu nedjelju provesti sa svojim najmilijima, obiteljima. Uzeli smo u obzir niz elemenata i model koji se predlaže je baziran na nekim sličnim modelima u drugim zemljama, ali primjeren Hrvatskoj s obzirom da smo zemlja koja je izrazito vezana i za usluge, osobito za turizam. Napravljen je model od 16 radnih nedjelja. Na taj način radimo dobar balans i mogućnost da se s ovakvim reguliranjem učini nedjelja danom za obitelj i okupljanje, a istovremeno i da one trgovine koje su u sezoni ili u velikim gradovima mogu rasporediti svoje vrijeme. Povećamo i iznos cijene rada nedjeljom za 50 posto. To je bit i sukus ovih prijedloga, rekao je pa najavio i drugi krug izmjena Zakona o radu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. srpanj 2024 10:31